Ceea ce părea o zi liniștită de februarie, a devenit o aventură de neuitat pentru un pompier vrâncean cu o experiență de 15 ani. Subofițer principal Nicușor Daniel Negoiță este comandant de echipaj și alpinist intervenție la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea. De curând, a aflat că a fost desemnat salvatorului anului la ISU Vrancea.
În prima jumătate a lunii februarie din acest an, Daniel Negoiță a intervenit, alături de alți colegi pompieri, polițiști și jandarmi, la o misiune de salvare a unui tânăr urcat pe un stâlp de înaltă tensiune din Focșani, care amenința că se va sinucide. Astăzi aflăm povestea pompierului-erou originar din Cîmpineanca. „Generația noastră a avut parte de o copilărie diferită de cea a copiilor din ziua de astăzi. Nu aveam calculator sau telefon, însă colindam tot satul când ieșeam la joacă. Aveam de mers pe joc câțiva kilometri buni până la școală, însă eram fericiți. Sunt absolvent al Liceului nr. 1 din Focșani, profil Electrotehnic. Absolvind imediat după Revoluție, nu prea erau multe oportunități atunci. Cei ai căror părinți aveau posibilități financiare, mergeau la facultate, noi, ceilalți, căutam să ne angajăm și să câștigăm un ban. După câteva joburi pe care le-am avut, în 2000 am auzit că se fac angajări la jandarmi. Așa am ajuns să lucrez ca sergent angajat la IJJ Vrancea până în 2005. Pentru că voiam să câștig mai bine, timp de doi ani am lucrat în străinătate, iar apoi am aflat că ISU Vrancea face angajări din sursă externă. Se întâmpla în 2006, și, din acel moment, fac parte din familia pompierilor vrânceni‟, spune Daniel Negoiță.
Viața de pompier, la limita dintre fericire și tristețe
Cu toate că numărul situațiilor de urgență la care sunt solicitați să intervină pompierii este covârșitor, sunt și misiuni cu final fericit care le aduc zâmbetul pe buze „eroilor în uniformă roșie‟. În cei 15 ani de activitate, Daniel Negoiță a experimentat emoții multiple: de la frică, incertitudine, tristețe, neputință, până la fericire. Dacă la prima intervenție la care a participat și care anunța producerea unui incendiu la o centrală termică din Cîmpineanca, vrânceanul spune că a avut câteva emoții, îngrijorându-se că nu va ști cumva reacționa, după ani și ani „de foc‟, și la propriu și la figurat, Daniel Negoiță a învățat, în fiecare zi, cum să devină un pompier bun. „Au fost și situații în care, în urma incendiilor, au rezultat victime decedate, însă am încercat să mă detașez și să nu mă implic emoțional. Acum avem psiholog, însă, în primii ani de activitate, nu aveam, așa că vorbeam între noi, colegii‟, recunoaște Daniel Negoiță.
Cea mai mare satisfacție profesională a unui pompier este aceea de a salva, pe lângă bunurile aflate în pericol, viața semenilor și a necuvântătoarelor a căror viață este amenințată de o situație de urgență. O misiune din apropierea localității Faraoane îi bucură inima și acum pompierului vrâncean, deși au trecut aproape cinci ani de atunci. „Sunt foarte multe intervenții frumoase la care am participat, una dintre ele se întâmpla în 2017, când am salvat un cățeluș care era căzut de trei zile într-o râpă, aproape de malul unei ape. În ziua aceea, am fost solicitați să intervenim după ce un cetățean a observat cățelul în timp ce se ducea la munca câmpului. Ajunși la fața locului, râpa având undeva la 30 de metri, mi s-a părut a fi un cățeluș, însă, pe măsură ce coboram, ajutat de colegi, am văzut că, de fapt, era un câine destul de mare. Recunosc că mă temeam să nu mă muște însă, odată salvat, cățelușul a început să alerge în jurul nostru bucuros. M-a surprins cu afecțiunea lui și cu bucuria cu care ne-a «răsplătit»‟, mai spune pompierul.
„Persoană urcată pe un panou publicitar la Dedeman, amenință că se sinucide‟
14 februarie 2021, o zi normală de lucru pentru Daniel Negoiță. În jurul orelor după-amiezii, un apel la 112 anunță faptul că un bărbat s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune din Focșani și amenință că se va arunca în gol. Imediat, Daniel Negoiță împreună cu un coleg au plecat spre locul intervenției. „Țin minte că am avut pregătire în acea dimineață, așa cum avem în fiecare tură, și în jurul orei 14:30 am fost anunțați de colegii din dispecerat că, în Focșani, o persoană s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune și amenință că se aruncă în gol. Tot de la colegi știam că la locul indicat erau deja echipaje de poliție cu un negociator. Am plecat cu autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime împreună cu un coleg gândindu-ne că totul se va termina repede. Nu a fost să fie așa. Persoana se afla la o înălțime de circa 30 de metri‟, își amintește pompierul.
Între timp, pe lângă polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai SAJ Vrancea, în parcarea magazinului respectiv, dar și în apropierea lui, s-au adunat mai mulți oameni, curioși să vadă cum se va încheia misiunea. Pentru ca salvatorii să intervină în siguranță a fost nevoie ca alimentarea cu energie electrică să fie întreruptă. Cu toate acestea, „echipajele de la Electrica ne-au avertizat să nu atingem cumva firele electrice. Bătea un vânt puternic iar în astfel de condiții, nacela autoscării are un balans foarte mare, iar o mișcare greșită ne-ar fi putut costa viața. Prima dată am urcat cu negociatorul de la poliție până la vreo 15 metri înălțime și, după repetate rânduri în care l-am întrebat pe bărbatul urcat pe stâlp dacă vrea să-l ajutăm, într-un final ne-a auzit, s-a aplecat puțin spre noi și a încuviințat din cap. M-am întors la sol, am lăsat negociatorul și am urcat din nou alături de un alt coleg pentru a-l recupera pe bărbat‟, continuă să povesească Daniel Negoiță.
Când au ajuns aproape de bărbat, salvatorii au constatat că era înghețat și abia putea să se miște. Au reușit să-l urce în nacelă și să înceapă coborârea, timp în care victima nu a schițat niciun gest și nu a scos niciun cuvânt. Odată ajuns jos, bărbatul a fost preluat de ambulanță în stare de hipotermie și transportat la spital. „Ni s-a făcut milă de el când am văzut cât de tânăr era. Avea în jur de 26/27 de ani și era din Vaslui. Din câte am înțeles, în acea zi se mai urcase pe câțiva stâlpi, vrând să atragă atenția. Căuta un loc de muncă. Ulterior, ne-am interesat de starea lui de sănătate și am aflat că este bine‟, a mai spus pompierul.
La finalul misiunii, cetățenii adunați în zonă i-au aplaudat pe salvatorii care au înfruntat frigul, vântul, altitudinea și emoțiile pentru a salva viața unui om. Modest, Daniel Negoiță spune că nu ar fi reușit nimic fără ajutorul și profesionalismul colegilor. Daniel Negoiță nu este doar „Pompierul lunii februarie 2021‟, ci și „Salvatorul anului‟ la ISU Vrancea. „Această distincție înseamnă recunoașterea muncii pe care am depus-o în 15 ani de activitate aici, la ISU Vrancea. Nu mă așteptam să primesc așa o veste frumoasă. Le mulțumesc colegilor mei pentru faptul că de fiecare dată facem o echipă frumoasă, și le doresc să ne înțelegem și să funcționăm la fel de bine ca și până acum‟, mai spune Daniel Negoiță.
Îl felicităm pe Daniel Negoiță pentru profesionalismul, dedicarea și implicarea de care dă dovadă în îndeplinirea misiunilor și-i dorim sănătate și fericire!