VIDEO: Promisiunile liberalilor nu repară casele vrâncenilor afectați de inundații. Scrisoare deschisă către premierul Florin Cîțu

0
403

Președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici îi solicită premierului Florin Cîțu, prin intermediul unei scrisori deschise, să aloce în regim de urgență fonduri guvernamentale pentru susținerea familiilor de vrânceni puternic afectate de inundațiile de anul acesta. În scrisoare, deputatul Nicușor Halici arată că „repartizarea fondurilor pe criterii politice este imorală iar în această situație este chiar o atitudine criminală“. Deputatul vrâncean mai arată că poziționarea în alt partid decât PNL sau chiar în altă tabără internă în perspectiva congresului din septembrie „nu poate și nu trebuie să fie un criteriu pentru nerepartizarea sumelor de care aceste localități au atâta nevoie“. Sprijinul financiar pentru familiile afectate de inundații trebuie acordat acum, în perioada verii când pot fi realizate lucrări de reparații.

În cadrul unei conferințe de presă, social democrații vrânceni au arătat că oamenii trebuie să reprezinte interesul oricărui om politic. Președintele PSD Vrancea a atras atenția că, din informațiile care au apărut până acum, se pregătește o rectificarea bugetară cu fonduri direcționate în proporție de peste 90% către administrații liberale, în special către administrațiile care îl susțin pe premierul Cîțu în campania electorală internă. „Lucrul acesta nu s-a întâmplat în 30 de ani”, a acuzat deputatul Nicușor Halici. Acesta a amintit că anul trecut, guvernarea liberală a alocat zeci de miliarde de lei către primăriile liberale din fondul de rezervă. Au fost două alocări din fondul de rezervă al bugetului românilor cu zeci de miliarde de lei către administrații peneliste pentru echilibrare de buget. S-a ajuns ca la începutul acestui an primăriile liberale să aibă excedent de milioane de lei, iar administrațiile social democrate să caute bani pentru plata facturilor la utilități. „Fondul de rezervă a fost direcționat în cele două campanii electorale pentru a-și asigura un vot. La fel văd că face premierul Florin Cîțu”, a spus deputatul Nicușor Halici. Acesta a atras atenția că „banii românilor nu trebuie tranzacționați pe interese politice, mai ales de partid”.

Alături de președintele PSD Vrancea s-a aflat primarul comunei Năruja, Grigore Mihăeș. Localitatea din zona de munte a Vrancea a fost greu încercată la inundațiile din luna iunie. Precipitațiile abundente au afectat infrastructura rutieră din comună iar primarul a atras atenția că trebuie alocate de urgență fonduri pentru remedierea pagubelor produse de inundații. O situație specială este la investițiile aflate în derulare prin PNDL unde nu mai sunt fonduri, după cum a anunțat Ministerul Dezvoltării. Ori, a explicat primarul de la Năruja, aceste investiții au fost afectate de precipitațiile abundente, iar dacă vor fi sistate lucrările pentru că nu sunt bani în bugetul Ministerului Dezvoltării, vor fi mari probleme la următoare precipitații.

De asemenea, primarul Mihăeș a subliniat că sumele care se dau pentru reparații la infrastructura afectată de inundații nu trebuie să vizeze doar aducerea la starea tehnică inițială. Banii trebuie acordați pentru consolidarea drumurilor rupte de ape, nu doar pentru a turna un camion de balast și un strat de asfalt. „Trebuie să le consolidăm pentru ca la o potențială viitură să nu mai avem aceste probleme în viitor. Dacă aducem la starea tehnică inițială, am cărat balast și spunem gata, am rezolvat problema, nu am făcut nimic, la prima viitură va fi la fel. Sper să se țină cont de doleanțele noastre, iar acele tronsoane afectate să le refacem profesionist ca pe viitor să nu mai avem probleme”, a spus primarul Mihăeș. Acesta a amintit că, la inundațiile din 2018, s-a confruntat cu inundații puternice, dar a fost realizat un kilometru de diguri care acum au fost de mare folos, iar locuitorii au văzut ce înseamnă să fie protejați.

Redăm conținutul integral al scrisorii deschise, semnată de președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici:

          „Stimate domnule prim-ministru Florin Cîțu,

          Județul Vrancea a fost grav afectat de inundațiile care au avut loc în prima parte a acestui an. Practic, Vrancea este unul din județele care are peste 50 km de drumuri județene și comunale afectate, iar peste 100 de familii de vrânceni au gospodăriile avariate sau chiar distruse. În acest context, vă solicit intervenția imediată și alocarea de fonduri guvernamentale pentru susținerea familiilor de vrânceni puternic afectate de inundațiile de anul acesta. Cum este mai mult decât evident că autoritățile din România consideră respectarea cetățeanului ca fiind facultativă, mă refer întâi la problema financiară. Este absolut revoltător că într-o țară în care se moare pe capete din cauza subfinanțării sănătății, o țară cu viitor sumbru din cauza subfinanțării învățământului, o țară care cheltuie sume colosale fără o justificare solidă și se împrumută zilnic sume enorme să nu se poată găsi timpul și resursele de a se rezolva probleme mai mult decât urgente.

          Cum poate un guvern să își neglijeze atât de mult cetățenii? Vrâncenii au nevoie să știe că acest guvern îi reprezintă și le este alături. Ei stau cu noroiul în curți și în case. Oamenii și-au pierdut bunurile și au gospodăriile distruse. Ați promis deschidere și transparență, ați promis apropiere de oameni. Acum este momentul să demonstrați că nu au fost doar promisiuni. Așteptăm să primim sumele la Consiliul Județean pentru a putea începe lucrările de reparații la infrastructura distrusă. Așteptăm ca reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul PNL, să înceapă distribuirea sumelor promise de guvern pentru familiile afectate de inundații. Să trecem peste capitolul declarațiilor furtunoase și al promisiunilor îmbietoare și să ajungem la cel al faptelor.

          Nu promisiunile vor repara casele vrâncenilor, nu declarațiile le vor ține de cald oamenilor în iarna asta. Și da, am vorbit despre iarnă chiar dacă suntem în iulie. Vă aduc aminte că lucrările de construcții se realizează în anotimpurile calde, nu toamna, nu iarna. Fiecare zi de întârziere va duce la imposibilitatea acestor oameni de a își mai repara locuințele. De bani este nevoie acum, nu în septembrie sau octombrie. Aveți la dispoziție rectificarea bugetară. Am vrea să vedem și aceste sume promise în bugetul propus. Am vrea să vedem și banii plecați de la guvern către județe, pentru că nu doar Vrancea este în această situație.

          Nu vrem să vă aducem aminte de lungile video-conferințe de acum o lună și de modul cum serviciile pentru situații de urgență s-au luptat cu apele. Nu vrem nici să vă aducem aminte de lucrările pe care le promiteați anul trecut și chiar în anii precedenți, lucrări de protecție, consolidare și amenajare a cursurilor de ape, de continuare a lucrărilor la canalul Siret – Bărăgan. Vrem doar ca acum să arătați că sunteți român și că nu sunteți nepăsător la nevoile românilor, ale vrâncenilor.

          Sperăm că această întârziere nu este o răzbunare împotriva organizațiilor care și-au declarat susținerea pentru un contracandidat al dumneavoastră la președinția PNL. Pedepsiți-i altfel și nu faceți vrâncenii parte a acestui joc politic. La final, contează doar oamenii. Arătați că sunteți prim ministrul României și nu doar al unor județe sau regiuni.

          Vrâncenii nu participă la congresul PNL din septembrie. Primarii vrânceni au nevoie de finanțare pentru a putea începe lucrările de reparații la infrastructura locală distrusă sau avariată de inundații. Promisiunile și repartizarea fondurilor pe criterii politice este imorală iar în această situație este chiar o atitudine criminală. Poziționarea în alt partid decât PNL sau chiar în altă tabără internă în perspectiva congresului din septembrie nu poate și nu trebuie să fie un criteriu pentru nerepartizarea sumelor de care aceste localități au atâta nevoie. Dacă vă doriți susținere în lupta politică internă atunci trebuie să o câștigați. Arătați că interesul localităților este mai presus de interesul electoral. Congresele vin și trec, oamenii politici sunt vremelnici dar faptele și deciziile acestora rămân și au un puternic impact asupra oamenilor și localităților.

          În final, ne exprimăm încrederea că veți da dovadă de celeritate și compasiune. Principalul rol al politicului și al guvernării este interesul cetățenilor țării. Un guvern care nu își respectă cetățenii și nu își găsește timpul și resursele pentru nevoile acestora este un guvern fără sens. Politicul trebuie să fie în slujba cetățenilor și pentru bunăstarea acestora. Ați depus un jurământ și acum este un moment bun să arătați că îl veți respecta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here