Un fost polițist de la Poliția municipiului Focșani, pensionat în 2014 pe caz de boală, este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală în formă continuată și producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, alături de alte două persoane cu care era asociat la o societate, dar și de un angajat al acesteia. Ancheta, demarată în 2015, a produs ceva vâlvă, mai ales că inculpații au fost reținuți, iar ulterior plasați sub control judiciar. Cu atât mai mult cu cât la acea dată, numele fostului polițist fusese vehiculat în dosarul accidentului din toamna anului 2014, soldat cu dărâmarea stației de la Capelă, dat fiind că ar fi fost proprietarul BMW-ului X5 condus de o fostă colegă, ulterior condamnată cu suspendare.
Primele cercetări în dosarul de evaziune fiscală au fost efectuate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, dat fiind că în 2014 organele de urmărire penală din cadrul IPJ Prahova se sesizaseră din oficiu asupra faptului că o persoană din județul Buzău, administrator al unei societăți, făcuse ceva tranzacții cu importante cantități de vin, care ridicau ceva suspiciuni.
Mergând pe fir, s-a constatat că vinul provenea de la o societate din județul nostru, astfel încât dosarul a fost declinat și disjuns ulterior la PT Vrancea. În final, aici s-au conturat indicii că trei dintre inculpați, asociați la o firmă, nu au evidențiat în actele contabile ale societății veniturile realizate din vânzarea unei cantități de peste 143.000 de litri de vin, producând astfel un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în sumă de aproximativ 75.500 lei. În plus, cei trei – fostul polițist și doi inculpați care sunt frați, sunt acuzați că au produs și mai apoi comercializat 6.000 de litri de băutură fermentată liniștită, care fusese identificată cu ocazia unei percheziții din luna mai 2015, la momentul livrării către un client. Potrivit datelor strânse în decursul anchetei, pentru această cantitate se datora bugetului de stat peste 2.800 de lei, băutura fiind produsă la sediul societății din Movilița, unde exista într-adevăr autorizație de antrepozit fiscal din decembrie 2014, însă doar pentru producerea de vin liniștit.
În timpul anchetei, inculpații ar fi recunoscut doar o parte dintre acuzații, însă prejudiciul nu a fost acoperit, astfel încât a fost instituit sechestru asupra unor sume de bani. De altfel, AJFP s-a și constituit parte civilă. Al patrulea inculpat era angajat al societății în care ceilalți trei erau asociați, acuzațiile aduse acestuia fiind de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Concret, acesta este acuzat că, în calitate de angajat al societății respective, i-a ajutat pe cei trei afacerisști, prin efectuarea de transporturi de băuturi alcoolice și distrugerea unor documente, astfel încât veniturile realizate din vânzarea vinului să nu fie evidențiate în actele contabile ale societății.
În 2015, în dosar au fost efectuate zece percheziții – două la Focșani, iar restul s-au făcut în sedii de societăți și locuințe din Panciu, Movilița și Țifești, fiind vizate la acea vreme de anchetatorii prahoveni inclusiv ramificații în alte șase județe, dintre care 15 la sedii ale unor societăți comerciale și 17 la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul producției și comercializării de băuturi alcoolice. În urma perchezițiilor efectuate au fost descoperite două instalații clandestine de producere a băuturilor alcoolice la Panciu și Movilița – care au fost sigilate, precum și 18.100 litri de vin îmbuteliat în peturi de câte 2 litri, 45 mii litri de vin vrac, 30 litri accid lactic, 75 litri glicerină, 50 kg agent filtrant, 80 kg baterii sulf, 10 kg drojdie, fiind indisponibilizate totodată importante sume de bani.