Joi, de Înălțarea Domnului, a fost o zi încărcată pentru „fiii și fiicele satului Râmniceni‟, profesorul pensionar Petrică Agapie, cel care timp de 51 de ani s-a dedicat trup și suflet elevilor săi, a organizat și anul acesta un moment emoționant dedicat eroilor patriei. După slujba de pomenire a eroilor, de la Biserica „Sfântul Dumitru‟ din Râmniceni, reprezentanții administrației locale și alți invitați au depus coroane de flori la Monumentul eroilor ridicat, în urmă cu aproximativ 21 de ani, de prof. Petrică Agapie cu ajutorul oamenilor din localitate. „Chemare către toți fiii și fiicele satului Râmniceni, oriunde veți fi! Lăsați pentru o clipă totul și alergați la vatra natală. Auziți, ascultați șoaptele părinților, bunicilor, foșnetul câmpiei, scârțâitul fântânilor din țigănie și retrăiți o clipită glasul ulițelor satului mult drag. Vă cheamă toate aceste amintiri la întâlnirea fiilor satului cu eternitatea din care am fost zămisliți, fiindcă veșnicia s-a născut aici, unde am trăit primii fiori ai iubirii adolescenței. Vă cheamă eroii poporului, ai satelor Râmniceni, Slobozia-Botești și Satu-Nou, eroi ale căror nume s-au născut ca să nu mai moară!‟, scrie prof. Petrică Agapie.
La eveniment a participat și un pluton de militari ai Garnizoanei Focșani care a prezentat onorul militar celor peste 200 de eroi menționați pe Monument, dar au fost prezenți și beneficiari ai Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, programul încheindu-se cu un scurt recital al solistei Andreea Haisan. „Prima parte a programului a fost sentimentală, mulți dintre cei prezenți scăpând câteva lacrimi pe obraz. Invitată și prezentă la eveniment, o bătrână de 75 de ani, M. Buzoi, a recitat un cântec vechi de 100 de ani, auzit de la mama ei, cântec cu o încărcătură emoțională deosebită:
«Cine, bunicule, te-a scăldat?
Ploile când au plouat.
Cine, bunicule, te-a îmbrăcat?
Frunza-n codru când s-a scuturat.
Cine, bunicule, te-a bocit?
Păsările când au ciripit.
Clopotul cine ți l-a tras?
Gloanțele când au sburat.
Cine, bunicule, te-a îngropat?
Munții când s-au dărâmat.
Cine, bunicule, te-a citit?
Dumnezeu când m-a primit»‟, a mai adăugat prof. Petrică Agapie.
Eroii neamului care și-au lăsat în urmă părinții, frații, soțiile sau copiii în pragul casei plângând, pentru a apăra pământul patriei cu propria viață, merită respectul nostru nu doar în zile de sărbătoare, ci în fiecare moment al existenței noastre în această lume. Fără jertfa lor, este posibil ca toate lucrurile de care ne bucurăm în prezent să nu fi existat!
Sursa foto: https://ro-ro.facebook.com/petrica.agapie