Creina Stockley, de la Australian Wine Research Institute (AWRI), susține virtuțile unui pahar zilnic de vin roșu, susține că, cu moderație, există un risc redus de boli de inimă și subliniază faptul că „persoanele care beau o cantitate mică din această băutură fermentată în mod regulat, mai ales dacă îl însoțesc cu alimente, au un risc cu 30% mai mic de a suferi de boli de inimă”.
Acest lucru se datorează faptului că prezența antioxidanților ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare prin creșterea nivelului de colesterol „bun” și provocând un efect protector asupra arterelor.
Multe studii au evidențiat deja legătura dintre consumul moderat de vin și beneficiile pentru inimă, dar știați că vinul poate fi bun și pentru dinți, vă poate aduce mai multă agilitate în minte și vă ajută să vă mențineți silueta?
1. Bun pentru dinții tăi
Deși mulți băutori se plâng de zâmbetul vampir pe care îl aduce această băutură roșiatică după câteva guri băute, această cercetare publicată de Jurnalul de chimie agricolă și alimentară relevă faptul că, analizând diferite culturi de bacterii responsabile de boli dentare, au descoperit că vinul roșu este cu atât mai mult eficient în eliminarea lor.
2. Îmbunătățește echilibrul, în special la persoanele în vârstă
Pare o glumă, dar nu este, deoarece nu se referă la momentul specific de consum, ci la rezultatele obținute de acest experiment al American Chemical Society efectuat cu șoareci de laborator. El a stabilit că o dietă bogată în resveratrol – un compus care se găsește în vinul roșu, un compus care ajută și la combaterea oboselii – a îmbunătățit echilibrul șoarecilor mai în vârstă în timp și poate avea efecte utile în reducerea deficiențelor motorii la îmbătrânirea populației.
3. Adio mușcăturilor de insecte
Multe insecte trăiesc cu sânge uman, dar sunt mai puțin interesate de sânge odată ce ființa umană a luat câteva pahare de vin roșu, potrivit cercetărilor efectuate la Universitatea Nebraska-Lincoln din Statele Unite. Consumul de vin cu măsură ar putea duce la mai puține mușcături de insecte.
4. Te menține agil mental
Persoanele care beau puțin vin roșu pe zi sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta demență, în special boala Alzheimer, potrivit unui studiu realizat la Institutul Central pentru Sănătate Mintală din Mannheim, Germania. Academicienii au descoperit că subiecții care au băut două până la trei unități pe zi au cu aproape 30% mai puține șanse să prezinte semne de demență la sfârșitul unei perioade de trei ani decât cei care nu au băut această doză.
5. Crește producția de endorfină
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din California, cu consumul de vin eliberăm endorfine, relaxându-ne și bucurându-ne mai mult de moment.
6. Vă ajută să vă țineți greutatea sub control
Vinul roșu este un mare aliat pentru a pierde în greutate, datorită prezenței unei gene care împiedică formarea de noi celule adipoase, permițându-ne să stimulăm celulele existente pentru a le purifica și a le elimina progresiv, așa cum reiese din diferite studii efectuate de Institutul Massachusetts de Tehnologie.
7. Te face să trăiești mai mult
Cercetările sugerează că resveratrolul ar putea ajuta oamenii să trăiască o viață mai lungă, prin suprimarea moleculelor care provoacă inflamații, precum și a compușilor din sânge care interferează cu producția de insulină.
Vinul este una dintre cele mai populare băuturi atât din zilele noastre, cât și din punct de vedere istoric. Cea mai veche dovadă pe care o avem despre cultivarea strugurilor și fermentarea supravegheată a sucului acestora datează din 6000 î.Hr. în vechiul Orient Mijlociu. De atunci până la sfârșitul secolului al XIX-lea, vinul nu a fost chiar băutura plină de farmec de astăzi. Odinioară, vinul nu era chiar o delicatesă, așa cum e azi. Conform standardelor actuale, cele mai bune vinuri de demult erau destul de proste, iar cele proaste… erau aproape de nebăut. Cu scopul de a-i schimba gustul, de-a lungul timpului în vin au fost adăugate diverse ingrediente, de la apă până la ierburi sau condimente.
La început, vinul a fost o băutură șamanică datorită puterilor sale „îmbătătoare”. Asta fără a uita de efectele sale afrodisiace. De asemenea, de mii de ani, vinul a fost folosit ca medicament și antiseptic (nici bacteriilor de dinainte, nici celor de acum nu le place să trăiască în medii etilice) și a fost, dintotdeauna, o băutură a castelor superioare. Doar cei bogați și-au permis să aibă vin în casele lor în zile de sărbătoare.