Agenții economici care își vând produsele în piețele aflate în municipiu mai au de așteptat până când cineva să se gândească la nevoile pe care le au. Cineva, adică cei care taie și spânzură discreționar în Consiliul Local Focșani – aripile PNL și USR PLUS, un tot unitar care ține cu orice preț să își lase amprenta pe orice. Ieri, în ședința ordinară a CL Focșani, s-a discutat despre un proiect prin care Societatea Administrația Piețelor SA solicita o modificare a unei hotărâri votate de actualii aleși anul trecut, legată de perioada de închiriere a spațiilor comerciale. Modificare propusă de altfel pentru a le veni în ajutor comercianților, urmând ca perioada de închiriere a spațiilor comerciale din piețe să fie mai lungă, însă nu s-a putut.
Consilierii de la PNL și USR PLUS, 12 la număr din totalul de 21 aleși de focșăneni, nu doresc să le faciliteze activitatea agenților economici, astfel că aceștia vor fi plimbați în continuare, anual, pentru a-și reînnoi dosarul pentru închirierea spațiilor comerciale gestionate de Administrația Piețelor Focșani, iar ulterior pentru a participa la licitații. În martie, Consiliul de Administrație al instituției a avizat propunerea conducerii executive de modificare a unui articol dintr-o hotărâre votată de aleșii focșăneni în decembrie 2020, astfel că societatea a solicitat Primăriei Municipiului inițierea proiectului de hotărâre. Potrivit deciziei luate în CA, era vorba despre faptul că spațiile comerciale urmau să fie închiriate de agenții economici care desfășoară activități comerciale permanente în sectoarele administrate de către Societatea Administrația Piețelor Focșani SA pe o perioadă de minim un an de zile, față de prevederile încă valabile în prezent, respectiv de maxim un an.
Încă valabile pentru că proiectul inițiat de primarul Cristi Misăilă la solicitarea Administrației Piețelor nu a trecut, deoarece consilierii PNL și USR PLUS s-au abținut de la vot. Potrivit hotărârii care încă a rămas în vigoare, „pentru agenții economici care desfășoară activități comerciale permanente în sectoarele administrate de către Societatea Administrația Piețelor Focșani SA, aceasta va avea obligația de a încheia contracte de închiriere, pentru o perioadă de maxim un an de zile”. La momentul votului din decembrie, primul care a vorbit pe subiect a fost Liviu Macovei, pe atunci președinte de ședință. Acesta propusese ca respectivele contracte de închiriere să fie făcute pe minim un an și maxim doi ani de zile.
Însă ideea de „maxim un an” a venit de la liberalul Victor Dumitru, cel căruia i se și datorează până la urmă situația agenților economici din prezent. Acesta este cel care a propus amendamentul, care a trecut atunci doar cu 11 voturi ale aripii majoritare și care a devenit parte a proiectului de hotărâre. În acea ședință stofa și-a arătat-o și al doilea actual viceprimar, Alexandra Tătaru – USR, care a făcut nițică confuzie între mese, boxe, spații comerciale și așa mai departe, semn că administrația … piețelor e floare la ureche pentru dumneaei.
Propuneri la acel moment au venit și de la social democratul Mihai Nedelcu – care făcuse referire la o perioadă de 3 ani, în timp ce Marius Iorga propusese să fie un minim de 1 an și un maxim de 3 ani. De altfel, și primarul Misăilă a explicat atunci că o prevedere privind încheierea unui contract pe minim 1 an de zile cu posibilitate de prelungire în anumite condiții vine în ajutorul agenților economici. Însă gureșă ca de obicei, doamna actual viceprimar PNL Ana Maria Dimitriu, pe atunci simplu consilier cu aspirații, intervenise cu opinia că cel mai fericiți ar fi cu această perioadă de maxim 1 an, promițând că, în timp, se va interveni cu un alt proiect de hotărâre, în funcție de cum va evolua situația. Chiar dacă situația a evoluat și a venit un alt proiect de hotărâre, ieri nu a fost bun.
De altfel, explicația abținerii de ieri este tot în trecut, la discuțiile pe proiectul din decembrie 2020, când ex-consilierul liberal Neculai Tănase a făcut vorbire despre conducerea de la Administrația Piețelor. Iar refuzul de ieri a grupului majoritar are o explicație, care poate fi citită printre rânduri. Mai ales că la momentul votului din decembrie au fost discuții clare legate de conducerea de atunci a societății și a consiliului de administrație, fiind lesne de înțeles că PNL, cu sprijinul necondiționat al celor două mâini din USR PLUS (în fine, 4 în total, dar numai 2 se ridică la vot) dorește să își impună oameni. Așa că la ședința de ieri subiectul a fost cumva redeschis de doamna vice Dimitriu, care l-a întrebat pe directorul interimar al Administrației Piețelor cine sunt membrii CA și ce indemnizații au. Aceasta în condițiile în care informațiile sunt publice, însă în opinia priceputei doamne viceprimar, oamenii care urmăresc ședința de CL live și aveau să afle răspunsul nu au și capacitatea de a accesa pagina de internet a Administrației Piețelor pentru a se dumiri în legătură cu modul de organizare al societății, care este transparent.
Una peste alta, cei de la PNL și USR PLUS au votat ieri bugetul Administrației Piețelor, însă au mai făcut ceva. Și-au trecut inclusiv proiectul privind numirea lui Ionel Costea ca mandatar al Consiliului Local Focșani în Administrația Piețelor. Firește că domnul Costea era cel mai potrivit, dată fiind ampla sa experiență ca fost lucrător la firma ex-ministrului Grindă și ca un brav credincios ce îi este. Aceasta în condițiile în care proiectul inițiat de cei 12 magnifici, în sfârșit în formulă completă, năucitoare și decidentă, nu are aviz de la secretarul general al municipiului. Potrivit explicației date de Marta Carmen Ghiuță, „nu se avizează deoarece încalcă prevederile articolului 132 din OUG 57/219 coroborat cu prevederile OUG 71/2002”. Pe scurt, nu Consiliul Local decide cine sunt mandatarii. Ca de obicei, nu a contat, cum nu contează legea și nevoile nimănui, implicit ale agenților economici care își desfășoară activitatea în piață. Contează doar voința PNL, susținută cu mânuța ridicată și ochi umezi de cele două reprezentante ale anexei numite USR PLUS.