ULTIMA ORĂ! Scrisoare deschisă a primarului Cristi Misăilă către premier și președinții PSD, PNL, USR și PLUS

0
1314

 

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a adresat o scrisoare deschisă „decidenților acestor vremuri”, prin care face apel la deblocarea situației din Consiliul Local Focșani:

„Scrisoare deschisă

Domnule Ludovic Orban, Președinte PNL,
Domnule Dan Barna, Președinte USR,
Domnule Dacian Cioloș, Președinte PLUS,
Domnule Marcel Ciolacu, Președinte PSD,
Domnule Prim-Ministru Florin Cîțu,

Rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie au fost un răspuns generat de dezinteresul clasei politice față de nevoile cotidiene ale cetățenilor.
Deși noi construcții politice și-au asumat gestionarea intereselor publice, acestea demonstrează din ce în ce mai des că nu au înțeles care le este rolul constituțional și mandatul încredințat de electorat.
De luni de zile, o parte semnificativă a administrațiilor publice din România este blocată în disputele politice sterile din consiliile locale, fapt ce a dus și la blocarea aprobării bugetelor locale.
Este și cazul Primăriei Municipiului Focșani, Primăriei Municipiului Bacău și a multor altor primării din România!
Blocarea bugetelor locale de către majoritățile din consiliile locale, indiferent dacă sunt formate în jurul PNL, USR sau PSD are consecințe deosebit de grave în special în ceea ce privește proiectele aflate în derulare care riscă să rămână nefinalizate, existând totodată riscul ca inclusiv funcționarea primăriilor să fie blocată!
Este revoltător că printre investițiile blocate sunt multe proiecte europene, proiecte cu bani mulți la care contribuția comunității este de doar 2%. Ori, în condițiile în care toate bugetele din România sunt strâmtorate atragerea de fonduri europene reprezintă, cu adevărat, gura de oxigen necesară dezvoltării!
În aceasta situație se află și Primăria Municipiului Focșani care se vede în imposibilitatea de a funcționa eficient ca urmare a disputelor din Consiliul Local Focșani.
Din păcate, avem consilieri locali care nu au înțeles că s-a terminat campania electorală și care, prin acțiunile lor politice, afectează derularea unor proiecte pentru binele focșănenilor.
Pentru că nu au reușit să înțeleagă care le sunt competențele și atribuțiile așa cum sunt stabilite de lege, în spatele unor lozinci electorale de campanie, consilierii locali PNL și USR din Consiliul Local Focșani nu fac altceva decât să își bată joc de proiectele Primăriei Municipiului Focșani (reabilitarea unităților de învățământ, parcuri, locuri de joacă, reabilitarea străzilor, iluminatul public etc), ai căror beneficiari direcți sunt cetățenii.
Pe de altă parte, ceea ce refuză să înțeleagă consilierii locali din alianța PNL-USR PLUS este că Primarul, în calitate de autoritate administrativă autonomă, aleasă direct de cetățeni, are o serie de atribuții și obligații legale care nu pot fi preluate în numele unei majorități constituite politic în consiliul local. Rolul constituțional și administrativ al Primarului nu poate fi substituit decât în condițiile legii, iar prerogativele acestuia nu pot fi exercitate nelegal de consiliul local, fie că acest lucru place sau nu!”

Primarul municipiului Focșani mai arată în scrisoarea deschisă că „este cazul ca toate partidele politice să aibă discuții serioase la nivel național” și că sunt necesare „o dezbatere si un compromis politic minim pentru ca în România să existe o strategie de dezvoltare asumată de toate partidele și respectată indiferent de cine ajunge să guverneze în România!”. Cristi Misăilă le cere liderilor celor patru formațiuni politice să facă „pace măcar de dragul comunităților locale!”. „Ajutați-ne să putem duce la bun sfârșit proiectele începute! Ajutați-ne să aducem bani europeni în comunitățile noastre! Ajutați-ne să putem ajuta România! În speranța că vă veți apleca asupra cererii mele, care sunt convins că este în asentimentul și multor altor colegi primari din România, aștept cu interes faptele dumneavoastră!”, se arată în finalul scrisorii semnată de primarul Cristi Valentin Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here