Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) dă semne că se pune pe treabă și că, în viitorul apropiat, pe Calea Munteniei din municipiu vor „râde în soare macarale” pentru construcția unor locuințe pentru tineri, dar și pentru locuințe de serviciu. Luna aceasta, Agenția Națională pentru Locuințe a scos la licitație două contracte pentru prestări servicii proiectare – studiu de fezabilitate și studii de teren aferente investiției „Locuințe pentru tineri destinate închirierii” – de pe Calea Munteniei, nr. 57, bloc 1, scara A și B, precum și pentru investiția „Locuințe de serviciu” – de pe Calea Munteniei, nr. 57.
Valoarea estimată a primului contract este de 91.990 lei, fiind vorba despre proiectul de construire a 28 de unități locative pe două tronsoane, respectiv 7 apartamente cu o cameră, 14 apartamente cu două camere, din care un apartament pentru persoane cu dizabilități, și 7 apartamente cu trei camere, pe o suprafață construită desfășurată de maxim 2.480 metri pătrați. Regimul de înălțime va fi parter cu 3 etaje. „Aceste locuințe sunt destinate tinerilor care nu au venituri suficiente pentru achiziționarea/ închirierea unei locuințe în condițiile pieței, inclusiv locuințe pentru specialiști din sănătate sau învățământ, fiind realizate apartamente cu una, două și trei camere, cu regim de înălțime stabilit în funcție de prevederile PUG/ PUZ/ PUD, pe terenuri puse la dispoziția ANL de autoritățile publice locale și/ sau centrale”, se arată în documentație.
Potrivit certificatului de urbanism, „terenul în suprafață măsurată de 27.844 mp (din acte 30.000 mp), situat pe strada Calea Munteniei nr 57, este inventariat în domeniul privat al municipiului Focșani, dar se află situat în intravilanul municipiului Focșani”.
„În această subzonă se vor realiza locuințe colective pentru tineri, destinate închirierii. Investițiile se vor concretiza în două ansambluri: 10 tronsoane de locuințe se vor realiza în parteneriat Consiliul Local Focșani și Agenția Națională pentru Locuințe și două tronsoane în parteneriat Ministerul Dezvoltării prin Consiliul Județean Vrancea și Consiliul Local Focșani. Pentru o bună utilizare a funcțiunii propuse se vor realiza parcări, platforme gospodărești, alei pietonale și spații verzi plantate, adiacent tronsoanelor de locuințe propuse. Pe partea de est a zonei de locuit se vor realiza spații de joacă pentru copii, echipate cu mobilier specific”, se mai arată în documentație.
Legat de cele 10 tronsoane, de menționat că în primăvara anului 2019, Primăria Focșani anunța că a finalizat și a transmis documentația pentru noul cartier ANL din oraș de pe Calea Munteniei 57, care figurează pe lista de obiective pentru finanțare în cadrul programului de contrucții locuințe pentru tineri destinate închirierii. Este vorba despre 140 unități locative, regim de înălțime D+P+2E+M, respectiv 5 blocuri cu 2.
Pe de altă parte, costul studiului de fezabilitate pentru locuințele de serviciu are o valoare estimată de 91.290 lei. Potrivit documentației, este vorba despre o viitoare investiție pe o suprafață construită desfășurată de maxim 2.385 de metri pătrați, 1.584 mp aparținând domeniului public al Județului Vrancea, situat în intravilanul municipiului Focșani. Aici ar trebui să fie construite 28 de unități locative desfășurate pe două tronsoane, respectiv 8 apartamente cu o cameră, 16 cu două camere și 4 cu trei camere, regimul de înălțime find de 2 etaje cu mansardă.
În aceeași documentație se mai arată că „lucrările tehnico-edilitare aferente investiției se suportă de către Consiliul Județean Vrancea, din bugetul propriu”. „Beneficiarii obiectivelor de investiții propuse a se realiza prin programul implementat de ANL sunt funcționarii publici din cadrul instituțiilor publice, locale/ centrale, precum și angajații din instituții subordonate acestora, care nu dețin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția cotelor-părți din locuințe dobândite prin moștenire. Se propune realizarea de apartamente cu una, două și trei camere, cu regim de înălțime stabilit în funcție de prevederile PUG/ PUZ/ PUD, pe terenuri puse la dispoziția ANL de autoritățile publice locale/ centrale. Terenurile pe care se vor amplasa aceste locuințe se transmit în folosință gratuită Agenției Naționale pentru Locuințe, prin hotărârea autorității publice locale/ centrale, fiind libere de orice sarcini juridice”, se mai arată în document.