ENET are nevoie de ajutor de la Guvern, liberala Dimitriu visează la CLSU

0
939

După nenumărate critici și opoziții pe față, în sfârșit majoritarii din Consiliul Local Focșani au realizat că societatea de termoficare a municipiului are nevoie de ajutor. Probabil doar pentru a-și mai spăla din imaginea șifonată grav în urma ieșirilor pe care le are de când simte puterea cum i se depune pe …suflet, doamna viceprimar PNL Ana Maria Dimitriu a vrut să pară aproape umană și sufletistă ieri, în ședința CL, pe care a început-o aproape plângând de soarta ENET. În mânuțele dumneaei a ajuns o hârtie emisă de societatea de termoficare, în care se solicita ca mai marii decidenți să ia în calcul un demers către Guvernul României, pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență din fondul de rezervă, în sumă de 22 milioane lei. Astfel, ENET arată că începând cu 1 octombrie există riscul să nu mai poată funcționa din lipsa combustibilului, dat fiind că, după expirarea contractului încheiat cu ENGIE, adică pe 30 septembrie, încheierea unui nou contract de furnizare este condiționată atât de către actualul furnizor, cât și de ceilalți furnizori de gaze naturale, de plata în avans sau de constituirea de garanții. A înțeles Dimitriu ceva, dar la un moment dat, evident, i s-au încurcat ideile și a refuzat cu obstinație să asculte punctul de vedere avizat al primarului Cristi Valentin Misăilă. Aceasta pentru că, în documentul cu pricina, ENET cerea să fie convocat Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) de către primar, însă edilul a explicat că nu este nevoie de acest demers, ci totul se poate rezolva la nivelul CL Focșani.

Dimitriu nu a priceput însă și pace, blocată fiind în unica idee a sa, cerând convocarea CLSU, urmată de convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Nu este obligatoriu să convocăm Comitetul Local pentru Situații de Urgență, se poate doar printr-o simplă solicitare făcută de către noi, cu acordul Consiliului Local. Voiam să vă propun să analizăm împreună, la sfârșitul ședinței, această adresă a ENET-ului. Și, dacă veți considera că se impune o solicitare în regim de urgență, a unui ajutor financiar de la fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, o vom face. Comitetului Local pentru Situații de Urgență nu poate să decidă din punct de vedere al utilizării resurselor financiare ale municipiului. În perioada 2012 – 2016 am fost subprefect și am coordonat foarte mult timp lucrările Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Și cunosc foarte bine și ce atribuții am în calitate de președinte al Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Dumnealor au presupus că ar fi necesară și o convocare a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Din punctul meu de vedere, nu este cazul.

Convocarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență se face atunci când există o situație de urgență la nivelul municipiului, confirmată de o anumită calamitate, o anumită iminență a apariției unui pericol social. Dar în același timp, este suficientă o notă de fundamentare transmisă cu aprobarea Consiliul Local către Guvernului României, prin intermediul Instituției Prefectului și al Consiliului Județean ca un proiect de hotărâre privind aprobarea alocării unor sume din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului României, ca ajutor pentru susținerea sistemului de termoficare centralizat în municipiul Focșani. Nu are competență Comitetul Local pentru Situații de Urgență, aici este vorba despre o solicitare de resursă financiară de la bugetul de stat, a explicat Cristi Misăilă în diferite variante, toate trecând pe lângă urechile Anei Maria Dimitriu fără a se prinde nimic.

Ba chiar de viceprimar ce este dumneaei, i-a atras atenția primarului să facă ce trebuie și să se preocupe. Moment în care edilul municipiului a arătat că nu ar fi pentru prima oară când solicită ajutor pentru ENET, chiar în acest an primind un refuz. Aceasta în condițiile în care prețurile la facturi vor exploda la propriu. Cred că Guvernul României – Cîțu este răspunzător pentru degringolada în care s-a ajuns și nu s-a luat nicio măsură. În economie au explodat prețurile la gazele naturale și la energia electrică. Și în continuare, resursele financiare estimate la începutul anului în bugetul municipiului Focșani erau suficiente pentru a se acoperi, cu subvenția pe care noi trebuie să o suportăm, pentru a putea să susșinem financiar această societate. Noi am mai solicitat o dată, tot Guvernului, și ni s-a răspuns că nu se impune să ni se aloce aceste sume. Vă pot prezenta adresele și răspunsurile venite de la Ministerul Dezvoltării. Anul acesta am solicitat și ni s-a spus că nu se impune, a atras atenția edilul municipiului.

Până la urmă a rămas ca „în pom”, dat fiind că Dimitriu visează doar CLSU și nu vrea să conceapă că, din nou, administrația e ca o linie paralelă pentru dumneaei. Aceasta în condițiile în care sezonul rece bate la ușă și nimeni nu știe ce se va întâmpla cu focșănenii care sunt încă racordați la ENET.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here