Misiuni pentru înlăturarea efectelor inundațiilor la Biliești și Suraia
Măsuri preventive caniculă
Efectele fenomenelor hidrometeorologice periculoase manifestate la sfârșitul săptămânii trecute, pe teritoriul județului Vrancea, s-au resimțit cel mai intens în localitățile Biliești și Suraia.
Astfel, și pe parcursul zilei de ieri, 23 iunie a.c., Pompierii militari s-au aflat în localitățile respective, unde au continuat misiunile de evacuare a apei acumulate în gospodării.
În ultimele 24 de ore, în localitatea Biliești, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din 22 de beciuri, 6 curți și 5 cămine hidrofor, iar la Suraia pentru evacuarea apei acumulate în 12 gospodării.
Totodată, la solicitarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, pompierii militari au intervenit în sprijin cu personal, tehnică și accesorii de intervenție, în localitatea Vadu Roșca, pentru realizarea unei zone de siguranță, prin îndiguire, cu saci nisip, iar cu ajutorul motopompelor, s-a acționat simultan, pentru evacuarea apei dintr-un canal de desecare.
La această oră, situația este în dinamică, forțele de intervenție continuând operațiunile de înlăturare a efectelor hidrometeorologice periculoase.
De asemenea, aducem în atenția cetățenilor că, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis o serie de avertizări pentru perioada 24-25 iunie a.c., ce vizează disconfortul termic ridicat, ca efect al caniculei și temperaturilor extreme, ce se vor manifesta în această perioadă, în toate regiunile tării. În județul Vrancea sunt prognozate temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar pe timpul nopții acestea nu vor scădea sub 20 de grade. Chiar dacă termometrele arată peste 30 grade, în zonele montane și pe arii restrânse în restul țării, se vor mai semnala averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Astăzi și mâine disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În acest context, recomandăm cetățenilor următoarele:
- să evite aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic între orele 11:00 – 18:00;
- să poarte haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari;
- să bea 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe;
- să mănânce fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă);
- să mănânce echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- să evite băuturile ce conțin cofeină (ceai, cafea, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
- să mențină legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități) și să se intereseze de starea de sănătate a acestora, oferindu-le asistență ori de câte ori au nevoie;
- să nu lase copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.
Compartimentul de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vrancea