Cătălin Toma a fost reales președinte al PNL Vrancea cu 344 de voturi din 344 valabil exprimate. De altfel, a fost și singurul candidat. În celelalte funcții de conducere din organizația vrânceană, fostul ministru actual deputat Ion Ștefan „Grindă” și-a plantat cât a putut dintre oamenii lui de încredere.
În aceste condiții, alegerile care au avut loc ieri în cadrul Conferinței Județene a PNL Vrancea ar putea fi contestate la Curtea de Arbitraj a PNL. Anunțul a fost făcut în cadrul Conferinței, în prezența delegaților, de Daniel Moroșanu, fost prim vicepreședinte al PNL Vrancea. Acesta a anunțat de la tribună cel puțin două motive pentru care va face acest lucru.
„Stimați colegi, mi-am depus candidatura pentru funcția de prim vicepreședinte pentru strategii politice și pentru prim vicepreședinte pentru departamentul politici publice. Am fost validat de către Biroul Politic Județean, dar am constatat astăzi că nu sunt pe buletinul de vot la strategii politice și comunitare și, din acest motiv, îmi retrag candidatura de la toate funcțiile la care am depus cerere de candidatură și îmi rezerv dreptul de a contesta această abatere. Să știți că prin retragerea mea o să vă fac dumneavoastră viața mai frumoasă. De ce spun acest lucru? Deoarece în noapte târziu, aseară (sâmbătă seara-n.r.) am fost sunat de colegi din teritoriu spunându-mi că nu este posibil ce se întâmplă. Ne vor obliga să arătăm buletinul de vot, ne vor superviza, ceea ce în PNL nu este admis. Suntem liberi, gândim liber“, a spus Daniel Moroșanu. Acesta le-a urat succes candidaților și le-a reamintit că „unii s-au cățărat pe victoriile dumneavoastră și au obținut funcții pe care nu le meritau“. „Este vorba de unii care stăteau pe lângă zidurile partidului și își făceau pantofii. Nu cu dumneavoastră pe teren, nu cu dumneavoastră în tranșee“, a încheiat Daniel Moroșanu.
„Propun să schimbăm sigla din PNL Vrancea în PNL Ștefan!“
Un alt liberal de frunte care a anunțat că își retrage candidatura și își rezervă dreptul de a contesta alegerile a fost președintele Comisiei de Arbitraj din PNL, Vasile Novac. Inițial, acestuia i s-a interzis să mai candideze la această funcție pentru care a fost nominalizată Carmina Bordea Ștefan, nepoata lui Ion Ștefan „Grindă”. Și cum nu putea fi interzisă pur și simplu candidatura lui Vasile Novac, trebuia găsit și un motiv, lucru care s-a și întâmplat. ,,În campania electorală din anul 2020 ați acordat susținere publică unui alt partid și unei alte organizații politice, fiind reprezentantul USRL-PLUS în una din secțiile de votare organizate în municipiul Focșani; Neplata cotizației de membru pentru anii 2018, 2019, 2020. Pentru ambele măsuri, în perioada următoare, BPJ va analiza și va propune măsuri în conformitate cu art.22 din statutul Partidului Național Liberal”, se arată în adresa primită deVasile Novac.
Însă, surpriză, sâmbătă seară, după ora 22.00 și după apariția unui articol în ediția online a Monitorului de Vrancea, în care scriam despre ce se întâmplă în culisele alegerilor de la PNL Vrancea, Vasile Novac a fost sunat de secretarul general al organizației, Georgel Constantin, care i-a spus că poate candida și că va fi trecut pe buletinul de vot. Cu toate acestea, Novac a anunțat de la tribuna Conferinței județene că își retrage candidatura. „Stimați colegi, vă rog să luați act că renunț la a mai candida la funcția pentru care mi-a fost invalidată înscrierea de către Biroul Permanent Județean. Am fost sunat aseară (sâmbătă seara-n.r.) după ora 22.00 și mi s-a spus că sunt înscris pe buletinul de vot. I-am spus secretarului general că anunțul său este tardiv deoarece nu mai am timp pentru a-mi face campanie internă, așa cum prevede legea. Este o practică în PNL Vrancea ca deputatul Ion Ștefan să-și angajeze rudele și cunoștințele în funcții de conducere fapt pentru care nu mă miră că a pus-o în funcție pe nepoata sa Carmina Bordea Ștefan pentru a controla toate deciziile în partid. Din aceste considerente propun să schimbăm sigla din PNL Vrancea în PNL Ștefan“, a spus de la tribuna Conferinței, Vasile Novac.
Orban-Un om loial Partidului Național Țărănesc (!!!)
Cel care a făcut să izbucnească în hohote de râs întreaga sală a fost prefectul Gheorghiță Berbece, candidat la funcția de prim vicepreședinte al PNL Vrancea.
După ce a spus despre el însuși că este un om căruia ,,oamenii, timpurile și Bunul Dumnezeu mi-au surprins limitele, iar eu m-am surprins depășindu-le“, Berbece, în încercarea de a-și lăuda șeful suprem, adică președintele PNL Ludovic Orban, a spus despre acesta că este „un om loial Partidului Național Țărănesc!“, toți cei prezenți în sală izbucnind în hohote de râs. Cum, Berbece, cel care a depășit toate limitele, nu știe cum se numește partidul Brătienilor, adică acel partid pentru care a candidat la funcția de prim vicepreședinte al organizației județene și pe care a și obținut-o? Nu cred acest lucru. Să-i fie rușine cameramanului! Era să spun „Rușine, Dinu Patriciu!” (Sic!). Așadar, să-i fie rușine cameramanului că a surprins toată această neghiobie a unui individ căruia probabil nu-i vine să creadă că a ajuns prefect, adică reprezentant al Guvernului în teritoriu și, mai nou, prim vicepreședinte al PNL Vrancea (sau PNȚ, în mintea lui). Însă, deputatul Grindă să trăiască.
Toma și compania
Cătălin Toma, care este și președintele Consiliului Județean Vrancea, îi va avea alături, în conducerea PNL Vrancea, ca prim-vicepreședinți: pe Maria Stroe, primar de Suraia, și pe Gheorghiță Berbece, prefect de Vrancea; ca vicepreședinți, pe: Nicu Tănase, președintele PNL Focșani și trimis de Grindă secretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației; Adi Crețu, numit administrator public al județului Vrancea; Jan Florin Vasilache, finul lui Grindă, pus de acesta consilier la Ministerul Agriculturii și împrumutat de naș cu 75.000 de lei; Valerică Zamfirescu, fost primar de Slobozia Bradului, actual consilier județean; Fănică Dragoș Ciobotaru, primar la Vizantea-Livezi; Nini Săpunaru, fost șef la Vămi, fost șef la PNL Vrancea, fost deputat, numit de Orban secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Parlamentul din cadrul Secretariatului de Stat al Guvernului; Livia-Silvia Marcu, consilier în CL Focșani, unde votează doar ce și cum dictează partidul (a se citi „Grindă”), director al Casei Corpului Didactic Vrancea; Janina Nicoleta Lazăr, medic șef la DSP Vrancea, activistă PNL, ca și soțul său, recent numit manager al echipei de fotbal a CSM Focșani 2007.
Membri în Biroul Politic Județean al PNL Vrancea sunt: Aurel Boțu, primar la Tulnici; Liviu Bostan, numit, cu sprijinul lui „Grindă”, preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice; Alina Ramona Drumea, consilier în CL Focșani, fostă secretară la ministerul Dezvoltării, când Grindă era ministru; Vasile Chirilă, primar la Biliești; Georgel Constantin, secretarul general al PNL Vrancea; Ionuț Filimon, primarul de la Soveja; Adrian-Viorel Banaurs, primarul de la Dumitrești; Fănică Popa, primarul de la Bolotești;
Ana Maria Dimitru, viceprimar fără atribuții al municipiului Focșani, preşedinte al Organizaţiei de Femei PNL din Vrancea, împrumutată de „Grindă” în 2019, când doamna actual vice a candidat la alegerile europarlamentare pe un loc clar neeligibil – 15, cu 1.400.000 lei (aproximativ 300 mii euro), una dintre cele mai mari sume aruncate la europarlamentare, la nivel național; David Chiriță, primarul comunei Răstoaca; Victor Dumitru, consilier în CL Focșani și șeful Direcției Silvice Vrancea; Cristinel Bălosu, consilier județean, membru în Consiliul de Administrație al Spitalului județean Focșani; Vasile Petrea, primarul comunei Homocea; Maricel Lazăr, președintele PNL Milcovul; Adrian Răzvan Pascu, primar la Măicănești.
Pentru funcția de trezorier a fost ales Florin Nedelcu, pus șef și la ATOP Vrancea și la Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Vrancea. Pentru funcția de președinte al Comisiei de Arbitraj Județene a fost aleasă Carmina Veronica Bordea Ștefan, nepoata lui Grindă, al cărei soț a fost numit anul trecut șef al Finanțelor Galați, apoi, după numai o zi, a fost numit director adjunct la Direcția Regională de Finanțe, responsabil de colectare. Pentru funcția de președinte al Comisiei de Recenzie și Cenzori a fost ales Emilian Florin Dumitru, primarul de la Broșteni.
Osana, Orban
Conform unui comunicat de presă al PNL Vrancea, „din Biroul Politic Județean mai fac parte: secretarul general, ales de BPJ la propunerea președintelui; parlamentarii din Parlamentul României, cu rang de vicepreședinte; 2 secretari generali adjuncți; președinții organizațiilor interne: TNL, OFL, OSNL, OOA, LAL. (…) Organizaţia PNL Vrancea va avea o delegaţie formată din 124 de membri la Congresul PNL din 25 septembrie și, așa cum a mai anunțat prin vocea liderului său, Cătălin Toma, va vota pentru ca Ludovic Orban să obțină un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal”.
De altfel, liberalii vrânceni i-au jurat credință veșnică și sprijin în alegeri lui Ludovic Orban, prezent ca să fie ridicat în slăvi la Focșani. Asta cu credința veșnică la liberali poate dura însă mai puțin decât chiar data alegerilor la PNL, adică 25 septembrie, când va avea loc Congresul la București și când contracandidatul lui Orban va fi prim-ministrul Florin Cîțu. Atâtea osanale l-ar fi făcut să pălească de invidie până și pe Nicolae Ceaușescu.
Poate singurul care a avut o poziție echilibrată și a punctat atunci când era ceva de punctat, uneori cu umor, ca în cazul senatorului Virgil Guran care voia să meargă la un control la senatoarea Raluca Ioan, de profesie ginecolog, a fost președintele Cătălin Toma. De altfel, mulți dintre delegații prezenți au remarcat prestația lui Cătălin Toma. Nu același lucru se poate spune despre Grindă, care a tunat și a fulgerat, acesta fiind și cel care a condus lucrările Conferinței Județene. Bine că nu le-a vorbit celor prezenți despre stadiul lucrărilor la magistrala de metrou din Cartierul Sud pe care o promitea în campania electorală. În rest, mult succes Partidului Național Țărănesc!!!