Un vrâncean a rămas fără permis după ce a fost diagnosticat cu afecțiuni psihice

0
5790

De peste 15 ani șofer cu drept de a conduce diverse categorii de autovehicule, un vrâncean a rămas fără permis după ce a fost diagnosticat cu afecțiuni psihice. Acesta a fost supus unui control de specialitate, iar ulterior IPJ Vrancea – Serviciul Rutier a emis o dispoziție privind retragerea permisului de conducere pe motiv că nu îndeplinește normele minime privind aptitudinea fizică și mentală necesară pentru conducerea unui autovehicul. Sau cel puțin aceasta se arată într-o acțiune promovată de șoferul în cauză, prin care reclamantul a încercat să convingă instanța că măsura a fost una abuzivă. Instanța a constatat însă definitiv că este mai sigur ca vrânceanul să fie momentan doar simplu pieton, și a respins atât solicitarea de suspendare a dispoziţiei IPJ Vrancea, precum și suspendarea raportului de expertiză medico-legală psihiatrică. Raport care arăta că șoferul prezintă „tulburare psihotică acută cu simptome de schizofrenie neglijată terapeutic”.

În instanță, vrânceanul a arătat că dispoziția emisă în septembrie anul trecut de IPJ Vrancea avea la bază raportul medical al Serviciul Județean de Medicină Legală Vrancea din iunie 2006, care se efectuase în urma unei sesizări, în condițiile în care nicio altă unitate medicală de specialitate nu îl avea în evidență. Și, din ce susținea acesta, măsura dispusă de oamenii legii practic i-a luat pâinea de la gură, în condițiile în care „permisul de conducere îi este necesar în aceste condiții de aglomerație și de urgență de rezolvare a unor situații. Permisul de conducere este și o condiție de angajare în muncă. Petentul este o persoană tânără. Oricând poate să-și schimbe locul de muncă”.

În vederea certificării stării de sănătate și a calităților fizice necesare unui conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai față de dispozițiile art.22 din OUG nr.195/2002, reclamantul a fost trimis la Serviciul Județean de Medicină Legală Vrancea din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Vrancea, pentru examinarea medicală, iar prin Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică s-a constatat că acesta prezintă „tulburare psihotică acută cu simptome de schizofrenie neglijată terapeutic”, nefiind îndeplinite normele minime privind aptitudinea fizică și mentală necesară pentru conducerea unui autovehicul față de prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr.1162/31.08.2010. Totodată, a fost emis bilet de trimitere în vederea internării către Secția Psihiatrie a Spitalului Județean de de către șeful comisiei din cadrul Serviciul Județean de Medicină Legală Vrancea”, se arată în motivarea hotărârii instanței, preluată de rolii.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here