ULTIMA ORĂ! VIDEO și FOTO: Focșani, „singurul oraș din România care la data de 21 iulie nu are buget”. Asistenții personali: „Nu avem bani să ne luăm tratamentul!”

0
885

Un nou refuz al majoritarilor PNL și USR PLUS din Consiliul Local Focșani de a debloca situația din municipiu, pe care chiar ei au creat-o în luna mai, când și-au bătut joc de bugetul pe anul în curs. Pentru a șaptea oară, primarul municipiului a convocat o ședință pentru a fi votat bugetul municipiului, iar majoritarii au întors spatele din nou problemelor cu care se confruntă Focșaniul. Inclusiv asistenților personali din municipiu, care au fost prezenți astăzi în sala de ședințe, în speranța că vor pleca cu o veste bună: vor avea ce să pună pe masă. Din păcate, atitudinea majoritarilor a fost aceeași: nu le pasă de focșăneni și de soarta nimănui. Ședința s-a încheiat brusc, înainte de a începe, doarece eminența cenușie a grupului PNL și USR PLUS, nimeni alta decât viceprimarul fără atribuții sau minime competențe Ana Maria Dimitriu, a decis că proiectul înscris pe ordinea de zi nu are avizul necesar pentru a fi discutat.

Într-o română aproximativ cursivă, Dimitriu a punctat că „așadar această ședință (…) și are un singur punct pe ordinea de zi, țin să vă reamintesc (…) faptul că nu are avizul comisiei de specialitate, proiectul nu poate fi supus (…) ședința nu se poate desfășura”. Și cam aceasta a fost placa pe care a tot repetat-o. În ciuda încercărilor secretarului general al municipiului de a-i deschide capul și a-i explica faptul că proiectul are șase avize, Ana Maria Dimitriu a ținut neapărat să se audă doar dumneaei, nimeni altcineva nefiind lăsat să vorbească. PNL-iștii prezenți în sală s-au ridicat apoi la un semn al viceprimarului, iar în sală au rămas, nelămuriți, asistenții personali. Când vor avea bani de facturi, de tratamente și de mâncare?

În opinia PNL și USR PLUS, nu e nevoie de așa ceva. Primarul Cristi Misăilă le-a explicat oamenilor rămași în sală care e situația, și că fără votul majoritarilor, orice încercare a sa de a debloca situația se lovește de un zid. „Ei vor să sisteze toate serviciile. Este o situația nemaiîntâlnită, este singurul oraș din România care la data de 21 iulie nu are buget. Dar nu că nu are buget, nici nu poate să funcționeze. Banii sunt în Trezorerie. Dar dacă mă duc cu ordin de plată, Trezoreria a primit ordin de la ministrul Finanțelor să nu facă nicio plată. Dar nici nu găsesc o soluție legală. Dacă vreți, convoc din oră în oră o ședință. Dar nu or să vină”, a spus edilul municipiului.

Soțul meu de 15 ani este bolnav, pentru ce acum nu au vrut să țină ședința? Noi nu avem bani să ne luăm tratamentul!”, a spus o doamnă. „O să îmi aduc copilul aici, să aibă grijă de el doamna viceprimar. Să îi cumpere mâncare, să îi de medicamente”, a spus și un focșănean. Ba chiar oamenii au povestit că, într-o discuție cu liberalul Liviu Macovei, acesta ar fi recunoscut că bugetul este nelegal. Cine trage sforile este limpede pentru toți: „Grindă, parcă nu se știe”, a remarcat un focșănean. Iar în situația de a nu avea din ce să trăiască sunt multe persoane care duc zi de zi grija persoanelor cu dizabilități, care efectiv sunt la mâna și la bătaia de joc a grupului PNL și USR PLUS.

Ulterior, într-un comunicat de presă, Direcția de Asistență Socială Focșani a dorit să lămurească declarația falsă a viceprimarului Dimitriu, care numărase aproximativ 500 de asistenți personali, pentru care contractele individuale de muncă vor expira în luna iulie. Aceasta în condițiile în care asistenți personali nu își pot primi salariile iar îndemnizațiile de însoțitor nu pot fi plătite și nici nu se vor putea încheia noi contracte de muncă pentru asistenții personali nou încadrați conform legislației în vigoare, dat fiind că bugetul inițial aprobat a fost suspendat.

La data de 1 iulie 2021, la Direcția de Asistență Socială Focșani erau înregistrate 447 contracte individuale de muncă ale asistenților personali. Pe parcursul lunii iulie 2021 au expirat sau sunt în curs de expirare un număr de 6 certificate de încadrare în grad de handicap „grav cu asistent personal”, astfel:

–        un certificat a expirat la data de 02.07.2021 iar contractul individual de muncă a încetat la data de 05.07.2021; angajatei i s-au întocmit actele de șomaj deoarece îndeplinește condițiile pentru șomaj și astfel nu va pierde vechimea și continuitatea în muncă precum și asigurările sociale și de sănătate și a depus dosar de angajare în baza noului certificat eliberat;

–        un certificat a expirat la data de 09.07.2021 iar contractul individual de muncă a încetat la data de 12.07.2021; angajatului i s-a eliberat o adeverință de vechime în muncă pentru a-și depune dosarul la Casa de Pensii Vrancea pentru recalcularea pensiei și și-a depus depus dosar de angajare în baza noului certificat eliberat;

–        un certificat a expirat la data de15.07.2021, iar contractul individual de muncă a încetat în 16.07.2021; persoana în cauză nu întrunește condițiile pentru șomaj dar nici bolnavul al cărui asistent personal este, nu are încă un nou certificat de încadrare, deci teoretic nu i s-ar fi putut prelungi contractul de muncă. Actele pentru obținerea unui nou certificat sunt depuse la comisia de handicap din cadrul D.G.A.S.P.C. și sunt în curs de eliberare;

–        un certificat a expirat la data de 16.07.2021, iar contractul individual de muncă a încetat în data de 19.07.2021; angajatei i s-au întocmit actele de șomaj deoarece îndeplinește condițiile pentru șomaj și astfel nu va pierde vechimea și continuitatea în muncă precum și asigurările sociale și de sănătate; totodată angajata a depus dosar de solicitare angajare asistent personal în baza noului certificat de încadrare;

–        mai sunt doi asistenți personali ai căror contracte individuale de muncă le vor înceta în perioada imediat urmatoare, respectiv 24.07.2021 și 31.07.2021.

          La momentul actual, astăzi 21.07.2021, există 15 cereri de solicitare pentru angajare ca asistent personal depuse și 10 cereri de solicitare pentru a beneficia de indemnizație de însoțitor, indemnizații care trebuiau puse în plată la data de 01.07.2021”, au clarificat situația reprezentanții Direcția de Asistență Socială Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here