GALERIE FOTO: Ambasadorul Republicii Turcia, Füsun Aramaz, s-a întâlnit cu primarul Cristi Misăilă și cu președintele CJ, Cătălin Toma

0
324

Primăria Municipiului Focșani a fost joi gazda unei delegații externe condusă de Excelența Sa, doamna Füsun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turcia în România. Excelența Sa Füsun Aramaz a fost însoțită de Güven Güngor, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), de Naci Kanbay, vicepreședintele TIAD și de alți investitori turci, care s-au declarat încântați de oportunitățile de afaceri oferite de Municipiul Focșani. Posibilitățile de colaborare pe linie economică au fost principalele aspecte dezbătute de primarul Cristi Valentin Misăilă cu Excelența Sa Füsun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turcia. Pe lângă acestea însă, au fost luate în discuție și eventualele colaborări socio-culturale dintre Focșani și un oraș turc. La întâlnirea cu delegația din Turcia a participat și profesorul Maria Zgăbârdici de la Colegiul Național „Unirea” Focșani, care a vorbit despre proiectul educațional internațional BRIDGES ACROSS CULTURES în care au fost implicate colegiul focșănean și Școala Baruthane Ortaokulu din orașul Samsun, Turcia.

Excelența Sa Füsun Aramaz a fost primită cu pâine și sare de doi tineri îmbrăcați în costume tradiționale vrâncenești. Primarul Cristi Valentin Misăilă a făcut o prezentare a municipiului Focșani, a rolului pe care orașul l-a avut în realizarea României Mari, prin actul istoric de la 24 ianuarie 1859. Nu în ultimul rând, edilul a făcut o radiografie a mediului economic din Focșani, cu marii producători din industria textilă, dar și producătorii de vinuri ale căror produse sunt medaliate la concursurile naționale și internaționale. Primarul Cristi Valentin Misăilă i-a asigurat pe oaspeți de deschiderea totală și sprijinul pe care administrația municipală îl acordă investitorilor din Turcia și a menționat bunele relații cu oamenii de afaceri turci care trăiesc în Focșani. Noi, Primăria Focșani, avem o deschidere totală și sprijinim oamenii de afaceri, oricând a fost o problemă, noi i-am ajutat. Apreciez interesul oamenilor de afaceri pentru a dezvolta aceste relații care nu pot duce decât la un progres. Chiar tatăl meu are o relație de afaceri de lungă durată cu un om de afaceri din Turcia. Cunosc îndeaproape ceea ce înseamnă o relație comercială între o societate română și una din Turcia, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

Excelența Sa Füsun Aramaz i-a mulțumit primarului municipiului pentru primirea călduroasă. Mulțumim foarte mult pentru primirea caldă. Mă bucur să vizitez, Vrancea, Focșaniul. Este pentru prima dată când sunt în Vrancea. Știu că Vrancea are o istorie bogată, este amplasată stragegic, la răscruce între Moldova și Muntenia, a spus Excelența Sa. Ambasadorul a menționat relațiile foarte bune existente între cele două state, Turcia și România fiind parteneri strategici. Vrem să dezvoltăm cooperarea economică. Da aceea am venit astăzi împreună cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci, dar și de dezvoltarea socială, culturală, educativă suntem interesați, a menționat Excelența Sa Füsun Aramaz.

Focșaniul și Vrancea au un mare potențial economic

Proiectele de colaborare economică au fost prezentate de președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci (TIAD), Güven Güngör. Cunoaștem orașul din trecerile și popasurile pe care le-am făcut aici. Am văzut că sunt schimbări în oraș de când nu am mai trecut. Avem un ambasador al afacerilor turcești în persoana domnului Naci Kanbay, care este vicepreședinte al TIAD. Asociația Oamenilor de Afaceri Turci este o instituție înființată în 1993 și este acceptată ca partener de instituțiile locale și centrale ale statului român și Turciei. Scopul principal este de a realiza proiecte care contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări și cele două popoare, mai ales pe plan economic, comercial, însă nu numai, și pe plan social și cultural. Sprijim apropierea între cele două popoare. Noi, chiar ne simțim ca acasă în România, noi ne simțim bine aici, a spus președintele TIAD, Güven Güngör.

Acesta a subliniat că oamenii de afaceri turci sunt în primii cinci investitori străini din România, cu peste 6 miliarde dolari investiți până acum, iar relațiile comerciale depășesc 7 miliarde dolari și obiectivul este să se ajungă la zece miliarde dolari. Sunt peste 16 mii de firme, peste tot în țară găsim investitori turci. Focșaniul și Vrancea au un mare potențial economic. Odată cu realizarea autostrăzii cred că va începe o mișcare mai produndă de care va beneficia și Focșaniul, a precizat președintele TIAD, Güven Güngör.

La finalul întâlnirii a fost un schimb de cadouri între cele două părți. Edilul Municipiului Focșani a oferit înaltului său oaspete în dar simbolul orașului nostru, o statuetă reprezentând Monumentul Unirii, Obeliscul din Piața Unirii. Excelența Sa doamna Ambasador Füsun Aramaz și-a luat rămas bun, nu înainte de a ne promite că va reveni cât de curând posibil, întrucât primirea de care s-a bucurat aici a fost una deosebit de călduroasă.

Președintele Consiliului Județean i-a invitat pe turci să investească în parcul industrial

Delegația condusă de Excelența Sa doamna Füsun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turcia în România, s-a întâlnit și cu reprezentanții administrației județene condusă de președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma. În cadrul întâlnirii organizată la sediul Consiliului Județean, președintele Cătălin Toma le-a prezentat invitaților resursele, potențialul turistic și economic al județului Vrancea și i-a invitat pe oamenii de afaceri turci să se stabilească în noul parc industrial care va fi realizat în comuna Garoafa, ce va avea acces la viitoarea autostradă A7 și care va dispune de conectare la toate utilitățile necesare unei zone de afaceri. Aveți deschidere totală din partea noastră pentru parteneriate cu investitorii din țara dumneavoastră care doresc să vină în Vrancea pentru a derula afaceri. De asemenea, suntem deschiși pentru înfrățiri cu comunități din Turcia și avem în vedere mai multe proiecte internaționale, în domeniul educației și sportului, la care vă invităm să ne fiți alături, a transmis Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea. ”Vom sfătui comunitatea de afaceri să investească aici”, a precizat ambasadorul Turciei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here