Strugurii din Vrancea între ofertele pe internet și prețurile oferite de crame

0
3048

Strugurii din Vrancea se vând către producătorii de vinuri, pe internet sau la „rând” pentru care au timp să vină la cules. Piața de struguri este împărțită între ofertele de achiziție venite de la producătorii de vinuri și cele prezentate pe internet de către producătorii de struguri. Producătorii de vinuri au început să achiziționeze struguri de vin de la podgorenii vrânceni. Până acum, au fost anunțate doar prețurile oferite de Vinexport Trade-Mark și Vinexport Focșani. Cele două firme au oferte diferite, prețul pornește de la 0,9 lei, pentru struguri cu 170-180 grame zahăr și ajunge la 1,2 lei/kg pentru struguri cu minim 200 grame zahăr. Documentele solicitate sunt carnetul de viticultor cu viza 2021, actul de identitate. Achiziția strugurilor se face la crama Cîmpineanca a societății Vinexport Trade-Mark, respectiv la sediul de pe strada Dyonisos în cazul societății Vinexport.

Pe internet, prețurile solicitate de podgoreni diferă în funcție de soiul de struguri. Pe platforma OLX oferta de struguri este pentru toate tipurile de clienți. Prețul mediu la strugurii amestecați este 1leu/kilogram dar sunt și producători care și-au stabilit prețuri mai mari, în funcție de soiul de strugure, de calitatea acestora. Mulți dintre producători au ales să își promoveze anunțurile astfel încât oferta lor să fie cât mai vizibilă în pagină. Astfel, prețurile medii sunt la Feteasca Regală 1,3-1,5 lei/kg, la Feteasca Albă 1,7 lei/kg, Aligote 1,4 lei/kg, Riesling 1,4/kg, Chardonnay 1,6 lei/kg, Sauvignon Blanc 1,6 lei/kg, Șarbă 2 lei/kg. Mai scumpi sunt strugurii de Mușcat Otonel, cu 2,5 lei/kg lei. Prețuri mai mari sunt și la strugurii roșii, respectiv Merlot 1,8 lei/kg, Cabernet Sauvignon  1,8 lei/kg sau Fetească Neagră 2 lei/kg. Unii vânzători asigură transportul la domiciliu în toată țara, alții precizează că marfa se ridică doar de la fermă și oferă inclusiv factură pentru cantitatea achiziționată.

Nu lipsesc ofertele de struguri vânduți la „rând”. „Vând Struguri la rând 350 RON discutabil la fața locului. 29 de rânduri foarte aproape de E85. Soiuri de vin fetească, resling, sauvignon blanc, Zona Cotești E85”, se arată într-un anunț postat pe platforma menționată.

Cei care cumpără sau care vând struguri de vin trebuie să fie atenți la documentele de care au nevoie pentru transportul acestora. Potrivit legislației din România, carnetul de viticultor este un document obligatoriu pentru podgorenii care vor să comercializeze producţia de struguri pentru vin. Aproape 800 de carnete de viticultor au fost eliberate sau avizate în această toamnă de funcționarii Direcției pentru Agricultură Vrancea. Avizarea şi eliberarea carnetelor de viticultor a început de la 1 august iar conducerea instituției estimează că anual sunt circa o mie de podgoreni care solicită avizarea sau eliberarea acestor documente. Procedura de avizare decurge foarte rapid, singurele întârzieri fiind cauzate de situațiile în care viticultorii au modificări față de datele înscrise în RPV (Registrul Plantaţiilor Viticole).

Proprietarii de vie care nu sunt înregistrați în RPV trebuie să aibă asupra lor actele care atestă titlul de cultivator, din care să reiasă suprafaţa plantaţiei viticole. Carnetul de viticultor se vizează anual de către DAJ Vrancea după verificare, la data eliberării, a datelor înscrise în RPV.

Orice transport de struguri din soiuri pentru vin va fi însoțit în mod obligatoriu, de la cultivator până la centrul de procesare, de fila din carnetul de viticultor, în original, corespunzătoare cantităților transportate. Producătorii care vinifică întreaga cantitate de struguri în spațiile de vinificare proprii sunt exceptați de la completarea filei din carnetul de viticultor pentru transportul strugurilor din soiuri nobile pentru vin din producția proprie. Programul de lucru la Direcția pentru Agricultură Vrancea: Luni – Joi 07:30-16:00 iar Vineri  07:30-13:30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here