Proiectul „Povestea străzii mele” – Premii și premianți

0
108

Joi, 17 iunie 2021, la Sala de împrumut la domiciliu adulți a Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, s-a desfășurat activitatea finală de evaluare și de premiere a Concursului „Povestea străzii mele”,  inițiat de Secția de „Carte veche și colecții speciale” a bibliotecii și coordonat de bibl. dr. Teodora Fîntînaru. În cuvântul de deschidere, doamna Oana-Raluca Boian, managerul instituției, a prezentat obiectivele proiectului, rezultatele de excepție ale acestuia și, mulțumind participanților pentru implicare și susținerea acestui demers de cercetare, a deschis lucrările seminarului dedicat temei proiectului.

Au fost înscrise, în termenul propus, lucrări despre 17 străzi din Focșani, Mărășești, Panciu și Broșteni, însumând peste 200 de pagini de text, hărți, imagini, abordate, mai ales din punct de vedere documentar – după toate canoanele academice, dar și memorialistic și literar, acestea fiind și criteriile abordate în evaluările doamnelor prof. Venera Arvinte și prof. Camelia Sandu, membre ale juriului.

Și-au susținut lucrările, în sinteză, prin expuneri, prezentări PowerPoint, intervenții, completări, într-o atmosferă de dialog și apreciere reciprocă: prof. Mihail Adafini, prof. Cezar Cherciu, domnii Ovidiu, Cătălin și Eduard Colev, dl. Lucian Dordea, ing. Petru Mincu – colecționar, elevii Paula Alexandra Nan – Școala Gimnazială „Anghel Saligny”, Bianca Neagu și  Andrei Marius Nedelcu – Liceul de Artă ” Gh. Tattarescu”, prof. Răzvan Săcrieru, prof. Stănel Ion, doamna Angela Silion, prof. Aurel Neculai și scriitoarea Janine Vadislav.

La eveniment au mai fost prezenți dl. Bogdan Dogaru, de la Arhivele Naționale – Filiala Vrancea, bibl. Silviu Constantinescu, prof. Mariana Dascălu. Printre cei care au trimis lucrări, fără să poată fi prezenți la eveniment, se numără muzeograful Ionuț Iliescu de la Muzeul Vrancei, prof. Marieta Tudorache, d-na Luminița Androne, scriitorul Daniel Mușat Mureșanu. După două ore de prezentări și dezbateri, toți participanții au fost premiați pentru contribuțiile remarcabile, constituind importante informații, unele inedite, despre patrimoniul arhitectural focșănean și despre istoria, inclusiv cea recentă, a comunității noastre.

Pentru premiile elevilor participanți, am avut onoarea să fim sprijiniți de PREMIUM PORC GROUP. Premiile au constat în carduri cadou în valoare de 300 lei pentru fiecare elev. Toți participanții au primit diplome, cărți și efecte de birou, din partea bibliotecii și cărți din partea Asociației „Eu, tu și ei” – c@rte în sate, reprezentată de doamna Silvia Vrânceanu Nichita, prezentă la eveniment. Premiile „dulci” au fost asigurate de „Torturile Casei Ana”, din Focșani.

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea adresează calde mulțumiri tuturor participanților și celor doi generoși sponsori pentru susținere și încrederea acordată. În curând, vă vom prezenta și alte date despre proiectul „Povestea străzii mele”.

Proiectul „Povestea străzii mele” – între document și sentiment

Ne face o deosebită plăcere să vă împărtășim subiectele asumate de participanții la Proiectul „Povestea străzii mele”,  inițiat de biblioteca noastră. Fie că au fost abordate științific, utilizându-se un material documentar bogat, constând în date de arhivă, apel la titluri și autori de referință, fie că au fost filtrate de amintirile și trăirile autorilor, toate lucrările au sugerat atașamentul acestora față de locurile în care trăiesc, dar și responsabilitatea de a arăta, prin cercetare și poveste, frumusețile și particularitățile, istoria, nedreaptă uneori, dar și oamenii care și-au construit destine într-un loc sau altul de pe harta comunității vrâncene.

Participanții, nume consacrate ale istoriografiei vrâncene, scriitori, elevi, ori locuitori informați și dedicați orașelor lor,  au scris, cu mintea și sufletul, despre: „Povestea neromanțată a bulevardului din orașul Panciu”, „Strada Jalaboi, strada fermecătoare a copilăriei mele! Strada de la bunici!”, „Strada Borzești, strada mea”, „Cărăbușul copilăriei mele”, „Strada mea, copilăria mea” (str. Unirea Principatelor), „Povestea străzii mele: Cuza Vodă”, „Bulevardul Gării”, „De la Ulița Cotu Bumbacului la STRADA MIHAIL KOGĂLNICEANU”, „Aleea castanilor” (B-dul Al. I. Cuza), „Fosta stradă ‹Umbrei› din Focșani. Elemente de geografie istorică” (Str. Popa Șapcă), „Vechea stradă Pruncu din Focșani. Un exercițiu de geografie – istorică”, „Povestea străzii mele: Bulevardul Unirii”, „Părinții din ulița copilăriei mele”  (str. Longinescu), „Strada Carol I din Mărășești”,„Străzile din Mărăşeşti ieri şi astăzi”, „O zi plină de grație” (str. Măgura).

Poveștile acestor străzi, așa cum le-au văzut autorii lor, vor putea fi citite, de toți cei interesați, într-o antologie care va fi editată până la începutul toamnei, așa cum a declarat la festivitatea de premiere doamna Oana Raluca Boian, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Reluăm, aici, mulțumirile noastre pentru toți cei care au răspuns invitației-provocare lansată de bibliotecă și desigur, sponsorilor care au participat, cu generozitate și încredere, la premierea participanților: PREMIUM PORC GROUP care a oferit carduri cadou în valoare de 300 lei pentru fiecare elev participant și „Torturile Casei Ana”, din Focșani cu delicioasele premii „dulci”!

Comunicate de presă, 19-20 iunie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here