Cea de-a patra ediție a competiției Premiul Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie‟, organizată de Rețeaua Națională Anti Sărăcie și Incluziune Socială (RENASIS) – EAPN România, s-a încheiat săptămâna trecută cu ceremonia de premiere a jurnaliștilor ajunși în finală. Printre câștigătorii ediției de anul acesta, s-a aflat și colega noastră, Silvia Lungu, care a câștigat premiul „Abordarea onestă a temelor sociale‟ cu articolul intitulat „Aceasta e casa Irinei Fînaru. Un fost grajd pe care-l împarte cu un cățel și un pui pe pisică‟, pe care-l puteți (re)citi accesând link-ul următor: https://bit.ly/3BVbc8d.
Ceremonia de premiere a avut loc joi, 29 iulie a.c., la Hotel Marshal Garden București, într-un cadru restrâns, având în vedere contextul pandemic pe care încă îl traversăm.
„Anul trecut a fost o ediție mai deosebită pentru că s-a desfășurat în condițiile pandemiei și, din păcate, nu am putut derula o ceremonie de premiere efectiv, a fost mai degrabă o serie de video-uri pe partea de social media, discursuri din partea persoanelor afectate de sărăcie, din partea membrilor juriului și din partea jurnaliștilor câștigători. Acesta e un proiect finanțat de fundația ERSTE din Austria, este un proiect care se desfășoară în mai multe țări din Europa, precum: Ungaria, Serbia, Macedonia din Balcani, Portugalia, Norvegia, Finlanda, Croația, Germania ș.a.m.d.. Ce face acest Premiu Jurnalistic diferit față de toate celelalte premii este faptul că juriul este alcătuit din persoane afectate de sărăcie care jurizează contribuțiile jurnalistice trimise de jurnaliști‟, explică Iris Alexe, președinta RENASIS și a Asociației Novapolis.
„Sărăcia ajunge să fie o lecție de viață‟
În luna februarie a acestui an, cazul Irinei Fînaru, o vrânceancă de 62 de ani care, după aproximativ 20 de ani în care a locuit și muncit la București, a fost nevoită să revină în satul natal, Irești, și să locuiască într-un grajd ce stă să se dărâme, a fost prezentat de colega noastră, Silvia Lungu. Impresionați de drama prin care trece Irina Fînaru, a cărei stare de sănătate s-a degradat atât de mult, încât lacrimile nu conteneau să-i curgă pe obraz în momentul în care a fost realizat interviul, membrii juriului au considerat că acest articol merită premiul „Abordarea onestă a temelor sociale‟, pe care colega noastră l-a primit cu multă emoție și recunoștință.
„Acest premiu nu este doar meritul muncii mele, ci și al echipei frumoase din care fac parte. Trebuie să subliniez faptul că sărăcia ajunge să fie o lecție de viață pentru că numai oamenii care experimentează această stare știu să aprecieze, în viitor, ajutorul pe care-l primesc. De multe ori, acești oameni devin mult mai puternici decât cei care dăruiesc și ajung să ofere la rândul lor, pe lângă un sprijin financiar, și o lecție de viață pentru cei care sunt obișnuiți să se trezească dimineața și să nu aibă grija zilei de mâine, pentru cei care uită să se bucure chiar și de cele mai mici lucruri. Uităm, spre exemplu, să ne bucurăm când cineva ne zâmbește la magazin pentru că suntem îmbrăcați «frumos», uităm să mulțumim pentru o simplă bomboană pe care o primim… uităm să ne bucurăm și cred că asta învățăm de la acești oameni. Cred că cel mai important este să acordăm puțină atenție oamenilor care sunt mai puțin norocoși din punct de vedere financiar, pentru că cei săraci suntem noi, care nu știm să apreciem ceea ce avem. Le mulțumesc organizatorilor acestui eveniment și membrilor jurului pentru onoarea de a face parte din cea de-a IV-a ediție a competiției Premiul Jurnalistic «Cu onestitate despre sărăcie», îi felicit atât pe toți colegii din presă care s-au înscris la acest concurs, cât și pe cei care au câștigat, și le doresc multă inspirație și un condei bun‟, a spus Silvia Lungu.
Redăm comunicatul de presă remis de reprezentanții RENASIS: „RENASIS – Rețeaua Națională Anti Sărăcie și Incluziune Socială (EAPN România) a organizat în data de 29 iulie 2021, ceremonia de premiere a Premiului Jurnalistic «Cu onestitate despre sărăcie», aflat la cea de patra ediție în România.Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului «Journalism-Prize goes International 2020-2021», implementat în mai multe țări europene cu scopul de a selecta și premia în mod simbolic articole, reportaje, video și alte tipuri de materiale jurnalistice care analizează cauzele sociale ale sărăciei și care dovedesc respect față de persoanele afectate de săracie și realitatea pe care acestea o trăiesc.Juriul, compus exclusiv din persoane care experimentează direct sărăcia, a decis ca Premiul cel mare «Cu onestitate despre sărăcie» să fie acordat jurnalistei DoR, doamna Ana Maria Ciobanu, pentru materialul «Ca femeie romă ești mereu între două lumi».
Totodată, membri juriului au apreciat o serie de alte materiale și au dorit să recunoască munca și contribuția acestor jurnaliști prin acordarea urmatoarelor premii:Premiul Abordarea onestă a temelor sociale, acordat doamnei Silvia Lungu, jurnalista Monitorul de Vrancea, pentru materialul «Aceasta e casa Irinei Fînaru. Un fost grajd, pe care îl împarte cu un cățel și un pui de pisică».Premiul Educarea și mobilizarea publicului, acordat doamnei Raluca Daria Diaconiuc, jurnalista Prima TV, pentru materialul «10 copii vor de Crăciun doar o masă caldă».Premiul «Mesajul de impact», acordat domnului Enache Tusa, jurnalist Litoral TV, pentru Emisiunea Cafeneaua lui Enache – Tema: Voluntariat și implicare socială.
În mesajele lor de la ceremonie, membrii juriului au punctat că jurnaliștii au reușit să surprindă o realitate care din păcate este împărtășită de multe persoane din România, trăind în condiții precare și inumane și care din păcate sunt unite de un singur lucru – sărăcia. În același timp, au subliniat importanța contribuției mass media pentru o mai bună înțelegere și informare a publicului larg cu privire la sărăcie și situația persoanelor sărace din România făcând apel la respect, demnitate și echidistanță față de cei care se confruntă cu sărăcia. Dincolo de recunoașterea rolului de informare și educare a publicului, participanții la eveniment au reiterat faptul că oamenii sunt cei care contează, fie că vorbim de cei care se confruntă cu dificultăți și de povestea lor, fie că vorbim de cei implicați în a oferi sprijin și suport acestora sau de jurnaliștii care fac auzite aceste voci și duc mesajul lor mai departe‟.