VIDEO: Primăria Focșani rămâne fără bani pentru salarii și investiții din cauza PNL-USR Plus

0
1161

Primăria Focșani rămâne fără bani pentru plata salariilor și pentru investiții după ce Fiscul vrâncean a sistat alocarea de fonduri din impozitul pe venit și cotele defalcate din TVA, pentru că nu a fost aprobat bugetul municipiului în termenul de 45 zile de la publicarea legii bugetului de stat pentru acest an. Inițial, bugetul municipiului pentru acest an trebuia aprobat săptămâna trecută, pe 27 aprilie, însă ședința Consiliului local a fost suspendată de președintele de ședință, viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, pentru un moft: nu i-a mers microfonul. Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a explicat că municipalitatea primește 63% din impozitul pe venit încasat la nivelul Focșaniului și din cote defalcate din TVA pentru a completa veniturile proprii ale primăriei.

În această situație, municipalitatea mai are fonduri doar pentru plata salariilor și cheltuielile de funcționare din luna mai. Practic, noi, în acest moment nu putem să mai facem alte cheltuieli decât din sumele încasate din taxele și impozitele locale, care reprezintă circa 40% din bugetul municipiului Focșani. Vom mai avea posibilitatea să achităm salarii și alte cheltuieli de funcționare pentru luna mai. Dacă în cursul acestei luni nu va fi aprobat acest buget, începând cu luna iunie vom trimite acasă toți colegii din Primărie și instituțiile subordonate, a spus primarul Cristi Valentin Misăilă.

Edilul a explicat că nu vor fi făcute nici plăți pentru investiții până la aprobarea bugetului. Depășind acest termen s-au putut face plăți până la expirarea acestui termen în limita a 1/12 din sumele achitate în anul precedent. De exemplu, dacă anul precedent s-au achitat 12 milioane lei pentru investiții, în fiecare lună, până la aprobarea bugetului, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a Legii bugetului de stat, se puteau face plăți de un milion pe lună”, a explicat primarul Focșaniului.

Conform unei adrese trimisă Primăriei Focșani de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, a fost decisă sistarea transferului de fonduri pentru că a fost depășit termenul de 45 de zile de la publicarea Legii bugetului de stat. „A fost sistată alimentarea cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidate întrucât unitatea dvs. nu a respectat prevederile art. 39 alin. 6 din Legea 273/2006 a finanțelor publice locale, depășind termenul de 45 de zile de la publicarea Legii 15/2021 a bugetului de stat pe anul 2021. conform prevederilor art. 39 alin 7 din legea 273 /2006 din bugetele locale se pot efectua plăți numai în limita celorlalte venituri încasate”, se arată în adresa AJFP Vrancea.

Moftul cu microfonul a fost băgat la înaintare și ieri de viceprimarul PNL Ana Maria Dimitriu, majoritatea PNL-USR-PLUS părăsind sala de ședință fără ca bugetul să fie aprobat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here