Scrisoare deschisă a sindicaliștilor din Primăria Focșani! Presiunea politică „este una fără precedent în ultimii 30 de ani”

0
1855

Scrisoare deschisă!
Cerem politicienilor care formează majoritatea politică în Consiliul Local Focșani, să înceteze cu lipsa de considerație față de funcționarii publici și personalul contractual din Primăria Focșani și instituțiile subordonate! Comunitatea Municipiului Focșani asistă de aproape două luni de zile la un război politic în care angajații din Primărie și din instituțiile subordonate au fost implicați fără voia lor.
Faptul că un grup de consilieri care au ales să formeze majoritatea în autoritatea public
ă locală își arată disprețul considerând că angajații care fac parte din Sindicatul SINTAX 2010 sunt o masă de manevră la dispoziția dumnealor este deja o evidență, care nu poate fi acceptată! Aceștia nu au înțeles că valorificarea intereselor politice nu se poate face în defavoarea obligațiilor legale și în niciun caz cu încălcarea limitelor în care pot dispune prin vot!
Sindicatul SINTAX 2010 a apreciat că adoptarea bugetului Municipiului Foc
șani s-a făcut printr-un act administrativ care încalcă legea, afectează drepturi consfințite prin LEGE și acte administative și este de natură să producă prejudicii!
În acest context, prin exercitarea unui drept constituțional, membrii SINTAX 2010 au cerut instanței să exercite controlul de legalitate asupra acestui act administrativ, iar instanța de judecată, prin pronunțarea Sentinței Civile nr. 318/2021 din 23.06.2021, a hotărât că se impune ca acest act să nu își mai producă efectele vătămătoare până la analizarea legalității lui!
În urma acestei decizii a instanței, presiunea politică asupra angajaților care își desfășoară activitatea în funcții publice și contractuale ocupate prin concurs, în care au promovat ca urmare a evaluării unor competențe profesionale dovedite, uneori în zeci de ani de muncă, este una fără precedent în ultimii 30 de ani și nu poate fi acceptată, întrucât funcția publică nu stă la dispoziția deciziei politice decât în limitele permise de lege!
Funcționarul public nu își poate circumscrie activitatea profesională interesului politic dacă acesta încalcă legalitatea, iar oportunitatea transpunerii programului politic pe care autoritățile au fost mandatate să îl implementeze trebuie să țină seama de lege și de procedurile administrative obligatorii de urmat! Acest mecanism administrativ funcționează în mod natural într-o societate cu principii democratice, europene, el fiind acceptat ca normal inclusiv în regimul comunist!
Ambițiile politice din Consiliul Local al Municipiului Focșani au făcut ca în luna iunie 2021 angajații municipalității să își primească salariile cu o ÎNTÂRZIERE de două săptămâni. Orgoliile consilierilor majorității politice, care nu înțeleg că au fost mandatați de cetățeni să creeze cadrul legal în principal pentru furnizarea în bune condiții a serviciilor publice, au transformat sute de oameni corecți
în rău-platnici, clienți pe lista neagră a debitorilor băncilor și a altor organisme financiare.
Fără nicio vină, în afară de aceea de a-și fi făcut treaba, sute de angajați s-au văzut dintr-o dată puși în situații nedorite, penibile și chiar traumatizante, fiind nevoiți să dea explicații și să caute soluții pentru ieșirea dintr-o criză pe care nu ei au cauzat-o! Acestea au fost impulsurile care i-au determinat pe oameni să iasă în stradă și câteva zile la rând să își strige nemulțumirea în speranța că vor fi ascultați și luați în seamă.
Facem precizarea că toate acțiunile de protest, spontan sau autorizat, au fost efectuate în spiritul și litera legii, dovadă că forțele de ordine nu au fost nevoite să intervină pentru degajarea sau reținerea vreunor persoane turbulente. Pentru că au îndrăznit să își exercite un drept garantat de Constituție, membrii SINTAX 2010 au fost făcuți “mineri” și, în prezent, fac obiectul unei campanii de defăimare agresive, fiind obligați prin presiuni mediatice să acționeze astfel încât să răspundă unor interese politice!
Dezavuăm discreditarea angajaților Primăriei Municipiului Focșani pe paginile de socializare ale consilierilor locali și ne rezervăm dreptul de a sesiza organele competente să sancționeze actele de discriminare și incitare la ură socială și totodată de a acționa în instanță în vederea amendării tuturor demersurilor care au depășit limitele legii, dar și pe cele ale bunului simț.
Comparația făcută pe paginile de socializare între salariații Primăriei Municipiului Focșani și un grup de copii de culoare care se joacă dezbrăcați și desculți în stradă este degradantă în principal pentru consilierul local PNL Costea Ionel dar și pentru ceilalți reprezentanți ai PNL Vrancea, care nu numai că nu au avut nicio reacție, dar întăresc acest tip de comportament prin aruncarea unei anateme asupra funcționarilor pentru că aceștia au îndrăznit să își reclame drepturile afectate de o decizie politică!
Este de acord conducerea PNL cu astfel de gesturi și postări? Dacă nu, așteptăm să se facă dovada că PNL Vrancea se delimitează de asemenea comportamente și să retragă în regim de urgență sprijinul politic acordat acestui consilier local!


Mai mult decât atât, TOȚI angajații Primăriei Municipiului Focșani sunt, conform legii, CETĂȚENI într-un stat de drept, iar politicieni trebuie să înțeleagă că trebuie să colaboreze corect cu angajații din aparatele administrative, care se bucură de stabilitate în funcție, pentru implementarea ÎN CONDIȚIILE LEGII a programelor politice bazate pe promisiuni, care să le aducă cetățenilor bunăstarea!
Dorim să precizăm pe această cale că nimeni nu a invitat reprezentanții SINTAX 2010 la vreo discuție în care să se găsească soluții de corectare a neconformităților din actul administrativ care a aruncat Municipiul Focșani în haos, însă ni se cere public să renunțăm la drepturile garantate de Constituție pentru a curăța imaginea politică a celor care au generat aceste acțiuni!
Așteptăm ca dincolo de declarațiile de presă și jignirile care ni se aduc în spațiul public, politicienii să arate că sunt responsabili și dispuși să își corecteze atât atitudinea, cât și deciziile nelegale sau eronate!

Colectivul Sindicatului SINTAX 2010 din Primăria Municipiului Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here