5 mii de lei la hectar pentru podgorenii care își recoltează strugurii ÎNAINTE de coacere

0
6753

Podgorenii vrânceni pot primi o subvenție din fonduri europene pentru suprafețele de vie de pe care recoltează strugurii de vin înainte de coacere. APIA a anunțat că este un sprijin financiar pentru operațiunea de recoltare înainte de coacere, care se referă la „înlăturarea totală a ciorchinilor înainte de ajungerea lor la maturitate, din întreaga exploatație sau de pe o parte a acesteia, cu condiția ca recoltarea înainte de coacere să se realizeze pe parcele întregi”. Potrivit unui comunicat al APIA, recoltarea înainte de coacere se realizează manual, termenul limită pentru realizarea operațiunilor fiind 21 iulie. Adică se va acorda o sumă de maxim 5840 lei/hectar pentru suprafețele de vie de pe care sunt recoltați manual toți ciorchinii până la 21 iulie. Totodată, suprafaţa parcelelor pentru care se acordă sprijin pentru recoltarea înainte de coacere nu se ia în considerare pentru calcularea limitelor de randament stabilite în specificaţiile tehnice ale vinurilor cu denumire de origine protejată sau cu indicaţie geografică protejată.

Cei care vor să beneficieze de această măsură de sprijin trebuie să depună o cerere la centrul județean al APIA însoțită de mai multe documente. Trebuie depuse actele de identitate, împuternicirea dacă solicitarea se face printr-un reprezentant legal, o copie a certificatului de înregistrare la ONRC în cazul în cazul persoanelor juridice, o dovadă a contului activ din bancă sau trezorerie, o copie a declarației de recoltă aferentă ultimei campanii viticole, depusă potrivit prevederilor legale în vigoare, o copie a autorizației de producător de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicație geografică sau varietale, obținută pentru anul 2021. Copiile documentelor ce vor însoți cererea trebuie să fie certificate „conform cu originalul” de către solicitant.

Solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate pentru a putea primi sumele solicitare, Trebuie să aibă înscrisă în Registrul plantațiilor viticole suprafața de viță-de-vie cultivată cu soiuri care produc struguri pentru vin, pentru care se solicită recoltarea înainte de coacere; suprafața cultivată să fie autorizată în anul 2021 pentru producerea de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale și să fie declarată la APIA pe declarația de suprafață aferentă cererii unice de sprijin, Campania 2021, să aibă depusă declarația de recoltă aferentă campaniei de recoltare a strugurilor pentru anul 2020.

Suprafața minimă a parcelei viticole pentru care poate solicită sprijin este de 0,1 ha, iar suprafața minimă a exploatației care face obiectul cererii unice de plată în Campania 2021 este de 1 ha. Suprafața maximă pentru care se poate solicită sprijin este de 50 hectare. „Cuantumul sprijinului financiar pentru recoltarea înainte de coacere este de: a) 5.840 lei/ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată; b) 5.548 lei/ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri cu indicație geografică; c) 4.906 lei/ ha pentru plantația producătoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale. Valoarea sprijinului financiar cuvenit beneficiarului se stabilește în funcție de suprafața reală măsurată”, arată APIA. Plăţile se finanţează integral din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin APIA, în lei, până la data de 15 octombrie 2021.

 Adoptarea acestor măsuri permite reducerea stocurilor de vin în exces pe piața națională, reducerea producției de struguri și acordarea unui ajutor pentru depozitarea unei părți din cantitățile de vin care nu sunt comercializate. Totodată, aceste măsuri vin în sprijinul producătorilor vitivinicoli care se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar, ca urmare a unor măsuri instituite pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precizează un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here