Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Credeai că ți-ai plătit impozitele? Mai gândește-te o dată! Foști angajați ai unei primării din Vrancea au furat banii plătiți de contribuabili

Doi foști angajați ai unei primării din județ au profitat din plin de atribuțiile pe care le aveau, în interes propriu: ani de zile, au reușit să își bage în buzunar zeci de mii de lei, banii pe care contribuabilii veneau să îi plătească drept impozite și taxe. Însă faptele lor au fost descoperite după ce localnicii care știau că erau la zi cu impozitele au aflat cu stupoare că apar cu restanțe, iar primăria a dispus un control. Ulterior, cei doi vrânceni au fost trimiși în judecată, iar săptămâna trecută au fost condamnați definitiv, la închisoare cu suspendare. Soluția definitivă a modificat însă doar o parte din sentința de fond, în ceea ce privește daunele pe care fuseseră obligați cei doi să le achite către primărie.

Admite apelurile declarate de inculpații S. E. și C. C. F.. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală a Judecătoriei Adjud și, în rejudecare: Înlătură din cuprinsul sentinței penale apelate dispoziția privind obligarea inculpatului S. E. la plata de majorări de întârziere în sumă de 6.973,59 lei către partea civilă UAT Ploscuțeni, județul Vrancea, precum și dispozițiile vizând obligarea ambilor inculpați la plata de majorări de întârziere până la achitarea integrală a debitelor. Reduce, de la 72.720,33 lei lei la 50.217 lei cuantumul despăgubirilor civile la care a fost obligat inculpatul C. C. F. către partea civilă UAT Ploscuțeni, județul Vrancea. Modifică dispoziția de obligare a inculpaților la plata de cheltuieli judiciare către partea civilă UAT Ploscuțeni, județul Vrancea, în sensul că obligă pe fiecare dintre aceștia la plata a câte 2.975 lei cu acest titlu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, se arată în sentința definitivă a Curții de Apel Galați.

Primul dintre inculpați, S. E., în vârstă de 44 de ani, fusese acuzat că în perioada 2016 – 2017, în calitate de responsabil cu încasarea creanțelor bugetelor locale în cadrul primăriei a anulat într-un program informatic, fără drept, 160 de chitanțe în valoare totală de 29.961 de lei, apoi și-a însușit sumele aferente. Al doilea inculpat, în vârstă de 46 de ani, a avut o acuzație similară, faptele acestuia datând din perioada 2014 – 2017, respectiv anularea a 286 de chitanțe în valoare totală de 50.217 de lei. Plângerea a fost înregistrată în vara anului 2018, respectiva unitate administrativ teritorială, prin primar, arătând că funcționari publici din cadrul instituției au emis și anulat, fără justificare legală, nu mai puțin de 456 de chitanțe, prin intermediul cărora au încasat impozite și taxe locale de la contribuabili, în valoare totală de 80.158 de lei.

Suma nu era calculată întâmplător, ci primăria apelase în prealabil la un expert contabil, după ce contribuabili ai comunei, veniți să achite dările, au constatat că au datorii din urmă. Oamenii au venit însă cu chitanțele în original, ceea ce a ridicat suspiciuni, dat fiind că plățile respective nu erau evidențiate în contabilitatea primăriei. Ulterior, și în cadrul anchetei a fost dispusă o expertiză judiciară contabilă. „În perioada 2014 – 2017, cei doi angajați au anulat, fără nicio justificare, chitanțe de încasare a impozitelor și taxelor locale, operațiuni efectuate fără aprobarea/ știința persoanelor împuternicite de conducerea primăriei, lucru facilitat de faptul că aplicația informatică a permis acest lucru. În aceeași perioadă, aplicația informatică nu permitea refacerea/ vizualizarea chitanțelor emise și anulate.

Conducerea primăriei a constatat cu întârziere însușirea contravalorii chitanțelor anulate nejustificat de către cei doi inculpați, respectiv sfârșitul anului 2017 – începutul anului 2018, când mai mulți contribuabili au venit să-și achite datoriile la sediul primăriei și au constatat că figurează în aplicații, în continuare, cu datorii aferente anilor trecuți. O parte dintre acești contribuabili au păstrat chitanțele eliberate și anulate și le-au prezentat, în orginal, la primărie.

Urmare a măsurilor dispuse de conducerea primăriei, personalul de specialitate a procedat la verificarea spațiului de lucru din programul informatic al celor doi utilizatori (inculpați). În baza de date a aplicației informatice se regăsesc stocate operațiunile de anulare a chitanțelor, fapt care a permis întocmirea „listei contribuabililor ale căror chitanțe electronice au fost emise și anulate” pentru fiecare operator în parte”, se arată în motivarea soluției de condamnare, așa cum a fost preluată de rolii.ro.

De menționat că, în timpul anchetei, unul dintre inculpați a recunoscut faptele, ba chiar a vrut să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă cererea i-a fost respinsă. În timpul cercetărilor, acesta a achitat prejudiciul. Cel de-al doilea inculpat, din ce se arată în soluția instanței de fond, a fost cercetat în lipsă, întrucât era plecat la muncă în străinătate. Din acest motiv, anchetatorii i-au comunicat telefonic că este cercetat în dosar, însă, din ce se reține în motivare, „a avut o atitudine pasivă față de partea civilă și nu a achitat nimic din prejudiciul cauzat până la data pronunțării cauzei”. Pedepsele nu au fost foarte diferite, însă. Astfel, unul dintre inculpați a fost condamnat la 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare, precum și la muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Adjud sau la Biserica Buna Vestire din Adjud pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. Cel de-al doilea inculpat are o pedeapsă de 2 ani și 10 luni închisoare cu suspendare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?