Consiliul Județean Vrancea a anunțat finalizarea proiectului „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani”. În acest sens, a fost organizată o conferință de presă la care au participat vicepreședintele CJ, Ionel Cel Mare, managerul de proiect Luminița Oaneli, directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon“, Constantin Mîndrilă.
Investiția are o valoare totală de 4.641.692 lei (aproape 1 milion de euro), fiind finanțată în proporție de 98% din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și din bugetul național. Proiectul a fost demarat la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan.
Vicepreședintele Ionel Cel Mare a declarat ieri că administrația județeană, de-a lungul timpului, a alocat bani și s-a preocupat pentru modernizarea Spitalului Județean, chiar dacă nu se află în administrarea sa, în așa fel încât actul medical să fie de calitate. „Încă un proiect al Consiliului Județean Vrancea a fost finalizat. Așa cum știți, în ultimii ani Consiliul Județean Vrancea a derulat și derulează o multitudine de proiecte, atât în infrastructura rutieră cât și în domeniile medicale sau culturale. Astăzi discutăm despre finalizarea proiectului «Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani» care a avut drept scop dotarea Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean cu aparatură medicală modernă. Chiar dacă Spitalul Județean nu este în subordinea CJ Vrancea, administrația județeană, de-a lungul timpului, a alocat bani și s-a preocupat pentru modernizarea unității spitalicești în așa fel încât actul medical să fie de calitate superioară“, a precizat vicepreședintele Ionel Cel Mare.
În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Vrancea, au fost livrate, instalate și puse în funcțiune, începând cu luna decembrie 2019, mai multe echipamente medicale necesare salvării vieții pacienților care ajung la UPU, printre care: ecografe, electrocardiografe, seringi automate, monitoare (ecg, pulsiometre, tensiune arterială neinvazivă, temperatură centrală), defibrilatoare, aspiratoare portabile pentru secreții, un ventilator portabil, sisteme de livrare a oxigenului cu umidificator, o masă pentru efectuarea unor mici intervenții și o lampă scialitică, paturi radiotransparente resuscitare, tărgi transport, cărucioare și scaune cu rotile.
Prezent la eveniment, directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon“, Constantin Mîndrilă, a declarat că aparatura primită la UPU este folosită la capacitate maximă. „Am trăit aceste proiecte de la primul pas, de la prima hârtie cum se spune, până la implementarea lor. Când am demarat acest proiect, în urmă cu câțiva ani, se avea în vedere înclusiv modernizarea, reabilitarea și extinderea UPU. Însă știm foarte bine că este o clădire veche, are o problemă seismică și nu primeam finanțare pentru extindere, iar din aceste considerente a fost demarată această etapă de construire a noului spital. Însă, aparatura care a fost adusă, toată este pusă în funcțiune și este folosită la capacitate. Avem medici cu competențe care folosesc toată această aparatură. Practic nu există să treacă 24 de ore fără să avem accidente cu traume pe E 85, toate aceste traume sunt aduse în UPU Focșani. UPU Focșani este prima șansă la viață a celor care sunt victime ale unor accidente și care ajung la Unitatea de Primire Urgențe“, a precizat Constantin Mîndrilă.
În cadrul proiectului au fost achiziționate 15 tipuri de echipamente medicale destinate echipării corespunzătoare a unității medicale, precum: ecograf Doppler, ecograf portabil, electrocardiograf, sistem de livrare a oxigenului cu umidificator, seringi automate, monitoare, ventilatoare portabile, tărgi, cărucioare, scaune cu rotile pentru transportul pacienților. ”Echipamentele au fost predate spitalului, toate sunt funcționale în acest moment, iar personalul a fost instruit. Preocuparea administrației județene este în continuare aceea de a găsi linii de finanțare pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare”, a menționat managerul proiectului, Luminița Oanele.
Obiectivul general al proiectului a vizat îmbunătățirea calității și a eficienței îngrijirii spitalicești de urgență în cadrul Unității de Primire Urgențe Focșani prin dotarea acesteia cu aparatură medicală modernă. Durata de implementare a proiectului a fost de 27 luni: respectiv de la data de 01.03.2018 până la data de 31.05.2020.
De asemenea, în prezent se află în etapa de precontractare proiectele pentru reabilitarea energetică a altor secții din cadrul spitalului: Psihiatrie, Boli infecțioase, Dermatologie, ORL și Oftalmologie, care însumează în jur de 15 milioane de lei, proiecte finanțate tot din fonduri europene în cadrul POR 2014-2020.