Fost consilier local, condamnat pentru ultraj asupra unui polițist. Instanța trebuie să stabilească și ce despăgubiri va primi omul legii

0
1446

Închisoare cu suspendare pentru un fost consilier local din Dumitrești, judecat și condamnat pentru mai multe fapte, inclusiv pentru ultragierea și amenințarea unui polițist. Pedeapsa acestuia, pentru infracțiuni comise în 2016 și 2017, a rămas definitivă, însă s-a considerat că instanța de fond nu s-a pronunțat asupra despăgubirilor pe care polițistul le ceruse. Din acest motiv, judecătoria trebuie acum să stabilească dacă polițistul este îndreptățit să primească suma cu care se constituise parte civilă.

Conflictul dintre fostul consilier local și omul legii a avut loc în februarie 2017, pe fondul geloziei inculpatului, rețineau procurorii în rechizitoriu. Astfel, inculpatul a fost acuzat că, bănuind că concubina sa ar avea o relație cu polițistul, l-a amenințat și scuipat pe acesta în timpul cât se afla chiar în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Ulterior, fostul consilier local l-ar fi amenințat cu moartea și telefonic, dar și prin intermediul unor mesaje, ceea ce inculpatul nu a negat în timpul anchetei. La acea vreme, fostul consilier local deja era anchetat pentru un alt conflict, care avusese loc în barul pe care îl avea în comună, infracțiunile de care era acuzat fiind de lovire sau alte violențe și distrugere.

În legătură cu această faptă, în rechizitoriu se arăta că inculpatul ar fi avut o atitudine destul de violentă față de un bărbat din comună, pe care l-ar fi lovit cu o țeavă peste picior, avariindu-i totodată și mașina. Chiar dacă inculpatul a motivat că a fost provocat și că de fapt nu a avut nicio legătură cu distrugerile mașinii părții vătămate, în instanță s-a considerat că sunt probe suficiente pentru condamnare, ba chiar a fost obligat să achite despăgubiri. În timpul anchetei s-a descoperit însă și că inculpatul, care era posesorul unei arme de autoapărare cu gaz, nu o predase împreună cu muniția aferentă la un armurier autorizat, deși îi expirase valabilitatea permisului, astfel că acesta a fost acuzat și de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

… condamnă pe inculpatul L. E. D., pentru: ultraj, la o pedeapsă de 6 luni închisoare; ameninţare, la 3 luni închisoare; nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, la 6 luni închisoare; lovirea sau alte violenţe, la 6 luni închisoare; distrugerea, la o pedeapsă de 3 luni închisoare. … contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse de 18 luni închisoare (respectiv 6 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute în total o pedeapsă de 1 an închisoare. … suspendă sub supraveghere executarea pedepsei cu închisoarea şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. … pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul uneia dintre următoarele entităţi din comunitate menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria Comunei Dumitreşti sau Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitreşti (entitatea şi tipul de activitate va fi decis de către consilierul de probaţiune). … admite, în parte, acţiunea civilă exercitată de partea civilă O. N. V. şi obligă pe inculpatul L. E. D. la plata sumei de 4.725,90 lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale, şi a sumei de 2.000 de lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune morale”, se arată în sentința rămasă definitivă pe latură penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here