Tinerețe răpusă de cancer! Dănuț Asanache, 18 ani, și Geanina Bratu, 23 de ani, sunt acum îngeri

0
13693

          Poate că din când în când se mai stinge câte o stea de pe cer și este nevoie de o alta care să continue să ne lumineze noaptea, altfel nu pot găsi o explicație morții. La sfârșit de săptămână, doi tineri vrânceni au plecat în cea mai lungă călătorie a lor, după ce au pierdut o luptă inegală cu același „monstru‟: CANCERUL. Este vorba despre Dănuț Asanache, unul dintre cei mai promițători fotbaliști juniori ai CSM Focșani, și Geanina Ionelia Bratu, tânăra de 23 de ani din Nereju diagnosticată în 2016 cu cancer de rinofaringe cu metastaze osoase multiple și metastaze hepatice, stadiul IV.

Poveștile amândurora au ajuns pe buzele oamenilor și mulți au fost cei care le-au sărit în ajutor celor doi, sperând, la rândul lor, că vor sărbători la final succesul. Însă cancerul a avut un alt plan pentru cei doi tineri.

Dănuț Asanache s-a stins vineri, în ziua în care a împlinit 18 ani. În iarna lui 2020, aflase de la medici că i-a fost descoperită o tumoră malignă în zona inghinală. „Azi ți-am scris la mulți ani dar nu mi-ai mai răspuns! Azi devenise major! De ce Dumnezeu te-a luat chiar azi la el? Avem sufletele distruse! Dumnezeu să te odihnească în pace, văru meu!”, a scris Dorina Moldoveanu pe facebook.

Frățiorul meu, prietenul meu, copilăria mea… astăzi ar fi trebuit să îți urez la mulți ani… mi-ai lăsat un suflet plin de durere și un milion de amintiri frumoase… copil bun și nevinovat… Dumnezeu a decis să te ia lângă el… Dumnezeu te-a vrut lângă el Dănuțul nostru!! Sper ca acolo sus să fi bine!!! Drum lin către ceruri și Dumnezeu să te odihnească în pace! Condoleanțe întregii familii!! Fără cuvinte!”, a scris Postolache Lăurika într-o postare pe facebook.

Redăm o parte a poveștii lui Dănuț Asanache scrisă de Petrică Butuc, într-un reportaj din martie a.c.: „Calitățile lui Dănuț Asanache i-au impresionat pe antrenorii de atunci ai CSM 2007, Vasile Burgă și Adrian Toma, care l-au inclus, la mai puțin de 17 ani, în lotul echipei de seniori. Era puternic, avea rezerve de creștere mari. Putea fi un fundaș central ori un mijlocaș de perspectivă pentru echipa mare a Focșaniului. Venise de la Bălești la un trial, convinsese și fusese reținut la pregătiri cu juniorii, pentru care a și jucat în mai multe meciuri oficiale.

          A și făcut un cantonament de iarnă cu seniorii.După care au început necazurile pricinuite de o boală ce avea să dovedească extrem de severă, dar a cărei duritate nu l-a înconvoiat pe tânărul care își dorea să joace fotbal. Era visul său, când a plecat de la Bălești la Focșani. În iarna lui 2020 medicii i-au dat teribila veste: avea tumoră malignă în zona inghinală. În limbaj frust, avea cancer. Nu știu cum i-au spus medicii. Unii sunt direcți, alții te iau mai pe ocolite, dar adevărul este același. În asemenea situații, niciodată nu ai bani destui pentru o boală mult mai scumpă decât tine, cum a spus-o foarte inspirat un mare poet. În consecință, la solicitarea familiei, la ultimul meci cu spectatori al echipei de handbal de Ligă Națională a CSM Focșani 2007, din 7 martie 2020, a fost organizată o colectă de bani.

          Cu câteva zile în urmă m-am întâlnit cu Dănuț Asanache pe stadionul Milcovul, locul pe care visa să joace ca fotbalist la seniori. În fața mea, un tânăr senin, parcă detașat de durerea din el. Mi-a spus că e bine, că pot să-l întreb orice, fără ocolișuri, pentru că îmi spune tot ce mă interesează. L-am întrebat de sănătate și mi-a spus că a făcut radioterapie pentru tumora din zona inghinală. Și că urmează facă radioterapie la un umăr la care nu se simte așa cum ar trebui. A venit acasă, dar sâmbătă va pleca din nou la București. Urmează două săptămâni de radioterapie la Sanador. Nu plătește. Nu plătește nici cazarea. Stă la o asociație de caritate‟.

Tu erai stropul de fericire în echipa noastră. Tu erai cel care ne motiva

Din păcate, boala a fost mai puternică decât tânărul fotbalist aflat la început de drum. „Drum lin către ceruri și Dumnezeu să te odihnească în pace prieten dra !!!”, a scris pe Facebook Alexandru Apenciucesei, portar la CSM Focșani.

Un coleg îi scrie tânărului fotbalist vrâncean: „Nu-mi vine să cred ce vești am putut primi… Parcă ieri ne dădeam mâna la antrenamente, parcă ieri ne făceai să râdem, pe mine și pe colegii noștri, în vestiar. Tu erai stropul de fericire în echipa noastră. Tu erai cel care ne motiva atunci când credeam că nu se mai poate. Pentru mine ai fost mereu un exemplu demn de urmat pentru că ai trecut prin toate greutățile și de fiecare dată deveneai și mai puternic. Ai fost, ești și vei rămâne un exemplu pentru mine. Drum lin spre cer, prieten drag, fotbalist excepțional și, mai presus de toate, om minunat!!! Dumnezeu să te aibă în pază!!‟.

Un mesaj de condoleanțe a postat și Gheorghe Silviu Stoica, primarul comunei Bălești, pe pagina sa de Facebook: „Am aflat cu durere în suflet de trecerea în lumea celor drepți a celui ce a fost Dănuț Asanache. După o lungă suferință, Dumnezeu a hotărât că e mai bine să mergi lângă el și să pună capăt suferinței. Sincere condoleanțe familiei și Dumnezeu să te ierte suflet tânăr și nevinovat‟.

Dumnezeu a mai luat un înger în împărăția Sa… pe Geanina Bratu

La începutul acestei luni, o ambulanță o aducea pe Geanina Bratu din Turcia în România. Nu pentru că starea ei de sănătate se îmbunătățise, ci pentru că trupul ei firav nu mai făcea față niciunui tratament. Ajunsă în țară, cu fiica ei, Ioana Bratu a primit o veste dură: „Medicii au spus să vină familia să o vadă, că moare. (…)Până acum am crezut că o să scape, dar acum nu mai știu. Ne-au spus adevărul în față, nu ne-au mai luat pe ocolite. Au făcut investigații și ne-au spus că mult nu mai are de trăit, au spus că e vorba și de câteva ore sau de câteva minute‟. Geanina Bratu a mai trăit o săptămână și câteva zile de atunci, până sâmbătă după-amiază, când ochii ei de un verde smarald s-au închis pentru un ultim somn. Se afla într-un spital din Alba Iulia, unde fusese transferată de la București.

Cumplita veste ne-a fost confirmată de Adrian Bratu, fratele mai mare al Geaninei. „Vorbisem cu mama, am întrebat-o ce face Geanina și mi-a spus că se odihnește. După ceva timp m-a sunat una dintre surorile mele și mi-a spus că Geanina a murit‟, ne-a spus Adrian Bratu sâmbătă seară. În urmă cu 10 zile, fratele mai mare al Geaninei ne cerea să ne rugăm pentru sora lui, căreia îi scrisese un mesaj emoționant pe pagina de Facebook, cu două zile înainte ca tânăra să ajungă în țară, din Turcia: „Te iubesc enorm de mult, surioara mea scumpă și frumoasă. Să ai drum binecuvântat și Domnul și Măicuța Domnului să fie cu tine, să ajungi cu bine acasă, la familie, și să facă cea mai mare minune pentru tine, să te faci bine. Te iubim foarte mult și suntem alături de tine în orice clipă, surioara mea scumpă‟. Acum, pagina de Facebook a Geaninei Bratu este plină de poze și mesaje de condoleanțe de la prieteni, cunoștințe și membri ai familiei.

          Maria Bratu, sora mai mică a Geaninei a postat următorul mesaj pe pagina de Facebook a surorii sale: „Îmi este foarte greu să scriu aceste cuvinte… Dumnezeu să te odihnească în pace, surioară scumpă! Te iubesc enorm, îngerul meu! O să-mi fie dor de tine și de acel zâmbet minunat, sper ca cei de sus să se bucure de el. Boala aceasta cruntă mi-a luat ființa pe care o iubeam enorm și pe care o voi iubi mereu. Ești fetița mea cu care am făcut o mulțime de lucruri, am împărțit până și momentele neplăcute din viața noastră. Vreau să te strâng în brațe, vreau să te sărut pe frunte, vreau să te iau în spate și să alerg cu tine prin toată casa, vreau să stăm până seara târziu și să ne uităm la filme, vreau să dormi în brațele mele,vreau să fie ca înainte… Mi-ai promis că vei lupta, dar nu ai mai putut, fetiță… Am stat împreună mult itmp și acum îmi lipsești atât de mult. Of, fetița mea cu ochii verzi! Îmi pare rău că nu am putut face nimic pentru tine! Ai plecat într-o lume mai bună, acolo unde te poți bucura fără nicio durere. Drum lin spre cer, minunea mea!‟.

          Geanina a luptat ani și ani la rând cu o boală care nu s-a lăsat dusă. A absolvit Facultatea de Geografie în 2019 și s-a implicat în diferite campanii umanitare pentru a-i ajuta pe cei care, la fel ca ea, aveau nevoie de sprijin moral și ajutor financiar. Duminică seară, Geanina a ajuns acasă, în Nereju, … într-un sicriu, la căpătâiul ei veghind familia. „Prințesa mea, iubita mea, încă puțin și ajungem acasă. Deja mi s-a făcut dor. Te voi purta în inimă și în suflet. Nu știu cum voi rezista fără tine, puiul mamei, care, în ultima perioadă, nu am fost despărțite o clipă. Mi-ai promis că luptăm împreună, să punem capăt bolii. Dar puiul meu, nu a mai rezistat, fiind foarte fragil. Sper să vii în visul meu noapte de noapte‟, a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, Ioana Bratu, mama Geaninei.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei lui Dănuț Asanache și a Geaninei Bratu! Dumnezeu să le dea putere celor care i-au iubit și le-au fost alături în lupta împotriva unei boli nemiloase!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here