GALERIE FOTO: A murit învățătoarea Magdalena Pioară

0
9527

Încă un dascăl de elită din garda veche a învățătorilor vrânceni a trecut în lumea veșniciei. Familia îndurerată anunță că cea care a fost modelul de învățătoare Magdalena Pioară din satul Motnău, comuna Dumitrești, a plecat din lumea pământească și s-a dus acolo sus în ceata îngerilor să-i învețe tainele abecedarului și matematicii. Un dascăl emblematic al Văii Râmnicului, Magdalena Pioară a pierdut bătălia cu boala și s-a stins din viață la finele săptămânii trecute la un spital din București.

Doamna Magdalena a fost originară din comuna Tîmboiești, fiică de țărani harnici și gospodari, mai având încă patru frați. A absolvit școala generală în comună la vremea sa, iar apoi a urmat cursurile Liceul Pedagogic din Bacău. După absolvirea liceului a fost repartizată în comuna Vintileasca, de pe Valea Râmnicului, unde așa cum a hărăzit Dumnezeu și-a cunoscut și viitorul soț. După 8 ani de muncă la școala din Vintileasca, doamna învățătoare s-a transferat la școala din satul Motnău, comuna Dumitrești, unde a slujit cu profesionalism la catedră. A ieșit la pensie în anul 2012, după 40 de ani, ca deschizătoare de minți și luminat buchea cărții a sute și sute de elevi.

Acum, la trecerea ei la cele veșnice, lasă în urmă un soț cu inima sfâșiată de durere, pe Alexandru Pioară, un profesor pensionar de matematică desăvârșit, fost director mulți ani ai Școlii din Chiojdeni, o fiică, Anina, învățătoare care îi calcă pe urme mamei, un ginere, Liviu, profesor de educație fizică și două nepoate, Andreea și Mirela. Cu toții îi vor păstra în suflet memoria vie a omului minunat și devotat care a fost Magdalena.

Mesajele de condoleanțe nu au contenit pe paginile de socializare ale fiicei, ginerelui și nepoatelor. Redăm câteva din ele: „A trăit și și-a dedicat mare parte din viață îngerilor de pe pământ, copiii. Îngerii din cer să-i lumineze calea spre Împărăția Domnului!”, scrie Giorgeta Rădulescu. „Un om ce a luminat mințile a multor generații de elevi din satul Motnău a plecat la ceruri. O doamnă de o eleganță aparte, o doamnă distinsă, o doamnă mai mult decât profesionistă care și-a făcut datoria de dascăl chiar și după ieșirea la pensie. Doamna Magdalena Pioară s-a dus acolo sus în ceata îngerilor să le fie un dascăl model așa cum a fost și pe pământ! Drum lin doamna noastră învățătoare! Dumnezeu să vă aibă în împărăția Să!”, este un alt mesaj postat de un fost elev al învățătoarei. „Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace și lumină!! Multă putere familiei să poată trece peste această imensă durere! Condoleanțe!!”, a transmis și educatoarea Mariana Noapteș de la Vintileasca.

Soțul, fost profesor de matematică, un dascăl la fel de dedicat și profesionist, și-a adunat câteva cuvinte abia stăpânindu-se din plâns: „Magdalena, în urmă cu 47 de ani ne-am spus „Da” unul celuilalt în primăria din frumoasa comună Vintileasca. Acolo totul a fost frumos, de basm, eram tineri, sănătoși, voioși și plini de viață, era primul al activității noastre de cadre didactice. După acei ani ai tinereții și ai iubirii, tu ai avut parte de zile dificile, privind starea de sănătate și de fiecare dată ai apelat și am apelat la medici, cărora și pe această cale le mulțumesc pentru ceea ce au făcut pentru sănătatea ta. Odată cu trecerea anilor s-a accentuat și suferința ta pe care o deplâng și regret că ne-am despărțit totuși prea devreme. Acum când nimic nu se mai poate face mai am totuși un mesaj pentru tine: „Păstrează-mi și mie un loc, acolo tu unde ai plecat, că o să vin și eu lângă tine, crede-mă, nu o să te dezamăgesc”, este mesajul cu lacrimi în hohote a lui Alexandru Pioară.

Cei care vor să își ia rămas bun de la doamna învățătoare o pot face până miercuri, când va fi condusă pe ultimul drum începând cu ora 11.00, la Biserica Sfântul Dumitru din comuna Dumitrești (Bălălăi).

          Monitorul de Vrancea transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să o odihnească în ceata celor drepți.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here