Doi pensionari din Păulești, în vârstă de 67 și, respectiv, 68 de ani, au fost judecați și condamnați pentru lovire sau alte violențe, după ce s-au lovit reciproc. Incidentul dintre aceștia a avut loc în octombrie 2017, când cei doi au dat „nas în nas” pe când inculpatul de 67 de ani se ducea cu vacile spre un adăpost. Din ce s-a reținut în rechizitoriu, între cei doi pensionari a izbucnit un conflict spontan, bărbatul de 68 de ani aruncând cu pietre înspre vecinul său și lovindu-l în zona toracelui, astfel că acesta în urma loviturilor s-a dezechilibrat și a căzut.
În același timp, vrânceanul de 67 de ani a folosit un băț, cu care și-a lovit „adversarul” peste mâna dreaptă, amenințându-l cu acte de violență. Ulterior, ambii și-au scos certificate medico- legale și, potrivit actelor medicale, cel lovit cu pietre a prezentat leziuni de natură traumatică care au necesitat pentru vindecare 25 – 30 de zile de îngrijiri medicale, în timp ce cel de-al doilea, care a fost lovit cu bățul, a prezentat o echimoză, care a necesitat pentru vindecare 2 – 3 zile de îngrijiri medicale. Ancheta a pornit de la acel moment, însă ambii pensionari, până la final, au susținut că au fost loviți, fără a riposta.
Potrivit primei sentințe însă, ambii au fost vinovați, așa că instanța a dispus condamnarea la plata unei amenzi penale, sentință care a fost atacată de unul dintre aceștia. Totodată, judecătoria a dispus ca aceștia să își plătească reciproc despăgubiri. „(…) stabilește în sarcina inculpatului C. V., pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, pedeapsa de 1.800 lei amendă penală (180 de zile amendă x 10 lei). (…) dispune amânarea aplicării pedepsei şi conform art. 84 din Codul penal stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, care curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) pe durata termenului de supraveghere trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere, de a căror verificare va răspunde Serviciul de Probaţiune Vrancea: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
(…) stabilește în sarcina inculpatului Ţ. N., pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violenţe, pedeapsa de 4.000 lei amendă penală (200 de zile amendă x 20 lei). (…) dispune amânarea aplicării pedepsei şi conform art. 84 din Codul penal stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, care curge de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…) pe durata termenului de supraveghere trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere, de a căror verificare va răspunde Serviciul de Probaţiune Vrancea: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vrancea, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Admite în parte acțiunile civile formulate de părțile civile C. V. și Ț. N.: Obligă pe inculpatul Ț. N. la plata către partea civilă C. V. a sumei de 5.000 lei reprezentând despăgubiri civile – daune morale. Obligă pe inculpatul C. V. la plata către partea civilă Ț. N. a sumei de 1.000 lei reprezentând despăgubiri civile – daune morale. Obligă inculpatul Ț. N. la plata catre Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” a sumei de 105 lei. (…) obligă inculpatul Ț. N. la plata sumei de 300 lei și inculpatul C. V. la plata sumei de 220 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat”, se arată în hotărâre.