Administratorul focșănean condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru o „mică” afacere pe care a fost acuzat că a dezvoltat-o cu mai multe persoane fizice, inclusiv cu proprietarii apartamentelor din spatele pensiunii Monte Carlo, a făcut o încercare pentru a-și mai scădea din pedeapsă. Acesta a formulat o contestație în anulare, în fața instanței arătând că s-a împăcat cu multe dintre persoanele vătămate, astfel că se putea dispune încetarea procesului penal, dacă acestea ar fi fost citate în apel. Potrivit susținerilor acestuia, din 24 de părți civile s-a împăcat cu 20 de persoane, care teoretic urmau a specifica faptul că nu mai au nicio pretenție, „însă instanța l-a condamnat pentru foarte multe capete de acuzare care de fapt se reduc la aproximativ 4 acte materiale”.
Focșăneanul de 33 de ani a fost condamnat definitiv pentru înșelăciune în formă continuată (23 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 acte materiale), falsificarea de instrumente oficiale în formă continuată (4 acte materiale) și folosirea instrumentelor false în formă continuată (4 acte materiale), în total la 3 ani și 4 luni închisoare, prin sentință fiindu-i deduse din pedeapsă perioada reținerii, arestului preventiv și arestului la domiciliu din data de data de 23.05.2019, precum și din perioadele 26.02.2020 – 26.06.2020 și de la 01.01.2021 – la zi. Totalul despăgubirilor pe care acesta ar trebui să le achite sunt în sumă de peste 43.000 de lei, în condițiile în care instanța a admis mare parte dintre pretențiile civile. Și, potrivit celor reținute de instanță, nu a existat nicăieri vreo dovadă că părțile s-ar fi împăcat cu inculpatul.
Acesta a fost acuzat că a acționat în calitate de administrator al unei firme de construcții, poziție din care a înșelat mai multe persoane, pe parcursul a peste un an de zile, primele fapte reținute în sarcina acestuia având legătură cu proprietarii apartamentelor din vecinătatea Pensiunii Monte Carlo, afectate de incendiul din 2017. Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii septembrie 2018, inculpatul a încheiat contracte de prestări servicii sau de colaborare cu persoanele vătămate, iar după încasarea banilor pentru realizarea izolației la un perete de pe partea de Nord a blocului, nu a mai executat lucrările.
„Din actele și lucrările dosarului nu rezultă că ar fi intervenit împăcarea inculpatului cu vreuna dintre cele 23 de victime ale infracțiunii de înșelăciune. Deși legal citate la momentul citirii actului de sesizare (în fața Judecătoriei Focșani), niciuna dintre persoanele vătămate și nici inculpatul nu au invocat că s-ar fi împăcat, astfel încât nu s-a luat act de vreo manifestare de voință în acest sens. Curtea constată că împăcarea este considerată o cauză de înlăturare a răspunderii penale, însă produce efecte numai dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanței. În consecință, împăcarea – chiar dacă ar fi intervenit în apel – nu ar fi putut avea ca efect înlăturarea răspunderii penale a inculpatului”, au reținut judecătorii Curții de Apel Galați, care au respins ca inadmisibilă contestația în anulare formulată de focșăneanul condamnat.