Peste 500 de elevi participă în acest sfârșit de săptămână la o nouă ediție a Festivalului de Book-Trailere Boovie de la Focșani. A șasea ediție a Festivalului marchează revenirea la formatul normal, cu public, al acestui eveniment cultural, după ce anul trecut a fost organizat în format online. Prezentarea Festivalului a avut loc, joi, la Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”. Inițiatoarea Festivalului, profesoara Carmen Ion, a anunțat că peste 500 de elevi vor fi prezenți la Boovie, iar deschiderea oficială va avea loc în această seară, de la ora 18, în Piața Unirii. Tot în această seară, de la ora 20,30, va fi organizat un concert surpriză.
Programul va continua, sâmbătă, cu foarte multe ateliere, pentru elevi și profesori dar și o întâlnire specială cu jurnalista Paula Herlo și Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață. Profesoara Carmen Ion a subliniat că este foarte important să le fie oferite exemple copiilor, mai ales după ceea ce s-a întâmplat în ultimul an și jumătate. „Punctul forte al acestui festival îl reprezintă prezența a doi oameni de excepție, care constituie modele, Paula Herlo, președintele Asociației „Dăruiește Viața” și Carmen Uscatu, fondatoare a asociației”, a subliniat profesoara Carmen Ion. Festivalul Boovie este avizat de Ministerul Educației Naționale iar inspectorul școlar general, Daniela Marchitan, i-a mulțumit profesoarei Carmen Ion pentruideea de a stimula creativitatea elevilor.
Finanțarea Festivalului de Book-Trailere Boovie este asigurată de Primăria și Consiliul Local Focșani și de Consiliul Județean Vrancea. Primăria și Consiliul Local asigură de mai mulți ani o parte din finanțarea acestui festival, un efort de a susține dezvoltarea copiilor din municipiu și de a promova Focșaniul pe harta culturală a României. În conferința de presă de joi, primarul Cristi Misăilă le-a transmis bun venit celor care au sosit din țară pentru a participa la a șasea ediției de Festivalului.
Edilul a felicitat-o pe profesoara Carmen Ion și echipa implicată în organizarea acestui festival care a devenit un eveniment internațional. „Am apreciat și apreciez întotdeauna creativitatea tinerilor, care își depășesc prin exuberanța specifică vârstei limitele, punând în valoare operele pe care le citesc, stârnind interesul celor care urmăresc trailerele lor să citească anumite cărți. A crea este o capacitate care poate fi descoperită în fiecare dintre noi, important este să avem voință. Sunt bucuros că putem fi alături de dumneavoastră, de fiecare dată am promovat aceste valori, ca primar al municipiului Focșani, alături de Consiliul Local, vom susține aceste activități. Doar așa putem să dezvoltăm cât mai armonios spiritul și creativitatea noilor generații. Vă invit, pe toți cei care veți participa la Festival, să vizitați Orașul Unirii, să parcurgeți câteva trasee din oraș, să vizitați câteva locuri importante. Fie ca cel mai bun să câștige însă câștigători sunteți cu toții pentru că odată ce ați ajuns în această etapă sunt convins că aveți satisfacția că ați fost nominalizat, indiferent de categoria la care ați participat”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma le-a urat succes tuturor participanților la acest Festival. Anul acesta, administrația județeană participă în calitate de partener al Festivalului. „Vrancea este pe buzele tuturor în aceste zile. Marele câștigător al acestui festival este Vrancea. Mă interesează în calitate de președinte al Consiliului Județean, să deschidem acest județ, să facem acest județ cât mai vizibil, din toate punctele de vedere. Astăzi suntem la deschiderea unui festival care, cu siguranță, va crea foarte multe așteptări, va aduce bucurii, poate și unele dezamăgiri dar forța pe care un copil o are când creează este indestructibilă față de voința politică. Poate acest lucru a motivat susținerea din partea Consiliului Județean și mulțumesc consilierilor județeni care au susținut acest proiect. Nu ne oprim aici. Îi urez succea doamnei profesor Carmen Ion și să reziste la presiunile, la nebuniile firești ale timpurilor pe care le trăim. Copiilor, elevilor, le urez un frumos bun venit în Vrancea, pentru că au ce vedea, au ce vizita”, a spus președintele Cătălin Toma.
Ateliere pentru elevi și profesori
Boovie are șase secțiuni: Boovie Kids (clasele V-VI), Boovie Junior (clasele VII-VIII), Boovie Liceu, Boovie+ (carte de nonficțiune), ExtRo Boovie (categorie destinată elevilor români din diaspora) și Trailerul de Buzunar. La tragerea la sorți s-au înscris anul acesta 230 de echipe din 39 de județe ale țării și au finalizat realizarea în termen a trailerelor 161 de echipe din 27 de județe, Republica Moldova, Italia și Spania.
Vineri va avea loc un atelier de presă, unde elevii vor învăța și încerca să realizeze un ziar al Festivalului. Sâmbătă vor fi organizate atelierele : „Cum să faci o prezentare care să impresioneze?”- Florentina Bratfanof, „Cum să fii responsabil financiar”- Cătălin Isbașe, „Cum de scrii într-un poem”- Andrada Strugaru, „Cum să ajungi la public”- Cătălin Anchidin, „Ceaiul de dimineață: artă instant. Cum să faci un spectacol, un moment, un gest artistic în 60 de minute”-Adrian Ciglenean, „Cartea în care se tace”-Olimpia Săpunaru, „Fake it till you make it. Despre expresia sinelui. Un atelier de exploatare intrinsecă și expresie a sinelui (ne)descoperit”- Bogdan Trifan, „Cum să gândești critic și activ-constructiv pentru a folosi la maxim datele pe care le ai și să își dezvolți flexibilitatea mentală, inteligența fluidă și intuiția“-Adrian Damian, „Teatru imagine (ca metodă a educației nonformale)”-Marina Vasilof. Ateliere pentru profesori : „Despre concept, imagine şi învăţare profundă”-Doru Căstăian, „Stat sau Privat? De la mit la realitate”-Marcel Bartic, „Cum le vorbim elevilor despre bani?” – Cătălin Isbașe.
Membrii juriului sunt Crăița Nanu, Ioana Flora, Maria Mălina Turtureanu, Ion Alexandru, Tedy Necula. Festivitatea de premiere va avea loc, duminică, de la ora 10.