ULTIMA ORĂ! CUP SA Focșani explică modul de facturare a apei uzate menajere, după eliminarea taxei pe apa pluvială

0
2755

În municipiul Focșani, sistemul de colectare a apelor uzate este unul de tip unitar, ceea ce înseamnă că sunt transportate laolaltă, spre Stația de Epurare, atât apele uzate menajere, cât și cele industriale și meteorice.

Începând cu luna august 2021, CUP SA Focșani nu mai facturează serviciul de colectare a apelor meteorice pentru utilizatorii persoane fizice și pentru asociațiile de proprietari, conform hotărârii adoptate la finalul lunii iulie în Adunarea Generală a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Vranceaqua”. Această modificare se poate observa în facturile emise de operator în luna septembrie 2021, pentru serviciile furnizate în luna august.

Pentru edificare, vă prezentăm situația facturării a 10 mc de apă, înainte și după eliminarea apei meteorice din factură, în cazul unui imobil cu suprafața incintelor construite și neconstruite de 250 mp:

  1. Situația 1 – factură înainte de eliminarea apei meteorice:
– apă 10 mc
– canalizare și epurare ape uzate 12.18 mc, din care: apă uzată menajeră: 8 mc (80% din 10 mc)
    apă meteorică: 4.18 mp (0,0167 mc/mp x 250 mp)
  1. Situația 2 – factură după eliminarea apei meteorice:
– apă 10 mc
– canalizare și epurare ape uzate 8 mc, din care: apă uzată menajeră: 8 mc (80% din 10 mc)

Deși apa meteorică nu se mai regăsește în factură pentru categoriile de utilizatori menționate mai sus, reperul ”canalizare și epurare ape uzate” este prezent totuși în documentul fiscal, deoarece CUP SA Focșani facturează în continuare cantitatea de apă uzată menajeră descărcată în rețeaua publică de canalizare de către utilizatori. Conform contractului de prestare/furnizare a serviciului, aceasta reprezintă o cotă procentuală cuprinsă între 80% și 100% din cantitatea de apă utilizată.

În județul Vrancea, operatorul CUP SA Focșani a facturat și facturează cantitatea de apă uzată aferentă întregii cantități de apă utilizată doar în procent de 80% din aceasta. Excepție fac situațiile în care operatorul a acceptat, pe lângă apa din rețeaua publică, utilizarea unei surse proprii de apă cu destinație exclusivă pentru întreținerea spațiilor verzi sau a culturilor agricole, cantitatea de apă uzată menajeră facturată fiind egală cu cantitatea de apă consumată.

Director General,  ing. Gheorghe Vasilescu

Comunicat de presă, 23 septembrie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here