Peste 96 mii de gospodării agricole din Vrancea vor fi vizitate de recenzori începând de astăzi, în cadrul recensământului general agricol. Acțiunea se va derula până pe 31 iulie. Doar la nivelul județului nostru sunt implicați nu mai puțin de 621 de recenzori în colectarea informațiilor despre gospodăriile agricole. Aceștia vor lua la pas gospodăriile din fiecare localitate și vor discuta cu fermierii astfel încât la finalul acțiunii să fie realizată o imagine a ceea ce înseamnă agricultura din România. Sunt vizate atât gospodăriile persoanelor fizice dar și cele care aparțin persoanelor juridice.
O noutate față de alte recensăminte este că toate datele vor fi introduse direct pe tablete, fără să mai fie nevoie de completarea hârtiilor. Digitalizarea are și avantajul că toate formularele vor fi completate corect, fără să mai fie nevoie de completări sau modificări ulterioare. Procedura nouă a însemnat și o selectare a competențelor personalului care se va ocupa de recensământ, fiind respinse zece persoane care nu știau să utilizeze o tabletă. Directorul Direcției de Statistică, Vasile Apostu Croitoru, a explicat că în cadrul recensământului nu vor fi vizitate toate gospodăriile ci doar cele înscrise în eșantion, în funcție de suprafața agricolă, de numărul de animale aflate în proprietate. „De exemplu, dacă avem o gospodărie cu o suprafață de doi ari și fără animale, aceea nu este inclusă în eșantion. Recensământul va începe în toate localitățile la aceeași dată”, a explicat directorul Direcției de Statistică.
Interviul are loc față în față „cu capul/şeful exploataţiei agricole cu și fără personalitate juridică, după caz, sau cu o altă persoană din cadrul acesteia care poate furniza informaţiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil”, precizează autoritățile.
Informațiile colectate de la fermieri vor fi utilizate doar în scop statistic, pentru a fundamenta politicile naționale și europene în domeniul agriculturii, pentru a monitoriza și evalua Politica Agricolă Comună la nivelul Uniunii Europene. „De asemenea, datele vor contribui la identificarea și afla rea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi:
Cine va face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?
Câte femei mai lucrează în agricultură?
Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?
Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?
Cum influențează agricultura atât în mod pozitiv cât și negativ mediul?
Cum se schimbă metodele de producție?”, se arată în prezentarea recensământului.
Ordonanța de urgență nr. 22/2020 privind recensământul general agricol din România, arată, la Art. 19, că „încălcarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență atrage, după caz, răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală a celor vinovați.
(1) Constituie contravenții următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice sau juridice:
- a) obstrucționarea de către persoanele prevăzute la art. 11, în orice mod, a persoanelor implicate în acțiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor și controlului datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice;
- b) refuzul furnizării de către persoanele prevăzute la art. 11 a informațiilor prevăzute în chestionarul de recensământ;
- c) furnizarea de date și informații eronate sau incomplete de către persoanele prevăzute la art. 11;
- d) necompletarea sau neactualizarea registrului agricol de către persoanele prevăzute la art. 6 alin. (3);
- e) nerespectarea de către personalul de recensământ a dispozițiilor legale și a instrucțiunilor privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor și de păstrare a caracterului confidențial al datelor statistice și personale declarate și înregistrate în chestionarul de recensământ;
- f) refuzul personalului de recensământ de a preda materialele de recensământ la sfârșitul perioadei de recenzare;
- g) utilizarea de către personalul de recensământ a datelor colectate în alte scopuri decât cele statistice;
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (2) lit. a), b) și c) se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, iar contravențiile prevăzute la alin. (2) lit. d) -g) se sancționează cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.
(3) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor, prevăzute la alin. (2), se realizează de către personalul anume împuternicit pentru aceasta de către prefect sau primar”.