Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – zi de post, în ultima mare sărbătoare din anul bisericesc creştin

Ultima mare sărbătoare din anul bisericesc este Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul prăznuită pe 29 august.

Data de 1 septembrie este prima zi a anului bisericesc, potrivit tradiţiei moştenite din legea veche care spune că în această zi a început Facerea Lumii şi tot pe 1 septembrie a început să vorbească oamenilor Mântuitorul.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul marchează ziua în care Irod Antipa, unul dintre regii care dominau Galileea şi Pereia, acuzat de sfânt că păcătuieşte trăind cu soţia fratelui său, a acceptat, ca răsplată pentru un dans, să îl decapiteze pe cel care anunţa venirea Mântuitorului.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre sărbătorile care le cer creştinilor post. Pe de o parte pentru că potrivit Noului Testament, Irod, în timpul unui ospăţ, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca semn al asumării vieţii înfrânate a lui Ioan.

În plus, ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este considerată o prefigurare a vinerii Patimilor, şi aşa cum este recomandat postul în fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine postul şi în această zi.

Sfântului Ioan Botezătorul este cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan. S-a nascut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Hristos, este un model al smereniei. El afirmă despre sine: „Nu  sunt vrednic, ca plecându-mă, să Îi dezleg cureaua încălțămintei” și mărturisește: „Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească”. Ioan Botezătorul ne poate fi tuturor îndreptar spre a birui mândria și a ne jertfi pentru aproapele nostru.

Mozaic pe fațada bisericii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Iași ( 1626 )

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul închie şi seria de sărbători cu semnificaţie eshatologică (despre destinele finale ale omenirii, despre sfârșitul lumii și judecata de apoi) din luna august:

„Prin Schimbarea la Față ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slavă, prin Adormirea Maicii Domnului se arată că cel care L-a purtat pe Hristos se mută de la stricăciune la nestricăciune, în vreme ce prin această sărbătoare din ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul ni se revelează că toți cei care nu au fost străini de pocaința vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai”, arată crestinortodox.ro.

Fără legătură cu dogma religioasă există credinţe populare potrivit cărora nu ar trebui să se folosească cuţitul în această zi şi, la masă, totul se rupe cu mâna. Tot în afara calendarului creştin, se pomeneşte despre un post „de la cruce până la cruce”, care ţinea din această zi până pe 14 septembrie, la Înălţarea Sfintei Cruci, care avea rolul de a-i curati pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave. Alte interdicţii populare pentru această zi priveau măturatul, tăierea şi mâncarea fructelor şi legumelor cu formă rotundă ori în cruce, roşiile şi pepenii fiind evitaţi, dar acestea nu sunt prevăzute regulile scrise ale bisericii şi sunt considerate superstiţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?