Aproximativ 24 milioane lei vor fi investite anul acesta în vederea asigurării coordonării tactice a acțiunilor din cele 20 Puncte de lansare a rachetelor antingrindină în Vrancea și Galați, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Moldova. Suma a fost alocată de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a precipitațiilor prin intermediulunui Acord – cadru de prestări servicii privind „Exploatarea operațională și/sau de cercetare în vederea omologării, a Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea“. „Obiectul acordului cadru îl reprezintă prestarea de servicii în vederea asigurării coordonării tactice a acțiunilor din cele 20 Puncte de Lansare aparținând Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 VRANCEA din cadrul A.A.S.N.A.C.P. Serviciul operativ și activitățile conexe constau în utilizarea mijloacelor tehnice de combatere, a echipamentelor și dispozitivelor specializate care echipează punctul de comandă, punctele de lansare, rețeaua SICI“, se arată în prezentarea pe scurt a acordului-cadru mai sus menționat. Lucrările vor fi realizate de societatea Interventii Active în Atmosferă, cea care a câștigat licitația organizată pe SEAP.
Proiectul sistemului antigrindină cuprinde 12 puncte de lansare în Vrancea și 8 în Galați. Punctele de lansare a rachetelor antigrindină din Vrancea se afla Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche, Vulturu, Panciu, Bolotești, Varnița, Țifești, Ruginești, Vîrteșcoiu, Urechești și Vânători. Prin intermediul celor 12 puncte de lansare sunt protejate peste 150 mii hectare numai la nivelul județului Vrancea.
Conform Programului Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor, până în 2024 vor fi înființate două unități pentru creșterea și uniformizarea precipitațiilor și pentru combaterea secetei în Moldova și Muntenia. Combaterea grindinei poate fi realizată și cu generatoare terestre pentru combaterea căderilor de grindină, o alternativă la tehnologiile de însămânțare a norilor bazate pe rachete și pe tehnologiile avioanelor, care poate fi folosită de fermieri pentru suprafețe de 80-100 hectare. De asemenea, în Dobrogea și Bărăgan, combaterea căderilor de grindină se va realiza cu ajutorul aviației.