Doi ani s-a „luptat” în instanță un vrâncean cu reședința în București pentru a convinge că are dreptul la stimulentul financiar promis de Primăria Capitalei proaspetelor mămici, dar care familiei sale îi fusese refuzat. În final, vrânceanul a câștigat definitiv luna trecută procesul cu Municipiul Bucureşti şi Consiliul General al Municipiului București – Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, astfel că autoritățile din Capitală trebuie să îi achite suma de 2.500 lei, respectiv stimulentul financiar pe care acesta îl solicitase încă din 2018, de când se născuse copilul său.
Din ce se arată în actele dosarului, chiar la câteva zile după ce se născuse fiul său, Primăria Capitalei schimbase regulile pentru acordarea stimulentului financiar, solicitându-se ca cei care doreau să beneficieze de suma de 2.500 să facă dovada că aveau reședința în București cu minim 6 luni înainte de depunerea cererii. Cu toate acestea, în timpul procesului s-a constatat că vrânceanul avea reședința în Capitală din 2012, iar la data la care se născuse fiul său, luna mai 2018, erau oricum în vigoare vechile reglementări.
Concret, stimulentul financiar se acorda pentru a încuraja nașterile pe raza Municipiului București, explicația fiind aceea că în perioada 2010-2015 numărul bebelușilor ai căror părinți au rezidența pe raza Capitalei scăzuse, înregistrându-se astfel o rată scăzută a valabilității și o pondere a populației vârstnice. „În anexa nr. 1 HCGMB nr. 209/2017 sunt prevăzute condițiile de acordare a stimulentului respectiv: se acordă o singură dată, pe bază de cerere, cel puțin un părinte are domiciliul sau reședința pe raza Municipiului București, nașterea a fost înregistrată într-o maternitate cu paturi din Municipiului București, termenul de depunere a dosarului este o lună de la nașterea copilului, la depunerea dosarului, beneficiarul este obligat să prezinte certificatul de naștere și cartea de identitate în original”, se explica în în motivarea soluției, preluată de rolii.ro.
Or, potrivit aceleiași surse, vrânceanul se încadra în prevederile respective, însă a fost nevoie de un proces pentru ca stimulentul să îi fie acordat. „La data de 11.06.2018, după externarea soției și obținerea certificatului de naștere, a depus la sediul DGASMB dosarul complet pentru obținerea stimulentului pentru nou născut. Deși a fost anunțat inițial că cererea a fost admisă, ulterior prin adresa din 10.07.2018 i s-a comunicat că nu poate beneficia de această indemnizație deoarece nu a făcut dovada vizei de reședință de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului București motivat de faptul că se aplică dispozițiile legii noi în vigoare din 01.06.2018, respectiv HGGMB nr. 297/2018.
Această modificare care prevedea obligația de a se face dovada că au reședință cu cel puțin 6 luni înaintea depunerii cererii, a survenit ca urmare a unei situații că unele mame își procurau reședință în București tocmai pentru obținerea acestui stimulent deși nu locuiau și nu aveau domiciliu stabil în București. Reclamantul a precizat că atât el cât și soția sa locuiesc și muncesc în București din anul 2012, iar cu privire la dreptul de a obține acest stimulent s-a apreciat că de acest drept pot beneficia copiii născuți până la 01.06.2018, respectiv și copilul său”, se mai arată în hotărâre.