Lazăr. Mircea Lazăr. (Sau cum vara se numără soții, frații, concubinii, fiii, verișoarele peneliste din instituțiile publice)

0
6666

N-ar da liberalii noștri un concurs, fie el cât de mic pentru o funcție, Doamne ferește. Funcția să fie mare și cu posibilitate de avansare pe scara ierarhică, acum, cât e momentul politic prielnic și pot fi numiți și ei directori sau șef(uț)i. Sau important e să fie mulțumit de prestațiile lor anterioare păpușarul peneliștilor, ex-ministrul „Grindă”. Iar pentru cine își imagina că numirile impuse de liberali pe funcțiile de conducere ale instituțiilor din județ au îndestulat foametea, se înșeală.

În sfârșit, a prins o funcție vizibilă și profesorul de sport/antrenor de fotbal/activist liberal Mircea Lazăr, plictisit probabil să își arate competența în a șterge de praf achizițiile publice din Consiliul Județean Vrancea – sau ce făcea dumnealui acolo, de când a reușit să se angajeze ca inspector. Pe scurt, Comitetul director al CSM Focșani 2007 a stabilit, într-o ședință de luni, 19 iulie, că manager al echipei de fotbal nu poate fi decât domnul Lazăr, probabil spre stupefacția foștilor săi colegi din CJ Vrancea, care se obișnuiseră să se bazeze pe dumnealui acolo unde achizițiile erau mai grele. Este doar o funcție temporară pentru că Mircea Lazăr urmează să fie numit președintele secției de fotbal de la CSM Focșani 2007.

Unde mai pui că Mircea Lazăr abia ce apucase să își publice declarațiile de avere/ interese și să le anonimizeze. Mai mare deranjul, zău. Dar, după ce s-au tot vehiculat funcții pe care și le visa Mircea Lazăr în tot timpul cât a împărțit afișe de campanie, se pare că și-a găsit un post. Nu că era greu de votat o asemenea numire, dat fiind că trei din cei cinci membri ai comitetului director trăiesc visul liberal vrâncean.

Măcar nu au fost degeaba eforturile Janinei Lazăr, soția domnului Lazăr și mâna forte din Direcția de Sănătate Publică Vrancea, care la rândul său a avut activitate intensă politică pentru „ciuma galbenă”. Cam dubios să te bazezi pe renumele soției, dar cine suntem noi să judecăm? Pe alții nici măcar atât nu i-a recomandat!

Soția la DSVSA, soțul la Direcția Agricolă

Suficient carnetul de partid și vorba dulce către Ion Ștefan, mai vedem noi de competențe, oricum nimeni nu ar îndrăzni vreodată să facă verificări sau curățenie în următorii 3 ani de guvernare liberală de succes. Oricât de controversate și de neînțeles ar fi numirile care se tot petrec „întâmplător” în Vrancea și despre care nimeni nu ar recunoaște că ar fi tras sfori. O ultimă numire dubioasă a fost chiar la Direcţia pentru Agricultură a Județului Vrancea, în mai anul acesta. Cristian Rusu a ajuns peste noapte adjunct al instituției, după ce inițial a fost angajat la o primărie din județ. Rusu este un alt competent liberal care s-a remarcat ca lipitor de afișe ani de-a rândul, om potrivit la fix pentru a primi funcția de director adjunct la DAJ Vrancea. Conform declarației de avere completate în iunie anul acesta, Rusu a intrat cam golaș în instituție, fără vreun venit propriu, ci bazându-se pe salariile soției, angajată la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

Și, dacă este să ne luăm de pe declarația de avere completată în iunie 2021, soții Rusu locuiau într-un spațiu comercial, singura clădire trecută în declarația de avere. Care aparține doamnei Rusu. Ca și terenurile, cumpărate exclusiv de aceasta în perioada 2009 – 2018. Directorul adjunct nu a reușit nici măcar să nimerească a completa o declarație de avere corectă, dacă e să o comparăm cu cea a soției. Aceasta scrie și despre două mașini, dar și despre alocațiile celor doi copii minori, Și, în loc de două împrumuturi pe care le-a numărat și trecut pe foaie Cristian Rusu, doamna notează unul singur, de 150.000 lei, contractat în 2019. Rusu scrisese despre nicio mașină și două împrumuturi, scadente în 2029, în sumă totală de 60.000 de euro.

O mângâiere pe creștet primise și Marius Hurmuzache, pentru toate eforturile de campanie, când a fost numit șef la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea. E drept, ceva mai târziu decât potopul numirilor liberale – în august 2020, noroc că pe domnul îl recomandau experiențele. Nu administrative sau manageriale, însă aceasta a contat mult mai puțin pentru simplul funcționar din cadrul Casei de Pensii Vrancea, care i-a luat locul lui Costel Dumbravă. Pur întâmplător, Marius Hurmuzache este membru al PNL Vrancea și membru activ. Activ pe bune, dacă ne luăm de pe anumite bârfe. Și amuzant, dat fiind că, șturlubatic, domnul Hurmuzache se prezintă pe Linkedin ca șomer. Sau i-o fi făcut cineva vreo farsă.

Uneori, nici liberalii nu știau exact pe cine să țină și pe cine să aducă în prim plan. Așa s-a întâmplat la Garda Forestieră Focșani, unde inițial fusese pus Vasile Bercaru. Bercaru fusese numit în decembrie 2019, însă ulterior, în martie 2020, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis un ordin privind promovarea temporară în funcția publică de conducere temporar vacantă de inspector șef a lui Iulian Virgil Anton, șef care este și în prezent pe poziție.

Sora directoare, fratele director

Prin august 2020, an greu de pandemie și în prag de începere a unui nou an școlar, decizia strălucită a fost ca la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea să se schimbe conducerea. Instituția este așadar condusă de Daniela Gabriela Marchitan, care fusese un fel de adjunct încă din noiembrie 2019, liberală convinsă, pricepută în ale lipitului și împărțitului de afișe. Evident, doamna general nu a aflat că declarațiile anuale se încarcă sub ochii tuturor în iunie 2021, așa că în iulie încă nu avem noutăți. Cert este că domnia sa scria în aprilie 2020, la data completării ultimei declarații, că este adjunct. Tot în noiembrie 2019 era numită o altă doamnă „de fier” pe un post de conducere. Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți” Focșani este condusă din acel moment de profesoara Livia Marcu Proca (uneori doar Silvia Livia Marcu). Aici, de atâta vreme, evident că luptă pentru a promova „valori legate de profesionalism, transparență, calitate și inovație” (din ce scrie pe site-ul CCD). Aceasta când nu e ocupată să voteze după cum îi dictează binefăcătorul Ion Ștefan. Sau când nu e ocupată să terfelească cariera diplomatică a unui om propus pentru a fi cetățean de onoare al municipiului. În ianuarie anul acesta, Adevărul scria că la Şcoala „Nicolae Iorga” din Focşani, „director plin a fost pus Emilian Rău, fratele directoarei Corpului Didactic Vrancea, consiliera locală PNL Livia Marcu”. Desigur, legăturile de familie n-au avut nicio legătură. În guvernarea liberală e numai pe bază de competențe.

Partenerul de udat flori al viceprimăriței PNL, pus director la DSP

În lunile ianuarie și mai 2020 a fost o adevărată nebunie a numirilor. La Direcția de Sănătate Publică Vrancea descăleca director în prima lună de primăvară, cel mai de seamă stomatolog din Vrancea, ba chiar din univers, Cătălin Bunghez, probabil la recomandarea actualului viceprimar Ana Maria Dimitriu, căreia îi mai uda din când florile atunci când aceasta nu se mai descurca singură. Ca o nuanță, în declarația de interese directorului se anunță că acesta era – cel puțin la data completării documentului, mai 2020, acționar la Heineken România. Aceasta explicând multe. În paralel, cel mai director general intra în DSP în 2020 cu 13.330 lei venituri totale din 2019, câștigați cu greu din servicii stomatologice. Plus un depozit bancar, pentru zile negre, deschis în 2019, în sumă de 71.200 lei. Cum o declarație recentă nu există, nu știm exact ce modificări au survenit.

Și Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea a devenit o miză, așa că în luna mai anul trecut directorul de relaţii contractuale Marta Harabulă prelua șefia de la Emanuela Marinela Georgescu. De atunci, tot interimat avem la Casă, deși au fost organizate până acum câteva concursuri pentru ocuparea funcției de conducere. Un alt concurs se va desfășura pe 26 iulie, în teorie astăzi urmând a fi afișate rezultatele selecției dosarelor. În practică, se vor afișa coduri, în numele GDPR, firește, pe transparență.

O verișoară directoare, soțul unei verișoare – director

În aprilie, și Direcţia Silvică Vrancea își schimba politica privind competența, în frunte ajungând actualul consilier local Victor Dumitru. În prezent, printre picături, domnul director îi ține spatele și doamnei vice Dimitriu, putând fi zărit destul de des în timpul orelor de program prin primărie, în zona birourilor „viceselor”. Cu adevărat dragii liberali nu mai știu cine sunt când se uită în oglindă, ori consilieri ori directori, un fel de oameni buni la toate. În realitate la mai nimic. Măcar domnul Dumitru venea din instituție și, în funcție de vântul schimbărilor, mai fusese considerat competent pentru funcții de conducere, la Ocolul Silvic Focșani și Ocolul Silvic Adjud.

Cu aproape o lună înainte, în februarie 2020, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Vrancea, își punea poșetuța pe spătarul scaunului directorial verișoara ex-ministrului Ion Ștefan. Doamna Dorina Ștefan fusese până la acel moment cheie consilier în cadrul instituției, iar în prezent, în stilul caracteristic de transparență liberală, nici măcar nu a mai catadicsit să își completeze declarațiile de avere pentru ochii muritorilor de rând. Nu e caz singular de altfel.

Începutul anului 2020 venea cu surprize surprize în câteva instituții. La Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea a fost numit șef medicul veterinar Cristinel Mihai, care lucra în instituție din 2015, iar la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – Vrancea, Eugen Popa devenea din consilier – director.

Acum nu vă gândiți că se încheie lucrurile aici. Mai sunt posturi de dat și de luat, un ultim zvon fiind legat de funcția de conducere de la Electrica Distribuție. Pentru că la Electrica Furnizare postul a fost rezolvat acum un an prin numirea ca director interimar a lui Grigoraș Dogaru. Promovat din funcția de șef de serviciu în cadrul Agenției, acesta este soțul Mihaelei Dogaru, verișoara lui Nicu Tănase, președintele PNL Focșani. Ce le rezervă viitorul liberalilor fideli lui Ion Ștefan, nimeni nu poate ști.

Fiul prefectului – consilier în București, ruda de la Păunești – director la Spitalul Județean

La începutul anului trecut, Iulian Berbece, fiul prefectului de Vrancea Gheorghiță Berbece, a ajuns din ajutor de șef de post la Vulturu pe funcția de consilier al secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Pompiliu Norocel Stroe. Între timp, acesta a fost debarcat din funcție de premierul Cîțu. Să nu uităm nici de Codruța Neagu, stomatoloaga de Păunești, plină până peste cap de competențe, rudă cu Berbece, care a condus vreun an Spitalul Județean Focșani. A plecat cu circ, cu poliția, în urma unei decizii a instanței, care l-a repus în funcție pe managerul Constantin Mîndrilă. Dar Codruța nu are liniște, vrea să conducă, și s-a tot aciuat prin diverse centre de vaccinare.

Desigur, acestea sunt doar câteva nume și doar câteva legături de rudenie. Mai sunt mulți pe care nu i-am pomenit, dar stați pe recepție. Vara e lungă, funcțiile sunt insuficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here