FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plt. adj. Florin Sima, salvator de onoare al județului Vrancea și pompier de 15 ani

0
1223

A fost numit salvator de onoare al județului Vrancea în anul 2018, pentru că, în timp ce se afla în vecinătatea unui magazin de piese auto din orașul Mărășești, a salvat viața unui băiețel de cinci ani, fiind recompensat apoi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea cu „Insigna Onorifică Salvator de onoare al judeţului Vrancea”, iar de aproximativ 15 ani ține piept pericolelor, transformându-se în scut uman pentru a salva viața și bunurile semenilor.

Astăzi aflăm povestea plt. adj. Florin Sima, comandant de echipaj și conducător autospeciale în cadrul Secției de Pompieri Adjud. S-a născut și a copilărit în orașul Mărășești, loc pe care și acum îl numește „acasă‟. A avut parte de o copilărie frumoasă și fericită spune el, și asta pentru că: „am prins toate jocurile copilărie. Și în copilărie, la fel ca și acum, am avut foarte mulți prieteni și colegi. Mi-a plăcut întotdeauna să fiu înconjurat de prieteni. Nu sunt singur la părinți, mai am un frate mai mare decât mine cu patru ani. Pot spune că fratele meu a fost protectorul meu în copilărie. Tatăl meu, care, din păcate nu mai este printre noi, ne-a învățat, pe mine și pe fratele meu, să fim uniți, și să oferim ajutor atunci când putem. Îmi place să ajut, și cred că și acesta este unul dintre factorii datorită căruia am ajuns pompier‟, consideră Florin Sima.

De la șofer, la pompier

După ce a absolvit cursurile Grupului Școlar Industrial Mărășești, actualmente Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu‟ Mărășești, tânărul Florin Sima a ales să facă Armata la Pompieri. „Am fost unul dintre tinerii care, la finalul liceului, a vrut să facă Armata. Întotdeauna mi-a plăcut să-mi simplific treburile. Sunt genul de om căruia îi place să fie totul bine pus la punct, și pot spune că Armata m-a făcut bărbat. Noi, ca militari în termen, încadram și autospecialele participând la misiuni alături de pompieri. Îmi aduc aminte că ne pregăteam să mergem la o tragere în poligon și, înainte de a pleca, a sunat alarma și am fost anunțați că a avut loc un accident la intersecția de la Onasis. Se întâmpla în 2000, pe vremea când nu apăruse modulul de Descarcerare. În accident au fost implicate două autoturisme, un ARO și un tir care s-au ciocnit față-spate. Când am ajuns acolo, șoferul de pe ARO era încarcerat grav, însă noi am fost instruiți cum să intervenim și știam ce avem de făcut‟, povestește Florin Sima.

După câțiva ani în care a lucrat ca șofer la o firmă din Focșani, Florin Sima a hotărât că este nevoie de o schimbare în viața lui și, având experiența anului de Armată la Pompieri, s-a înscris la concurs și a fost încadrat la ISU Vrancea în anul 2006. „Am fost încadrat la ISU Vrancea în 2006 ca servant, subofițer operativ principal. Din momentul încadrării m-am dus direct la Secția de Pompeiri Adjud. Aveam 26 de ani. Părinții au fost bucuroși pentru că am reușit să promovez concursul și să intru la pompieri. Pot spune că primele intervenții mi s-au părut dificile, având în vedere că nu eram obișnuit în civilie cu așa ceva, însă m-am acomodat rapid. La scurt timp după momentul încadrării, am decis să mă înscriu la Facultatea de Management din cadrul Universității «Spiru Haret» din București, fiind coleg cu fratele meu. Nu mi-a fost greu să fiu și pompier, și student în același timp. Lucrurile au decurs de la sine. Am întâlnit lucruri grele, dar niciodată nu m-am plâns pentru că am știut cum să le fac față‟, este de părere Florin Sima.

De-a lungul anilor, Florin Sima a făcut mai multe cursuri de specializare, printre care: cursul SMURD, cursul de conducător ambarcațiuni fără regim de navigație, conducător ambarcațiuni din clasa 4 (ambarcațiuni de patrulare, intervenție și control pe mare și fluviu) și un curs de inițiere în cariera militară. În 2018, Florin Sima s-a evidențiat la locul de muncă prin câteva intervenții din timpul liber prin intermediul cărora fie a salvat viața cuiva, fie a readus zâmbetul pe chipul unei persoane aflate în pericol. Una dintre intervențiile de care-și aduce aminte cu drag pompierul vrâncean s-a petrecut în orașul Mărășești, în primăvara anului centenar: „Mă aflam în apropierea unui magazin de piese auto când am observat că se creează puțină agitație în jurul unui copil de 4 ani care se înecase cu o bomboană. Pentru că aveam cursul SMURD, am intervenit imediat la dezobstrucția căilor respiratorii, aplicând patru lovituri interscapulare. În caz contrar, dacă nu s-ar fi intervenit la timp și cu precizie, decesul ar fi putut surveni în mai puțin de 10 minute‟, atrage atenția pompierul.

 „Am ajuns la concluzia că singurul de care trebuie să-mi fie frică este Dumnezeu‟

Se spune că „Dumnezeu dă cele mai grele bătălii, celor mai puternici soldați‟. Așa se face că, în urmă cu mai bine de doi ani, Florin Sima a aflat că fiul său, pe atunci în vârstă de 14 ani și jumătate, a fost diagnosticat cu boala Crohn, o boală inflamatorie cronică care afectează tractul digestiv. „A început cu dureri abdominale puternice și cu… multe necunoscute. În scurt timp am mers la mai multe controale de specialitate și am aflat că este vorba de boala Crohn. Pot spune că sunt norocos pentru că am ajuns pe mâini bune, la specialiști din Cluj care i-au găsit un tratament bun. Băiatul meu m-a întrecut la capitolul putere, el este puterea mea‟, spune Florin Sima.

Fire puternică și ambițioasă, Florin Sima spune că este convins că fiul său va continua să lupte și nu se va da bătut, cum nici tatăl său nu s-a lăsat învins în timpul celor 6 ani în care a practicat lupte greco-romane în cadrul Clubului Sportiv „Unirea‟ din Mărășești.

La vârsta de 20 de ani, Florin Sima a renunțat la luptele greco-romane, perioadă în care a început Armata. „Am ajuns la concluzia că singurul de care trebuie să-mi fie frică în viață, este Dumnezeu. Emoții nu prea am, pentru că nu sunt genul de om care se lasă copleșit de situație. În meseria noastră trebuie să ai un caracter puternic, astfel încât să acționăm cu profesionalism. Una dintre cele mai recente misiuni la care am intervenit este cea de la Răcăciuni, când colegii noștri de la ISU Bacău ne-au chemat în sprijin. Este vorba despre accidentul produs între un Mercedes și o autoutilitară plină cu pasageri, soldat cu șapte persoane decedate și mai multe persoane rănite. În accident au fost implicați și copii, doi dintre ei decedați. Când am ajuns acolo, prima imagine care ne-a apărut era imaginea unui carnagiu.

          Împreună cu cei nouă colegi de la ISU Vrancea am descarcerat patru femei din microbuz, din păcate, decedate. A fost activat planul roșu de intervenție, la fața locului fiind amplasat și un cort pentru triajul victimelor. După ce am extras victimele, am primit ordin să ne retragem, iar când am ajuns la Stația de Pompieri Adjud, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-l sun pe băiatul meu. Așa am simțit. Ulterior, pentru că mă văzuse pe pagina de Facebook a IGSU, m-a sunat și fratele meu să mă întrebe dacă am fost la Răcăciuni. Când am terminat conversația, i-am spus fratelui meu să aibă grijă cum merge cu mașina, așa cum le spun tuturor persoanelor pe care le cunosc‟, povestește Florin Sima.

Moartea este singurul bilet doar dus, iar Florin Sima atrage atenția asupra „drogului‟ numit „viteză‟ care, din păcate, face victime anual. „Povestesc întotdeauna misiunile la care particip, astfel încât cei cu care interacționez să tragă concluziile și să meargă cu atenție, să nu se grăbească. Dacă ajungi cu 10 minute mai târziu undeva, nu este nicio problemă, important este să ajungi  în siguranță. Întotdeauna, când pleacă la drum, este important să fie odihnit, să-și asigure  familia, să poarte atât șoferul, cât și pasagerii cu care se află în mașină, centura de siguranță, să fie mai atenți, să nu meargă cu viteză, și, dacă sunt obosiți, să tragă pe dreapta, să se odhnească puțin, să bea o cafea și apoi să-și continue drumul‟, subliniază Florin Sima.

„Puterea și curajul mi le oferă familia mea‟

În perioada de început a pandemiei, Florin Sima a fost detașat patru zile la București, timp în care a „transportat persoane confirmate pozivit. Am stat și 6 ore în combinezon fără apă, fără să merg la toaletă. Când știam că o să încadrez ambulanța SMURD, îmi făceam un anumit program astfel încât să nu am nevoie la toaletă și nici să beau apă. Însă pot spune că am făcut față atât eu, cât și colegii mei. Pandemia mi-a demonstrat încă o dată cât de importantă este libertatea de a merge în parc, spre exemplu, fără a fi nevoit să completezi o declarație‟, spune pompierul.

Ce planuri de viitor are Florin Sima? „Îmi doresc să fim sănătoși cu toții și să ne îndeplinim cu profesionalism toate misiunile la care suntem chemați să intervenim‟.

Familia este un subiect foarte drag pentru pompierul vrâncean pentru că mama, fratele, soția și fiul sunt cei care-i dau putere lui Florin Sima și-l ajută să facă față tuturor provocărilor. „De la fiul meu cred că am învățat ce înseamnă să fii bărbat. El m-a făcut mai bărbat decât eram și-mi pare bine că vine din spate cu un caracter puternic. Însă și soția este foarte puternică și implicată. Îl felicit pe fiul meu pentru puterea și caracterul deobsebit pe care le are, pentru că mi-a demonstrat că are un carcter super puternic și chiar sunt mândru de ce am crescut. Am avut de învățat de la el pentru că mi-a demonstrat mereu că putem merge mai departe indiferent de orice‟, spune Florin Sima.

Pompierii sunt a doua familie a vrânceanului originar din Mărășești, motiv pentru care le este recunoscător și le mulțumește „foarte mult pentru sprijinul acordat. Am fost foarte sprijinit și susținut din toate punctele de vedere de colelgii mei de la ISU Vrancea. Și chiar spun fără nicio modestie că  ISU Vrancea este a doua mea familie. Tinerilor care vor să urmeze această profesie, le spun doar atât: să iubească meseria aceasta, să se informaze din timp ce înseamnă arma pompierilor, și, dacă nu le place, să nu pornească pe drumul acesta‟, conchide Florin Sima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here