Focșăneanul care a înșelat proprietarii apartamentelor de lângă Pensiunea Monte Carlo, condamnat

0
10090

3 ani și 4 luni închisoare cu executare este pedeapsa pentru focșăneanul de 32 de ani care i-a păgubit cu mii de lei pe o parte dintre proprietarii apartamentelor de lângă Pensiunea Monte Carlo din municipiu, cu promisiunea că le va renova fațadele distruse de incendiul izbucnit aici în 2017. Focșăneanul nu a fost judecat doar pentru aceasta, ci a fost trimis în judecată pentru 23 acte materiale de înșelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (17 acte materiale), falsificare de instrumente oficiale în formă continuată (4 acte materiale) și folosirea instrumentelor false în formă continuată (4 acte materiale).

Sentința pe fond în dosarul acestuia a fost pronunțată în februarie, iar săptămâna aceasta Curtea de Apel Galați a respins calea de atac promovată de una dintre părțile vătămate. „Condamnă pe inculpatul P. I. T., în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Focşani, pentru: înşelăciune în formă continuată, (23 acte materiale), la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare; falsul în înscrisuri sub semnătură privată (17 acte materiale), la o pedeapsă de 1 an închisoare; falsificarea de instrumente oficiale în formă continuată (4 acte materiale), la o pedeapsă de 6 luni închisoare; folosirea instrumentelor false în formă continuată (4 acte materiale), la o pedeapsă de 1 an închisoare.

… contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlate pedepse de 2 ani şi 6 luni (respectiv 10 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute în total o pedeapsă de 3 ani și 4 luni închisoare. … deduce din pedeapsă perioada reţinerii, arestului preventiv şi arestului la domiciliu din data de data de 23.05.2019, precum şi din perioadele 26.02.2020 – 26.06.2020 şi de la 01.01.2021 – la zi. …. admite în parte acțiunile civile formulate și obligă pe inculpatul la plata … prejudiciilor create şi nerecuperate, cu titlu de despăgubiri civile reprezentând daune materiale”, se arăta în soluția pronunțată de Judecătoria Focșani.

De menționat că totalul daunelor materiale depășește suma de 44.000 de lei, dat fiind că inculpatul, care se dădea drept administrator al unei firme de construcții, a înșelat și alte persoane, pe parcursul a peste un an de zile. În instanță, focșăneanul a recunoscut faptele și a solicitat ca judecata să aibă loc conform procedurii simplificate, manifestându-și inclusiv acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității – în cazul în care avea să fie condamnat la închisoare cu suspendare. Primele fapte reținute în sarcina acestuia au legătură cu proprietarii apartamentelor din vecinătatea Pensiunii Monte Carlo, oameni care și așa avuseseră de suferit în urma incendiului.

Astfel, în cursul lunii septembrie 2018, acesta a încheiat contracte de prestări servicii sau de colaborare cu persoanele vătămate, iar după încasarea banilor pentru realizarea izolației la un perete de pe partea de Nord a blocului, nu a mai executat lucrările. După cum se arată în motivarea sentinței, preluată de rolii.ro, inculpatul a făcut totuși ceva: „După ce a primit de la persoanele vătămate un avans în sumă totală de 7.400 lei, inculpatul a început lucrarea, folosind doi alpiniști utilitari. Ulterior inculpatul a abandonat lucrarea, fără a o finaliza și fără a-i anunța pe locatari. În tot acest timp inculpatul a menținut în eroare persoanele vătămate, comunicându-le telefonic că va reveni să continue lucrarea. Însă, pentru a nu mai fi căutat, le-a comunicat că a plecat în Germania, deși în mod real se afla în continuare în Municipiul Focșani”.

Totodată, focșăneanul era acuzat și că ar fi primit avansuri cuprinse între 600 și 1.500 de lei de la mai multe persoane, pentru lucrări pe care nu le-a efectuat niciodată. Însă cel care se prezenta drept meseriaș în construcții a mai păgubit și alte persoane, dar și o asociație de proprietari cu mii de lei, încheind contracte ca reprezentant fictiv al unei societăți, tot pentru lucrări pe care nu le-a finalizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here