Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean: Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a dovedit că poate fi un partener de dialog

0
1901

Bugetul municipiului va fi validat de Ministerul Finanțelor Publice după ce Consiliul Local Focșani a aprobat vineri sumele necesare pentru a acoperi golurile lăsate în urma amendamentelor făcute de majoritatea PNL-USR PLUS. În cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local care a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea, a fost aprobat proiectul de hotărâre prin care au fost repartizați în total 936 mii lei din Fondul de rezervă bugetară către cinci instituții publice care aveau linii bugetare invalide.

Aceasta este o soluție provizorie care asigură pe moment condițiile necesare pentru ca bugetul să fie validat și să poată fi făcută plata salariilor și a facturilor emise de către furnizori. Prin proiectul de buget au fost repartizați 164 mii lei către Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, 12 mii lei – Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, 28 mii lei – Poliția Locală, 512 mii lei – Primăria Focșani, 247 mii lei – instituții de cultură (Ansamblul Țara Vrancei și Ateneul Popular). La ședința de vineri a participat și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Urmare a faptului că, prin Bugetul General al Municipiului Focșani pe anul 2021, aprobat prin HCL 101/10.05.2021, nu sunt prevăzute credite bugetare care să asigure validarea acestuia în sistemul național de raportare, propun repartizarea din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția autorităților locale a sumei de 963 mii lei”, se arată în referatul atașat proiectului de hotărâre, semnat de viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, care recunoaște astfel că bugetul municipiului Focșani nu este valid și, practic, nu puteau fi făcute plăți pentru salarii și nici nu puteau fi plătite facturile către furnizor. În acest mod, este clar că toată propaganda din ultimele zile a fost doar o fumigenă a consilierilor PNL și USR PLUS, prin care au încercat să își ascundă greșelile făcute prin amendamentele depuse la aprobarea din luna mai a bugetului municipiului Focșani.

Iar situația care părea fără ieșire a fost detensionată în urma unor discuții între factori de decizie mai importanți decât cei 12 majoritari din CL Focșani, factori care au înțeles că municipiul era în pragul unui dezastru. „Ca urmare a unei decizii politice raționale și responsabile, Consiliul Local Focșani a decis deblocarea bugetului local! Consilierii locali au adoptat hotărârea prin care s-au anulat liniile negative din buget, rezultate ca urmare a amendamentelor aduse proiectului de Buget al Municipiului Focșani votat în data de 10 mai 2021. Soluția adoptată astăzi (vineri – n.r.) de către Consiliul Local Focșani este una de avarie, dar am credința că toți consilierii locali vor fi dispuși să discute soluțiile care să aducă în legalitate bugetul local, per ansamblu, în așa fel încât să oferim cetățenilor Municipiului Focșani liniște, predictibilitate și confort.

Direcția Economică din Primăria Municipiului Focșani va lucra în acest weekend pentru a întocmi documentele necesare plății salariilor, astfel încât din data de 22 iunie Primăria Municipiului Focșani să poată funcționa într-un climat cât mai apropiat de normalitate. Mulțumesc pentru implicarea tuturor factorilor politici decidenți pentru că, în cele din urmă, au înțeles că administrația se face respectând legea”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de primarul Cristi Valentin Misăilă.

De altfel, varianta dialogului pe marginea dezastrului creat de majoritatea din CL Focșani au fost confirmate atât de reprezentanții PSD, cât și de președintele CJ Vrancea. „Dialogul este singura soluție pentru a rezolva problemele focșănenilor. Urmare a solicitării noastre am avut o întrevedere cu Cătălin Toma, președintele PNL Vrancea, în urma căreia a rezultat soluția tehnică și legală pentru deblocarea situației și Focșaniul să poată avea un buget funcțional și legal. După nenumărate contre între majoritatea din Consiliul Local Focșani și primarul Cristi Misăilă, după ce s-au refuzat toate argumentele prezentate consilierilor, am asistat în sfârșit la un gest de normalitate și asumare politică și de încercare de rezolvare a situației. Considerăm că această abordare este corectă, cu celeritate și fără interes politic și sperăm ca aceste lucruri să se mențină și în deciziile viitoare”, a transmis și PSD Vrancea.

Dialogul a fost mai presus de orice și de aceea mulțumesc tuturor celor prezenți fizic și online pentru modalitatea în care s-au derulat lucrurile. Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a dovedit că poate fi un partener de dialog. În urma ședinței, au fost demarate în regim de urgență procedurile pentru achitarea salariilor angajaților din Primăria Focșani și din instituțiile subordonate. Am fost, sunt și voi fi un partener al tuturor celor care își doresc să facă lucruri bune pentru municipiul reședință de județ”, a transmis și Cătălin Toma, după ședință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here