În minunata grădină a Capelei Militare „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul‟, din Focșani, a avut loc astăzi lansarea volumului „Cîrligele – o istorie scrisă și trăită”, semnat de reputatul istoric vrâncean, profesorul Ionel Budescu.
Este a treia ediție a monografiei dedicate meleagurilor cârligene, lucrare ce a prins contur, și de această dată, din pasiunea neobosită a domnului profesor Budescu pentru cercetare istorică, transpusă, în final, așa cum ne-a obișnuit, într-un act de înaltă încărcătură culturală.
Locul ales pentru desfășurarea evenimentului nu e deloc întâmplător. Capela Militară „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul‟ este de mulți ani implicată în proiecte educaționale, derulate sub patronajul fundației ce poartă numele lăcașului de cult și, mai ales, prin dăruirea părintelui Ionel Vrînceanu. În plus, legătura părintelui Vrînceanu cu locuitorii comunei Cârligele, în special cu dălhăuțenii, nu s-a slăbit niciodată, pentru că în anii ’90, începutul carierei sale s-a conturat la parohia din satul Dălhăuţi, unde a slujit ca preot, timp de nouă ani.
Volumul lansat astăzi de istoricul Ionel Budescu vine după o colecție impresionantă de lucrări. În premieră, în 2013, de sub condeiul domnului profesor Ionel Budescu a apărut volumul ”Catagrafiile Ținutului Putna (1830-1832)”, considerat a fi cea mai importantă lucrare publicată de un cercetător vrâncean, după 1989.
Tot de același autor e și „Mănăstirea Dălhăuți. Între adevăr și legendă. Monografie”, unul dintre cele mai reușite studii dedicate unui așezământ monahal vrâncean.
Dar, mai ales, istoricul Ionel Budescu este cel care a scris „Istoria învățământului vrâncean până la 1918” (București, 2003), singura lucrare de acest fel, de o importanță fundamentală, conform criticilor de specialitate.
Așadar, „Cîrligele. O istorie scrisă și trăită” a apărut astăzi în cea de a treia ediție, „revăzută și adăugită”, având nu mai puțin de 632 de pagini. Ca și în ediția precedentă, prefața e semnată de unul dintre cei mai respectați istorici români în viață, academicianul Dan Berindei.
Lansarea de astăzi s-a bucurat de prezența unor reputați profesori și autori vrânceni, membri de seamă ai comunității, dar și foști elevi ai domnului profesor Ionel Budescu, cum ar fi doamna Marieta-Constanța Giurcan, la rândul ei, autor de carte și profesor de istorie, în acest moment.
„Mare bucurie mi-ați face dacă ați citi cartea!”, a mărturisit, în discursul său, profesorul Ionel Budescu. „Poate o să vă placă stilul… Dar în mod sigur o să rețineți multe lucruri despre care până acum nu se știa”(…)
„Cineva mă întreba, și acela e, de fapt, ÎPS Ciprian, de ce am dat acest nume cărții, «Cîrligele – o istorie scrisă și trăită»? Răspunsul e simplu: în întocmirea acestei lucrări am folosit atât documentele de arhivă, cât și mărturiile celor care au participat la evenimente, a celor care le-au trăit, cei care au participat la cele două războaie mondiale. Încă din studenție începusem să lucrez la această monografie, adică, în acei ani, am transcris Catagrafia de la 1838. Mi-am propus de atunci să fac această monografie și i-am luat, la rând, pe toți bătrânii satelor. Nu vă dați seama câte lucruri extraordinare, câtă trăire sufletească găsești la acești oameni! (…)
M-am tot frământat, ce să vă spun eu astăzi din această carte, atât de mare… cred că n-am reușit să vă spun totul, dar vă revine dumneavoastră plăcerea să o citiți. Vă mulțumesc mult, mi-ați făcut o mare bucurie!”, a încheiat, vădit emoționat, profesorul Ionel Budescu.
Într-una dintre lucrările sale, istoricul Ionel Budescu spunea că „Reîntoarcerea la trecut e o reîntoarcere spre sine. Fiecare dintre noi trebuie să lăsam ceva moștenire urmașilor, generațiilor viitoare, iar cea mai bogată avuție nu este cea materială, ci moștenirea spirituală, puterea cuvântului”.
Acesta este, de fapt, sentimentul care i-a însuflețit astăzi pe toți cei prezenți alături de profesorul Ionel Budescu, la lansarea din grădina Capelei Militare. Deveniți mai bogați cu aceste nenumărate fragmente de istorie locală, oamenii de azi ai comunei Cârligele au primit șansa să-și contureze, mai viu și mai clar, sentimentul propriilor rădăcini.
Imagini: Marieta-Constanța Giurcan