După o viață în care i-a fost dat să lupte pentru a-și apăra poporul, col. (r.) Ion Durnescu, veteran de război și cetățean de onoare al orașului Mărășești, a murit la vârsta de 98 de ani. Vestea trecerii sale în neființă a fost anunțată de Valerică-Dorel Chitic, primarul orașului Mărășești, printr-o postare pe pagina de Facebook a instituției: „Cetățean de onoare al orașului Mărășești, colonelul în retragere, Ion Durnescu (98 de ani) a plecat dintre noi, lăsând în urma sa multă tristețe, dar și multe amintiri și acte de vitejie. S-a născut în 1923 în localitatea Scurta din județul Bacău, într-o familie necăjită cu șapte copii. A plecat la Şcoala de Ofițeri din Făgăraș, a luptat pe front, și în București și în Slovacia, și a trăit ororile celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost și rănit grav. Şi-a iubit patria dincolo de limite, îi suntem veșnic recunoscători! Ion Durnescu (n. 25.04.1923 – d. 26.08.2021) Dumnezeu să-l odihnească în pace!‟
La rândul său, Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea a postat un mesaj de condoleanțe pe pagina sa de Facebook: „Colonelul în retragere Ion Durnescu (98 de ani) a plecat la ceruri, lăsând în urma sa multă tristețe, dar și amintiri memorabile din al Doilea Război Mondial, acolo unde a fost unul dintre eroii români care s-au luptat pentru țară. Decorat de Maiestatea Sa, Regele Mihai, dar și de președintele Slovaciei, pentru faptele sale de vitejie, colonelul Durnescu i-a impresionat timp de zeci de ani pe toți cei care l-au cunoscut. Am avut onoarea, anul acesta, să-l primesc în audiență la sediul Consiliului Județean Vrancea și să-l apreciez pentru modul lucid în care privea lucrurile la venerabila-i vârstă. Ion Durnescu Ion (n. 25.04.1923 – d. 26.08.2021) Dumnezeu să-l odihnească în pace!‟
Nouă luni petrecute pe front în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale
În anul 2019, Monitorul de Vrancea publica articolul: „Colonel (r.) Ion Durnescu, o lecție de credință și vitejie la 96 de ani‟, în care veteranul de război își spune povestea. Născut pe 25 aprilie 1923 în comuna Scurta, din județul Bacău, col. (r.) Ion Durnescu a absolvit Liceul Tehnic din Bacău, iar mai apoi s-a angajat la Fabrica de zahăr din Sascut. La vârsta de 20 de ani, tânărul Ion Durnescu hotărâște să urmeze Școala de Subofițeri de Artilerie de la Făgăraș. Se întâmpla în anul 1943. Un an mai tâziu, sergentul major Ion Durnescu a fost înrolat în Regimentul 11 Artilerie din Focșani și trimis pe front, ocupând funcția de comandant de secție tunuri. Dragostea față de partie, i-a dat putere să lupte pentru eliberarea Bucureștiului, iar mai apoi a participat la luptele pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei până la data de 09.05.1945, când Germania a capitulat.
„Aveam 20 de ani când ne-au luat pe front. Ne-au luat de la școală, că nu mai aveau efective. Acolo (n.r. pe front) trebuie să te descurci, lupți să-ți aperi viața. Folosești tot ce poți să învingi inamicul. Pe tine te aperi, când ești pe front. În final, când se face bilanțul, deznodământul arată că s-a luptat pentru patrie, dar acolo te aperi pe tine. Pe front ești sălbatic. Luptele corp la corp erau cele mai grele. A fost greu tare…în 23 august făceam instrucție cu nemții la București, ne împrietenisem unii cu alții și, deodată, a venit ordinul să luptăm împotriva lor. Vă dați seama cât de greu a fost, după ce am stat cu ei atâta timp, să trebuiască să întoarcem armele împotriva lor. A fost extraordinar de greu, dar am fost educați să prețuim cel mai mult țara și armata. Nu mai puteam pune în discuție că am fost prieteni și am mâncat cu dânșii o pâine. E așa de puternic Dumnezeu, de nu vă dați seama! Beam apă din baltă, cu clăbuci, dar n-am văzut om bolnav. Am mâncat iarbă și muguri de copaci, dar n-am văzut unul bolnav. Este o putere a lui Dumnezeu extraordinară! Dormeam pe zăpadă, n-am văzut să ne îmbolnăvim din cauza asta. Erau zăpezi de un metru și stăteam ca focile, spate în spate. Nu mai aveam încălțăminte, eram legați cu cârpe și sârme la picioare… Am rămas cu o credință fantastică. Dumnezeu m-a ținut toată viața”, povestea col. (r.) Ion Durnescu în cadrul interviului: https://monitoruldevrancea.ro/2019/04/05/galerie-foto-colonel-r-ion-durnescu-o-lectie-de-credinta-si-vitejie-la-96-de-ani/. Col. (r.) Ion Durnescu a fost numit cetățean de onoare al orașului Mărășești, fiind decorat pe front cu Virtutea Militară clasa a II-a și cu medalia Bărbăție și credință cu spade clasa a II-a.
Colectivul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” deplânge trecerea la cele veșnice a veteranului de război, colonel (rtg) Ion Durnescu
Cu adâncă durere în suflet, colectivul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” deplânge trecerea la cele veșnice a veteranului de război, colonel (rtg) Ion Durnescu.
Prieten apropiat al artileriștilor din marea unitate, el însăși fiind un mânuitor al traiectorilor precise, participant activ pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, unde s-a remarcat prin spirit de sacrificiu, curaj și dăruire, colonelul (rtg) Ion Durnescu a fost de-a lungul întregii sale vieți un martor incontestabil al multor evenimente istorice.
Cetățean de onoare al orașului slovac Nove Mesto nad Vahom, unde a fost grav rănit în lupte la data de 5 mai 1945 , și cetățean de onoare al orașului-erou Mărășești, domnia sa a reprezentat pentru toți cei care l-au cunoscut, un exemplu de onestitate, modestie, simplitate, dar mai ales un neobosit luptător al cultivării în inimile generațiilor tinere a dragostei de neam și țară.
Colonelul (rtg) Ion Durnescu a fost și a rămas, până în ultimile clipe ale vieții sale, devotat Armatei Române, pentru că, spunea domnia sa „Armata și dragostea de Țară mă țin în viață”.
Vom păstra cu cinste, în sufletele noastre, amintirea acestui veritabil Erou!
Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule colonelt (rtg) Ion Durnescu!
Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei și celor care l-au cunoscut pe col. (r.) Ion Durnescu! Îngerii să-i vegheze drumul spre cer!
sursă foto: Catalin Toma / Primăria Orașului Mărășești