Cătălin Toma: Taxa pe apa pluvială va fi anulată! Primarul Cristi Misăilă sesizează și alte probleme

0
1904

            Președintele Consilului Județean Vrancea, Cătălin Toma a anunțat marți că taxa pe apa pluvială va fi anulată. Decizia a fost luată după ce tot mai mulți vrânceni s-au plâns că taxa solicitată de Compania de Utilități Publice (CUP) este una discreționară și care împovărează bugetul vrâncenilor. În calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Vranceaqua, Toma consideră că în acest moment facturarea apelor meteorice de la consumatorii casnici este incorect fundamentată la plată, așa că propune nefacturarea acestui serviciu. „Am luat în considerare numeroasele sesizări ale cetățenilor județului Vrancea, care semnalează incorecta cuantificare în vederea plății a apei meteorice facturată de Compania de Utilități Publice și am demarat începând de astăzi toate procedurile necesare pentru anularea taxei pe apa pluvială de pe facturile cetățenilor. Analizând cu atenție legislația în vigoare și situația de fapt, este evident că în cazul consumatorilor casnici nu se poate cuantifica cu exactitate cantitatea de apă pluvială deversată în sistemul public de canalizare și, în plus, discutăm despre epurarea unor ape neproduse de către cetățeni și care nu sunt afectate de vreo activitate a acestora. Am ajuns la concluzia că nu este obligatoriu ca apa meteorică să fie o componentă în tariful persoanelor fizice”, a declarat Cătălin Toma.

Acesta a precizat că la acest moment nu există „o cuantificare perfectă“ a ceea ce înseamnă volumul de apă care este facturat. „De exemplu, zilele trecute a plouat enorm în anumite zone. În alte zone mai multe sisteme de canalizare vor intra în funcțiune și vor genera neplăceri consumatorilor casnici prin faptul că se va factura această apă pluvială și am hotărât să luăm această decizie și să anulăm această taxă pe apa pluvială“, a mai spus președintele CJ Vrancea Cătălin Toma.

Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, a arătat că, deocamdată, a fost inițiată această procedură pentru anularea taxei pe apa pluvială și, foarte probabil, aceasta se va face pe o perioadă limitată de timp, până la clarificarea situației legale a acestei taxe. „Anularea nu se aplică pentru agenții economici sau pentru primării, pentru terenurile de pe domeniul public”, a explicat directorul Gheorghe Vasilescu.

Locuitorii din 38 de localități din județul Vrancea, respectiv: Focșani, Adjud, Odobești, Mărășești, Panciu, Golești, Cîmpineanca, Homocea, Dumbrăveni, Urechești, Gologanu, Cîrligele, Vînători, Obrejița, Slobozia Bradului, Tîmboiești, Gugești, Bordești, Tulnici, Popești, Cotești, Suraia, Vulturu, Tătăranu, Vârteșcoiu, Broșteni, Bolotești, Ruginești, Jariștea, Milcovul, Străoane, Măicănești, Sihlea, Biliești, Răstoaca, Nănești, Slobozia Ciorăști, Soveja, vor beneficia de această măsură.

Primarul Misăilă cere soluții pentru disputele dintre consumatori și CUP Focșani

Primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean pentru inițiativa de a elimina taxa pentru apa pluvială, dar a amintit că mai sunt și alte situații care trebuie reglementate în ceea ce privește serviciile prestate de CUP Focșani. „Îl felicit pe Președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma, pentru că a fost receptiv la sesizările cetățenilor și la discuțiile avute cu specialiștii și a decis eliminarea taxei CUP pentru apa pluvială din facturile persoanelor fizice și ale asociațiilor de proprietari‼ În același spirit al cooperării instituționale, îl rog pe Președintele Consiliului Județean Vrancea să găsească o soluție și pentru vrâncenii care locuiesc la case și care folosesc apa pentru udat în curte, adăpat animale sau udat grădini/stropit vița de vie. Această apă se consumă fără a se întoarce în canalizare, însă chiar și așa ea este facturată incorect. De asemenea, rog să se găsească o soluție urgentă la problema legată de citirea/defalcarea consumurilor de apă înregistrate de apometrele din apartamente și condominii‼ Am încredere că și aceste situații pot fi reglementate și îi stau la dispoziție Președintelui Consiliului Județean Vrancea pentru a putea găsi rezolvare și pentru a se face dreptate până la capăt în disputa dintre consumatori și SC CUP SA”, a transmis primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here