Angajații din Primăria Focșani au refuzat să mai lucreze ieri dimineață pentru că nu și-au primit salariile pentru luna anterioară. A fost un protest spontan al funcționarilor din administrația publică focșăneană, care s-a încheiat după două ore. Funcționarii au spus că s-a ajuns în această situație din cauza blocării bugetului Focșaniului, dar acuză și tăierile la cheltuielile de funcționare. „Este un protest pentru plata salariilor de luna trecută dar și pentru tăierea cheltuielilor de funcționare. Salariile trebuiau să fie plătite pe data de 7 iunie”, a spus un angajat al municipalității.
Oamenii au arătat că au rate de plătit la bănci, facturi care trebuie achitate iar bugetul municipiului este blocat în continuare, fără nicio soluție pentru viitor. „Pe data de 10 trebuia să plătesc rata la bancă și m-am împrumutat la tatăl meu pentru a plăti banii”, a spus un funcționar. La acest moment, deși este aprobat, bugetul primăriei și instituțiilor subordonate este invalidat de sistemul informatic al Ministerului Finanțelor Publice din cauza unor linii bugetare unde sumele aprobate de Consiliul Local sunt mai mici decât cheltuielile făcute până acum sau decât sumele care trebuiau asigurate.
Dimineață, funcționarii s-au întâlnit prima oară cu primarul Cristi Misăilă, pentru că cele două viceprimărițe, Ana Maria Dimitriu (PNL) și Alexandra Tătaru (USR PLUS) încă nu erau în Primărie. Primarul Cristi Misăilă le-a spus funcționarilor că s-a ajuns în această situație din cauza amendamentelor la bugetul local propuse și aprobate de consilierii PNL – USR PLUS. Având în vedere că, potrivit liberalilor, soluția deblocării bugetului este virarea de credite de la un capitol bugetar la altul, soluție pe care edilul o consideră ilegală, primarul a precizat că a delegat atribuțiile de ordonator principal de credite viceprimarului PNL Ana Maria Dimitriu.
„Am făcut tot ce am avut posibilitatea să fac legal, inclusiv am delegat atribuțiile pentru doamna viceprimar Ana Maria Dimitriu. A refuzat, dar așteptăm să vedem ce răspuns ne dă în scris pentru că nu ne jucăm de-a primitul sau neprimitul documentelor. Soluția pe care dumnealor o propun și pe care eu o consider nelegală este să facem acele virări de credite ca să acoperim minusurile create de ei prin amendamentele la buget. Ceea ce eu nu o să fac niciodată pentru că este nelegal. Dacă vor să deblocheze această situație au toate pârghiile la acest moment. A primit această dispoziție, să deblocheze situația dar nu o va debloca. Prin acea dispoziție vor acoperi doar minusurile dar în continuare vom rămâne pe zero la foarte multe capitole deoarece au tăiat 20 milioane de lei de la funcționare iar 16 milioane le-au dus în fondul de rezervă iar diferența în investiții fără fundamentare”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Edilul a spus că acest protest este un drept legal al funcționarilor din Primăria Focșani și se caută în continuare soluții pentru a debloca situația. Una dintre acestea este rediscutarea bugetului local în Consiliul Local, așa cum de altfel a propus și prefectul liberal într-o adresă transmisă municipalității referitoare la bugetul Focșaniului. Primarul a explicat că, și dacă ar fi aprobate virările de credite, nu ar fi suficienți bani pentru plata salariilor în Primărie până la sfârșitul acestui an. „Fondul de salarii a fost redus cu 30% pe tot anul ceea ce înseamnă o reducere de 62% pentru restul anului doar la Primărie și de circa 78% la Poliția Locală”, a explicat primarul Misăilă, precizând că municipalitatea se află într-o situație nemaiîntâlnită. „Avem restanțe către furnizori de aproape patru milioane de lei, către bănci unde avem credite. Suntem într-o situație nefericită”, a spus primarul Cristi Misăilă.
Funcționarii din Primărie l-au huiduit pe deputatul PNL Ion Ștefan „Grindă”, venit să se bage în seamă cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Acesta din urmă a ajuns ieri, la Focșani, de unde a plecat spre Tulnici pentru a participa la inaugurarea punctului de lucru ISU.
„Toată lista de consilieri o chemăm la procuratură”
Funcționarii Primăriei au stat de vorbă și cu cele două viceprimărițe ale municipiului cărora le-au reproșat situația creată prin amendamentele făcute la bugetul Focșaniului. Așa cum era de așteptat, cele două viceprimărițe au pasat responsabilitatea către primarul municipiului. Atitudine taxată de angajații Primăriei care le-au reproșat că hotărârile referitoare la buget au fost aprobate de Consiliul Local. „De ce vreți să micșorați fondul de salarii pentru a acoperi greșeala pe care ați făcut-o în hotărârea de Consiliu Local de a tăia la zero pentru cheltuielile de funcționare?”, a întrebat unul dintre angajații municipalității. „Eu nu cred așa ceva”, a replicat viceprimarul USR Plus Alexandra Tătaru, care le-a spus angajaților municipalității că situația se poate rezolva la rectificarea bugetară. „Habar nu aveți ce ați votat. Sunteți habarniști, răutăcioși”, i-au spus salariații viceprimăriței.
Cele mai aprinse discuții au fost cu viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu căreia i-au reproșat că a mințit când a spus că funcționarii din Primărie au salarii de zece mii de lei, doar pentru ca opinia publică să se îndrepte împotriva salariaților din administrația locală. În ultimă instanță, funcționarii au transmis că vor face plângere penală la Parchet pentru ca toți consilierii locali care au votat bugetul să dea explicații în fața procurorilor. „Facem plângere la Parchet și chemăm procurorul. Toată lista de consilieri o chemăm la procuratură”, a spus unul dintre funcționari.
Ulterior, viceprimarul Ana Maria Dimitriu a avut timp de o conferință de presă pentru a justifica refuzul de a primi atribuțiile de ordonator principal de credite. Motivele invocate sunt penibile, respectiv controale ale Camerei de Conturi de acum patru ani sau redevența de la ENET. În plus, viceprimărița spune că vrea un audit financiar extern înainte de a primi aceste atribuții.
Cât despre funcționarii care au protestat în fața Primăriei, liberala a cerut instituțiilor statului să ia măsurile abilitate. Mai lipsește să facă o listă cu angajații și să o transmită Poliției pentru amendarea lor. Pentru a minimiza acest conflict cu salariații din Primărie, viceprimărița spune că sindicatul funcționarilor nu are reprezentativitate, nu are președinte. Deși există un proces pe rolul instanțelor de judecată din Vrancea prin care sindicatul solicită revocarea hotărârii Consiliului Local referitoare la bugetul municipiului.
Ca de obicei, viceprimărița este expertă atunci când trebuie să dea sfaturi celor din Primărie și mai puțin atunci când efectiv trebuie să lucreze în administrație. De exemplu, vorbind despre plata salariilor, a susținut că angajații de la Direcția Economică pot face ordinele de plată, statele de plată pentru că „nu mai este nevoie de nimic, sunt lichidități în Trezorerie”. Ulterior însă a recunoscut că în răspunsul primit de la Direcția Economică a Primăriei i s-a explicat că nu s-au emis ordinele de plată pentru că sunt probleme din cauza bugetului invalidat de la sistemul electronic al Ministerului Finanțelor Publice. Adică pentru că sumele aprobate de consilierul Ana Maria Dimitriu sunt mai mici decât cele cheltuite sau de care este nevoie pentru funcționarea municipalității. Însă este mai ușor să arunci responsabilitatea în spatele primarului Misăilă decât să recunoști că ai votat un buget prin care ai tăiat banii de funcționare și de salarii la Primărie.
„Opriți jocurile politice! Funcționarii publici vor să muncească într-un climat de normalitate!”
Sindicaliștii din Primăria Focșani au transmis ieri un comunicat de presă în care cer oprirea jocurilor politice. Iată conținutul acestuia:
„Faptul că nu există un buget local legal și că nu s-au încasat salariile timp de mai bine de o săptămână, determină incapacitatea personalului din primăria Focșani și din instituții subordonate de a-și asigura traiul zilnic, de a-și plăti facturile și ratele curente. Situația creată de ambițiile politice ale coaliției majoritare din CL i-a forțat pe funcționarii publici din Primăria Municipiului Focșani să apeleze la o măsură extremă și să iasă în stradă!
Drepturile salariale ale oricărui angajat sunt obținute prin mijloace legale, în baza unor acte administrative emise ca urmare a unor concursuri, și rămân pe perioada existenței lor garantate de legislația în vigoare. Funcționarii nu au făcut altceva decât să își ceară drepturile, așa cum este firesc într-o societate liberă și democratică.
Din păcate, PNL și USR Vrancea, prin intermediul unor comunicate de presă, s-au arătat deranjate de faptul că funcționarii și-au ”permis” să își ceară public, în cadrul unui protest spontan, în stradă, drepturile pe care reprezentanții acestor partide în mod conștient și deliberat le-au încălcat!
Pentru o informare corectă a opinie publice dorim să facem câteva precizări:
– Salariul mediu net în Primăria Municipiului Focșani este de 4.422 lei, nu de 10.000 lei, așa cum în mod mincinos și manipulator s-a afirmat de către PNL Focșani.
– Un consilier local care participă la o ședință de Consiliu Local și o ședință de Comisiei, primește 1095 lei/lună. Practic un consilier local muncește maxim 8 ore pentru 1095 lei, fără a fi nevoit să dovedească vreo competență profesională sau să răspundă pentru deciziile luate. Acestea sunt dreptatea și justiția socială promovate de PNL și USR!
– Indemnizația unui viceprimar este în sumă netă de 12.168 lei, de 2,75 ori mai mare decât salariul unui angajat din Primăria Municipiului Focșani. Este știut că pentru acești bani, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu a refuzat TOATE atribuțiile de serviciu delegate. Cu alte cuvinte, deși nu are atribuții, viceprimarul are pretenția să încaseze 12.168 lei/lună în mână! Acestea sunt dreptatea și justiția socială cu care defilează în fața noastră PNL și USR!
– Prin comparație, Primarul Municipiului Focșani, ales de 14.509 focșăneni are un salariu cu 1.500 lei mai mare decât un viceprimar ales de 12 colegi de partid!
– Nu în ultimul rând, salariul mediu din Primăria Municipiului Focșani este cu mult inferior salariilor din Consiliul Județean Vrancea (PNL), a celor din Primăria Adjud (PNL) și a celor din Instituția Prefectului (PNL). Nu am auzit nici un liberal să aibă vreo problemă cu salariile angajaților din cele trei instituții mai sus menționate.
– Mai mult de atât, deși liberalii din Focșani clamează austeritate, la Consiliul Județean Vrancea (PNL) se fac angajări pe bandă rulantă. Întâmplător sau NU, toți cei care au fost angajați la Consiliul Județean Vrancea (PNL) se regăsesc în pozele de campanie de pe conturile de socializare ale PNL Vrancea.
Aceasta este imaginea corectă a realităților salariale din Primăria Municipiului Focșani în comparație cu veniturile consilierilor, viceprimarilor și a colegilor din alte administrații locale!”.
„USR și PNL își ascund incompetența prin comunicate mincinoase‼”
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Cristi Misăilă arată că „USR și PNL își ascund incompetența prin comunicate mincinoase‼”: „La PNL și la USR pare să se fi răsturnat căruța cu mincinoși și manipulatori, care încearcă să își ascundă greșelile și ticăloșeniile prin comunicate pompoase‼ Printr-un comunicat de presă, scris pe genunchi de un anumit propagandist deghizat în ziarist, USR Vrancea m-a acuzat astăzi că i-am instigat pe angajații Primăriei Municipiului Focșani să protesteze! Nimic mai fals! Angajații au decis să nu mai intre la serviciu în această dimineață pentru că sunt nemulțumiți din cauză că nu și-au luat salariile de peste o săptămână, pentru că nu își pot plăti facturile și ratele restante, dar mai ales pentru că nu le mai pot cumpăra copiilor nici măcar lucruri de strictă necesitate‼
Angajații Primăriei nu și-au încasat salariile pentru că PNL și USR PLUS au propus o serie de amendamente, care au dus la blocarea bugetului Municipiului Focșani! Este exclusiv vina PNL-USR PLUS că tot Municipiul Focșani se află într-un blocaj financiar‼ Pentru că nu vor să recunoască faptul că își bat joc de un oraș întreg, cei din PNL-USR PLUS încearcă o nouă diversiune, respectiv că aș sta în spatele protestului spontan declanșat de angajații din Primăria Municipiului Focșani și din instituțiile din subordine! Stimați domni consilieri PNL-USR PLUS, vă somez să încetați cu acest tip de manipulare! Ați generat un blocaj instituțional, acum dați dovadă de maturitate și găsiți soluțiile legale prin care activitatea Primăriei Municipiului Focșani să fie deblocată. Menirea noastră, a celor care am fost aleși să conducem acest oraș, este aceea de a furniza și de a dezvolta servicii pentru cetățeni. Dumneavoastră, în schimb, ce faceți?! Vă războiți cu primarul și cu angajații din Primăria Municipiului Focșani, pentru că așa sunt ordinele pe care le-ați primit de la partid.
Am delegat atribuțiile de ordonator de credite viceprimarului Ana Maria Dimitriu, care a refuzat să preia aceste atribuții‼ O dovadă mai clară a faptului că cei de la PNL-USR PLUS nu vor să deblocheze situația din Primăria Focșani nu poate exista!”.