„Marți, 22 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a, la Limba și literatura română – sesiunea 2021. Au fost prezenți 2029 de candidați, dintre cei 2133 de absolvenți ai clasei a VIII-a din județul Vrancea. Nu s-au prezentat la examen 104 candidați, reprezentând 4,87 % din numărul total al elevilor înscriși. Nu s-au înregistrat tentative de fraudă. Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română (au fost) publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00. Următoarea probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 24 iunie. Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută. Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie 2021”, a transmis ieri Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.
La primul subiect, viitorii boboci de liceu au avut de citit două texte la prima vedere și câte șapte cerințe de rezolvat pentru fiecare text în parte. Primul fragment de text a fost extras din „Pantera neagră‟, scris de Sorin Titel, iar celălalt fragment a fost „Falsa generozitate‟ a Stelei Giurgeanu publicat pe site-ul www.dilemaveche.ro. Noua procedură stabilită de Ministerului Educației prevede că „la probele scrise ale Evaluării Naționale – 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul, broșura se predă la finalul probei, întrucât conține subiectele și rezolvarea acestora, nu rămâne în posesia candidaților‟.
„Nu ne-au dat subiectele acasă pentru că pe foaia aceea am scris și răspunsurile. Nu-mi amintesc ce subiecte am primit. Am fost emotiv, m-am panicat și nu știu dacă am făcut corect. Mă aștept la un 8. La Matematică am emoții mai mari pentru că, în timpul orelor de curs, la Română luam note mai mari, decât la Matematică. Îmi doresc să mă înscriu la Colegiul «Pedagogic», profil Filologie‟, spune Adrian, printre primii absolvenți de clasa a VIII-a care a ieșit din sala de examen a Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani.
În județul Vrancea au fost organizate 82 de centre de examen pentru absolvenții clasei a VIII-a înscriși la Evaluarea Națională din sesiunea 22 iunie – 4 iulie 2021. „Subiectele nu au fost foarte grele, simt că m-am descurcat. La subiectul al doilea ne-a dat o compunere narativă și un text literar în proză. Sincer, la subiectul doi nu mă așteptam la o compunere narativă, dar simt că m-a avantajat într-un fel. Vreau să mă înscriu la «Unirea», profil Filologie. Simt că, dacă m-aș duce pe Matematică-Informatică, pe Informatică nu sunt deloc bun și simt că mă descurc foarte bine la Română și la limbile străine. Sper ca la Română să obțin între 90 și chiar 95 de puncte. La Matematică simt că mă voi descurca la fel, nu prea sunt diferențe‟, consideră Eduard, fost elev al Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu‟ Focșani.
Și Mirunei, absolventă a aceleiași Școli Gimnaziale, subiectele de la Limba și Literatura Română i s-au părut ușoare, însă are mai multe emoții la Matematică: „Destul de ușoare au fost subiectele. Ne-a picat compunerea narativă. Mă așteptam la rezumat sau caracterizare, dar nu pot să spun că a fost greu. În ultima perioadă am stat mai mult și am învățat, am făcut și pregătire suplimentară începând cu clasa a VIII-a, timp de două ore pe săptămână. La Matematică este problema mai mare pentru că am avut și note mici, 8, 4… Vreau la «Economic», profil Economie. Tuturor colegilor mei de clasa a VIII-a le urez mult succes la Matematică și să aibă grijă ce au scris la Română‟.
Inspectoratul de Poliţie Județean Vrancea a dispus măsuri suplimentare astfel încât pe perioada desfăşurării examenelor să nu fie înregistrate evenimente care să afecteze siguranţa elevilor. „Întrucât în perioada 22-24 iunie a.c. se desfășoară Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a dispus o serie de măsuri în vederea asigurării unei intervenții operative atunci când se aduce atingere normelor de conviețuire socială prin acte, gesturi, manifestări și fapte antisociale.
Astfel, peste 100 de polițişti de la Biroul Siguranța Școlară, proximitate, ordine publică, polițiștii rutieri în sistem integrat cu jandarmii și polițiștii locali, se vor afla în zona adiacentă instituțiilor de învățământ, precum şi pe traseele de deplasare înspre şi de la acestea, pentru depistarea şi dispunerea măsurilor legale față de persoanele care, prin comportamentul sau activitățile desfăşurate, ar putea afecta climatul de siguranță publică și prevenirea răspândirii virusului Sars Cov-2. De asemenea, polițiştii rutieri vor asigura fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor rutiere şi a ambuteiajelor, verificarea mijloacelor de transport școlar și consilierea șoferilor acestora.
Totodată, polițiștii și jandarmii vor monitoriza transportul lucrărilor scrise de la centrele de examen la centrele zonale de evaluare. Activitățile vor fi desfășurate la cele 82 de centre de examinare constituite la nivelul județului Vrancea, iar polițiștii din cadrul structurii de siguranță școlară se vor afla în zona unităților de învățământ cunoscute ca având un grad ridicat de risc din punct de vedere al evenimentelor înregistrate. Inspectoratul de Poliţie al judeţului Vrancea urează succes tuturor elevilor înscrişi la examen!”, au transmis polițiștii.
Și noi le urăm succes absolvenților clasei a VIII-a!