Un focșănean de 25 de ani a fost refuzat la liberare condiționată, chiar dacă pedeapsa pe care o execută este mai mică de 3 ani, instanța considerând că deținutul nu a oferit garanții că nu mai prezintă pericol pentru valorile sociale. Condamnat ultima dată pentru trafic de droguri, pedeapsa acestuia a fost de 1 an, 4 luni și 373 zile închisoare, dat fiind că avea o altă sentință neexecutată. Acesta a și fost motivul principal pentru care judecătoria a considerat că focșăneanul mai are de reflectat în penitenciar, în condițiile în care în martie anul acesta deținutul avea executate chiar câteva zile în plus față de fracția de 2/3 prevăzută de lege pentru e eventuală liberare condiționată.
De altfel, nici ultima infracțiune pentru care focșăneanul a fost trimis după gratii nu a fost de neglijat. Acesta, împreună cu alți doi bărbați – dintre care unul taximetrist, au fost găsiți vinovați pentru desfășurarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efect psihoactiv – spice-uri sau etnobotanice. Dintre cei trei, condamnatul care se voia liber era cel care pusese la cale afacerea care, între aprilie – septembrie 2019, i-a adus profituri de mii de lei. Acesta cumpăra din Galați substanțe cu efect psihoactiv – cannabinoid sintetic, pe care mai apoi îl amesteca cu ceai de nalbă și acetonă. Din ce se arată în hotărârea de condamnare preluată de rolii.ro, substanța astfel preparată era folosită de consumatori sub formă de țigări artizanale în amestec cu tutun, „iar după consumarea acestor substanțe clienții consumatori aveau o stare euforică, specifică consumatorilor de cannabis tradițional, însă cu efecte secundare de multe ori mai nocive”.
„Inculpatul S. D. S. se aproviziona cu acest praf pulverulent aproximativ de două ori pe lună cu cantități între 150 – 200 de grame contra sumei de 1.500-2.000 de lei pentru fiecare tranzacție. Astfel, inculpatul S. D. S. achiziționa un gram de substanță pulverulentă cu aproximativ 10 lei, după care la domiciliul său – apartament situat în Focșani, amesteca întreaga cantitate de praf cu ceai de nalbă provenit din aproximativ 6 – 8 cutii (comercializate în farmacii) peste care presăra acetonă. În acest mod erau preparate substanțele cu efect psihoactiv, iar prin adăugarea acetonei clienții consumatori care inhalau aceste fragmente vegetale se expuneau unui risc foarte mare de intoxicație, îmbolnăvire sau chiar deces, fiind de notorietate faptul că pe întreg teritoriul țării în diferite unități spitalicești au fost înregistrate astfel de evenimente.
Inculpatul N. A. D. achiziționa la rândul lui de la inculpatul S. D. S. aproape întreaga cantitate de fragmente vegetale, o transporta la domiciliul unde locuia cu concubina sa, o porționa cu ajutorul unui minicântar, o ambala în pliculețe mici de plastic autosigilante, după care urma etapa de comercializare, livrare, distribuire către diferiți clienți consumatori. Inculpatul N. A. D. îi remitea sumele de bani datorate inculpatului S. D. S. în diferite tranșe pe măsură ce încasa din vânzarea substanțelor psihoactive denumite generic etnobotanice.
Un pliculeț cu substanțe etnobotanice conținea aproximativ 0,30 grame de substanțe vegetale fiind comercializat cu sume între 15 – 20 de lei doza. … Contactul cu inculpatul S. D. S. avea loc fie direct, fie prin intermediul rețelelor de socializare sau prin intermediul telefoniei mobile. Inculpatul S. D. S. nu deținea un telefon mobil personal deoarece acesta se temea să nu fie monitorizat de organele în drept, însă purta comunicări telefonice de pe postul care aparținea prietenei sale. Din probatoriile administrate a rezultat faptul că inculpatul S. D. S. a efectuat fără drept operațiuni cu substanțe susceptibile de avea efect psihoactiv într-o cantitate totală de aproximativ 1.500 de grame pe care în cadrul grupului infracțional organizat le-a remis-o inculpaților N. A. D. și J. I. C. cu suma de 16 lei gramul obținând venituri de aproximativ 24.000 lei, sumă solicitată a fi confiscată de la acesta. De asemenea a vândut către un consumator neidentificat cu profilul de Facebook G. M. aproximativ 15 – 20 grame de astfel de substanțe.
Infracțiunile reținute au fost săvârșite de inculpat în stare de recidivă având în vedere că acesta a fost anterior condamnat la o pedeapsă rezultantă de 3 ani închisoare, pedeapsă din care a fost liberat condiționat la data de 06.11.2018 cu un rest de 373 zile. Relevant asupra cauzei în ce privește nivelul psihologic al petentului, raportat și la natura infracțiunii pentru care acesta a fost condamnat, este faptul că acesta are un comportament orientat pe satisfacerea propriilor interese, nu anticipează consecințele faptelor sale și doar la nivel declarativ prezintă motivație pentru schimbare. Aceste din urmă aspecte se coroborează cu faptul că, în trecut, petentul a mai fost condamnat, fiind recidivist”, arată sursa citată.