Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (USR Plus), a fost prezentă ieri cu un mic alai la târgul de la Dumbrăveni, unde a fost amplasat un cort pentru vaccinare anti-Covid, printre tarabele cu mici și cu alte delicatese sau diverse produse necesare. În decurs de o oră, ministrul a vaccinat cot la cot cu celelalte cadre medicale, iar ulterior, înainte de a se pregăti de plecare, a răspuns la câteva întrebări. Una dintre acestea, legată de construcția noului Spital Județean, în contextul în care au apărut informații potrivit cărora chiar ministrul s-ar împotrivi acestui proiect.
Potrivit proiectului inițial, noul Spital Județean de Urgență din județ urma să aibă o capacitate de 760 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru pentru 100 persoane, sector de specializare modern cu secții din aproape toate domeniile și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport, având un cost estimat de aproximativ 350 de milioane de euro, incluzând dotările și aparatura necesară.
În martie, în cadrul Consiliului Județean Vrancea a fost adoptată o hotărâre pentru aprobarea documentației la faza Studiu de Fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiție ,,Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani – judeţul Vrancea” (cu 775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori), tot cu bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru, săli de operație moderne și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport, pe o suprafaţă construită propusă (clădire principală + anexe) de 20.030 metri pătrați.
Proiectul privind construcția noului spital județean a fost inițiat și susținut de fostul președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan. De altfel, acesta a declarat că este mândru că a demarat acest proiect, dar și că este contemporan cu realizarea „unui obiectiv istoric“.
Noul Spital Județean depinde de luptele pentru putere din PNL?
Sâmbătă, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma lăsa de înțeles într-o postare pe Facebook că undeva este un declic, chiar dacă mulți politicieni, inclusiv Ion Ștefan „Grindă”, dau asigurări ferme că proiectul va fi finanțat cu bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Facem un apel ferm către premierul României, Florin Cîţu să aibă în vedere nevoile județului, așa cum a promis când a fost în Vrancea. Noul spital județean din Focșani reprezintă o prioritate maximă pentru Vrancea și pentru toată Moldova, iar promisiunea realizării acestuia trebuie respectată!”, avertizează Cătălin Toma.
Postarea vine în contextul în care vineri a avut loc ședința Colegiului Director Județean (CDJ) al PNL Vrancea, iar „în ceea ce privește funcția de președinte la nivel național, PNL Vrancea și-a reafirmat sprijinul pentru actualul și viitorul președinte, domnul Ludovic Orban”, după cum scrie tot Cătălin Toma, președinte și al PNL Vrancea, conform căruia „conducerea filialei, având susținerea unanimă a membrilor CDJ, a transmis un mesaj clar Guvernului României, pentru susținerea proiectelor care țin de dezvoltarea județului”.
Duminică, după ce s-a întâlnit cu ministrul Sănătății, chiar înainte ca Ioana Mihăilă să meargă pentru a vaccina oamenii la târg, Cătălin Toma s-a menținut ferm pe poziții, cerând „susținere maximă” de la guvern. „Astăzi am avut o întâlnire cu ministrul Sănătății, dr. Ioana Mihăilă, pe marginea proiectului viitorului spital județean de la Focșani, care are toate șansele de realizare. Am discutat etapele succesive implementării proiectului și suntem pregătiți să dăm drumul la proiectarea tehnică. Totodată, am insistat ca administrația județeană să fie autoritate contractantă pentru infrastructura medicală pe care Programul Național de Redresare și Reziliență o va finanța. Consider discuțiile de astăzi extrem de constructive și aștept de la Guvernul României o susținere maximă!”, se arăta într-o postare de pe Facebook.
Ministrul USR Plus al Sănătății vrea într-un fel, dar altfel
Ministrul Ioana Mihăilă nu a zis însă nimic concret, ci a vorbit doar la modul general. Însă a lăsat de înțeles că vor fi modificări la proiectul inițiat de Consiliul Județean. „Nu mă opun niciunui proiect de infrastructură spitalicească, este foarte clar că nevoia este foarte mare. De asemenea, eu și echipa de la minister suntem cei care am pus pe harta Planului Național de Redresare și Reziliență aceste investiții în infrastructura spitalicească și am decis tocmai prioritizarea investițiilor unde este cel mai mare nevoie. Dar, de asemenea, trebuie să fim conștienți că există resurse și există nevoi și că tot timpul ele trebuie să fie cuplate. Și atunci toate proiectele care sunt suficient de mature, care sunt avansate ca stadiu de proiectare și de studiu de fezabilitate, care răspund nevoilor populației de servicii medicale dintr-o anumită zonă și se încadrează în buget, sunt eligibile pentru a fi finanțate.
Vor exista mai multe etape. Deocamdată, noi am centralizat proiectele, nu o să vă mint: proiectele centralizate sunt în valoare de 8,1 miliarde de euro. Iar apoi vom stabili niște criterii – pe de o parte de prioritizare, pe de altă parte de calitate a acestor proiecte, astfel încât să ne asigurăm că ce finanțăm sunt proiecte de calitate, care răspund tuturor condițiilor ingienico-sanitare necesare în acest moment. Dar, de asemenea, vom stabili și niște limite maxime: adică pe o anumită suprafață construită și pe anumite echipamente medicale, vrem să ne asigurăm că decontăm prețul corect”, a spus ministrul Sănătății, după ce a încheiat cu vaccinarea la Dumbrăveni. Ioana Mihăilă a subliniat și că Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani rămâne în continuare în subordinea ministerului Sănătății, în condițiile în care autoritățile județene nu s-au arătat interesate să îl preia.
Guvernul și-a asumat prin proiectul de PNRR că va înființa Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), instituție care va prelua o direcție din Ministerul Sănătății și se va ocupa de realizarea celor trei spitale regionale și de alte investiții în sănătate. Suma alocată pentru înființarea și funcționarea noii agenții a fost estimată la 40 milioane euro. „Conform anexelor la PNRR, România își propune construirea a 25 de clădiri noi, care să însumeze cel puțin 3.514 paturi noi, la un cost de 327.000 de euro pe pat. Concomitent, până la finalul primului trimestru din 2024, România își propune ca minimum 25 de spitale să beneficieze de materiale și echipamente destinate reducerii riscului de infecții”, arată cotidianul Libertatea.
Nou Spital Județean, pe urmele proiectelor eșuate de asfaltări promise primarilor de Grindă?
Noul Spital Județean de la Focșani pare să aibă soarta proiectelor de investiții promise primarilor vrânceni de către fostul ministru PNL Ion Ștefan „Grindă” în campaniile electorale de anul trecut. Atunci, fostul ministru i-a pus pe primarii vrânceni să realizeze documentații pentru reabilitarea unor drumuri care ar fi urmat să fie finanțate prin Compania Națională de Investiții (CNI). Dar, surpriză în acest an când proiectele pentru reabilitarea sau asfaltarea drumurilor au fost scoase de pe lista de finanțare.
În cadrul unei întâlniri cu primarii vrânceni care a avut loc la finele lunii aprilie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Attila-Zoltán Cseke a spus că bugetul alocat este insuficient pentru a satisface toate solicitările venite din partea primăriilor pentru asfaltări de drumuri. Conform ministrului, la acest moment, la CNI sunt 474 de proiecte pentru drumuri cu toată documentația tehnică, ce au o valoare de 6,9 miliarde lei, în condițiile în care tot bugetul companiei este de 3,5 miliarde lei.