În contextul celebrării, la 14 iunie, a Zilei Internaționale a Donatorilor de Sânge, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Alghel Saligny‟ al județului Vrancea a organizat în această dimineață o acțiune de donare de sânge la Centru de Transfuzii Sanguine Vrancea. Deși sunt donatori vechi, plutonierul adjutant Nicușor Poiană și fiul său sergent major Claudiu Poiană din cadrul Stației de Pompieri Vidra au donat astăzi sânge împreună. Povestea celor doi pompieri vrânceni am aflat-o în luna aprile a acestui an, în cadrul seriei de interviuri: „Poveștile oamenilor în uniformă‟, https://bit.ly/3gA0nyD.
Astăzi, emoțiile sunt mult mai mari decât atunci, atât pentru Nicușor Poiană, cât și pentru fiul său, Claudiu Poiană. „Ne dorim să fie în fiecare zi această sărbătoare a donării de sânge, încât fiecare dintre noi să conștientizeze faptul că o picătură de sânge, o pungă de sânge mai bine zis, poate ajuta un om aflat pe patul de suferință. Ne-au fost alături dintotdeauna, și mai ales acum, oamenii din armată, acum avem o campanie organizată cu ajutorul ISU Vrancea. Le mulțumim că ne sunt alături și îi așteptăm în continuare să se fidelizeze, să ne fie în preajmă ori de câte ori avem nevoie‟, a spus Georgiana Crăciun, purtătorul de cuvânt al CTS Vrancea.
Salvatorii nu iau niciodată pauză!
Încă din copilărie Claudiu Poiană a fost vrăjit de poveștile tatălui său din timpul misiunilor la care participa în calitate de pompier, fixându-și încă din timpul liceului ideea conform căreia aceeași meserie îi este potrivită și lui. Odată ce au îmbrăcat haina militară, Nicușor și Claudiu Poiană s-au angajat să răspundă în oricare moment al vieții lor apelurilor umanitare, în limita posibilităților. „Anul acesta, celebrarea zilei donatorilor de sânge s-a desfășurat sub sloganul «Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ!». Confruntându-se permanent, prin prisma profesiei, cu suferințele oamenilor, pompierii militari înțeleg importanța oricărui gest care ar putea oferi bucurie, speranță și o șansă la viață.
Ca atare, aceste acțiuni extraprofesionale vor continua și pe viitor. Prețuirea și grija față de viața semenilor, alături de curaj și devotament, sunt calități esențiale care fac dintr-un pompier un salvator adevărat. Suntem bucuroși că astăzi plt. adj. Nicușor Poiană și sergentul major Claudiu Poiană ne arată că în cazul pompierilor vrânceni, aceste valori sunt prețuite din tată în fiu. Totodată, dorim să le mulțumim tuturor colegilor care au ales ca, prin exemplul personal, să demonstreze că, devenind donatori, te poți tranforma în salvator‟ a spus plt. maj. Cristina Pîrvu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Vrancea.
Salvatorii nu iau niciodată pauza. Nici măcar în timpul liber. Putem spune că Nicușor Poiană a fost pompieri înca dinainte să îmbrace hain militară și asta pentru instinctul de a salva oamenii și l-a descoperit din timpul adolescenței. „Prima dată am donat sânge când aveam 18 ani, eram la liceu, pentru un vecin care urma să treacă printr-o operație mai grea. De atunci au trecut vreo 30 de ani, și, la fiecare apel umanitar , am răspuns prezent. Este prima dată când donez sânge împreună cu fiul meu. Donarea de sânge este benefică atât pentru organismul nostru, cât și pentru a salva viața cuiva aflat în nevoie. dar faci și un bine cuiva care are nevoiie. Meseria noastră, pe lângă riscurile pe care le are, înseamnă și satisfacția că te duci să salvezi o viață de om, viața unui animal, sau bunurile cuiva, satisfacția cea mai mare fiind atunci când totul este bine‟, a subliniat Nicușor Poiană.
Fără să stea prea mult pe gânduri, Claudiu Poiană, la fel ca tatăl său, a ales să doneze sânge pentru a da o mână de ajutor semenilor. „Văzându-l pe tata că vine mereu acasă și ne poveștește toate intervențiile pe care le-a avut, a trezit în mine un spirit de salvator. Mama a fost mereu lângă mine și m-a susținut în tot ceea ce mi-am propus, chiar m-a îndrumat să urmez această carieră știind că o să salvez multe vieți omenești și nu numai. Mama a fost foarte încântată când am reușit să intru și, mai ales, când am terminat școala militară. Prima dată când am donat sânge, a fost în școala militară, atunci au venit cu o campanie niște domni din Prahova și ne-au solicitat ajutorul. Am răspuns din prima «Da». Sunt atâtea cazuri, unele dintre ele foarte grave, și din ce în ce mai mulți oameni au nevoie de sânge și trebuie să răspundem mereu la aceste apeluri umanitare. Tinerilor de vârsta mea, și celor care nu au donat niciodată sânge pânp acum, le spun să nu le fie frică și să se gândească, în primul rând, la faptul că vor salva o viață‟, a spus Claudiu Poiană.
Ieri, de Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge, CTS Vrancea i-a premiat pe donatorii care au trecut pragul instituție fie cu un cadou dulce oferit de Carrefour Focșani, fie cu o cină romantică oferită de Restaurantul Hanul lui Ureche, situat pe DN 2-E 85, la intrare în Urechești. „Ieri a fost o zi foarte frumoasă și interesantă pentru că am putut sărbători un pic diferit. Au venit oameni care au înțeles ce înseamnă donarea de sânge, oameni care au vrut să sărbătorească alături de noi. Frumos a fost că, la finalul zilei, a fost o tragere la sorți în cadrul căreia s-a acordat premiu o cină romantică, ceea ce a făcut ca totul să fie deosebit. Câștigătoarea este o doamnă din Focșani, Nicoleta Cioacătă, care s-a bucurat enorm de acest premiu, și sper că a și avut o seară minunată‟, a spus Georgiana Crăciun. În ceea ce privește ritmul donatorilor de sânge, „ne-am mai echilibrat un pic, și asta prin prezența oamenilor care ne-au venit în sprijin. Sunt zile și zile, în dinamică. Ne-am dori să avem o permanență de 20/25 de oameni care pot dona în fiecare zi‟, a mai spus Georgiana Crăciun.