- Vrânceanul Ionel Badiu s-a retras din Naționala României la 31 de ani și după 25 de evoluții pentru Stejari
Întâlnirea de echipele României și a celei de-a zecea forțe rugbistice a lumii, Argentina, de sâmbătă, 4 iulie 2021 este memorabilă din mai multe motive: a fost primul joc oficial dintre două formații sportive – indiferent de disciplină, la noul Stadion de la Arcul de Triumf; inaugurarea a fost făcută cu un meci de rugby, fapt cu importanță în disputa dintre FR Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului legată de destinația noii arene; a fost o înfruntare de mare intensitate în care românii au dat o replică entuziasmantă pumelor argentiniene și au terminat partida la diferență de doar un eseu cu transformare; partida a început cu patru titulari formați la LPS Focșani dintre cei 15 români din teren.
În sfârșit, dar nu cel din urmă lucru care face memorabilă întâlnirea România-Argentina pentru rugbiul vrâncean: a fost ultimul joc pentru Naționala României a pilierului Ionel Badiu, unul dintre cei patru foști lepesiști, dintre cei, doi originari de Vrancea, celălalt fiind tânărul Alexandru Savin. Așa cum declara pentru site-ul Rugby România, imediat după meci, Ionel Badiu s-a retras din cauza multelor accidentări care l-au adus în situația de a nu mai putea, fizic, să mai joace. ”Nu mai pot trage fizic de mine, e din ce în ce mai greu”, a declarat Ionel Badiu pentru site-ul Rugby România. Va rămâne tot aproape de sport fiind specializat în Kineto urmând să se axeze, conform propriei declarații, pe recuperare. Și, nu se putea altfel, va rămâne ”suporterul numărul 1” al rugbiștilor tricolori.
De la Șerbești de Vidra, la echipe din Franța, via LPS Focșani și câteva echipe de seniori din România
Ionel Badiu este de loc din Șerbești, comuna Vidra. La 17 ani a început rugbiul la LPS Focșani unde l-a avut profesor și antrenor pe Viorel Ion. A fost component al Naționalelor de juniori ale României. În 2008, Ionel Badiu a câştigat Campionatul European cu Naţionala Under 19 a României. După terminarea liceului a plecat la Cleopatra Mamaia, apoi la Farul Constanța care în acea perioadă domina competițiile interne. Se afla în urcare, iar valoarea sa ridicată l-a dus în Franța unde a jucat la Mazamet, Rodez Aveyron, Carcassone, a revenit în țară la SCM Timișoara pentru un sezon, 2017-2018, după care a revenit în Franța la Valence Romans Drome de unde s-a retras în acest an, când încă mai avea un an de contract.
La LPS Focșani și-a căpătat de la colegi ca nume de scenă Irlandezul, pentru trăsăturile sale fizice asemănătoare unor sportivi care au făcut istorie în rugbiul mondial – irlandezii. Iar Ionel Badiu chiar și-a onorat prin prestații pe terenurile de joc, pentru echipele de club pentru care a evoluat ca și pentru Naționala României pentru care a debutat în 2014, într-un meci din Cupa Națiunilor, contra Rusiei. Probabil că ar fi adăugat o selecție celor 25 pe care le are în palmares, dar meciul test cu Scoția, programat pentru sâmbătă, 10 iulie, a fost anulat din cauză că mai mulți jucători scoțieni au avut rezultate pozitive la testele Covid.
Ionel Badiu, un nume pentru istoria rugbiului românesc, a celui vrâncean cu atât mai mult, iese din scenă cu puțin timp înainte de a-și sărbători ziua de naștere. S-a născut la 29 iulie 1989 – ”La mulți ani” și de la Monitorul de Vrancea.
Am ilustrat textul cu imagini preluate de pe site-ul FRR.ro, din Monitorul de Vrancea și de pe pagina de facebook Alex Savin, celălalt vrâncean din Naționala de Seniori a României.