Legumicultorii vor sector special pentru producători în Piața Moldovei din Focșani

0
1435

Legumicultorii vrânceni vor delimitarea unui sector destinat producătorilor agricoli și reintroducerea taxei de rezervare pentru tarabele din Piața Moldovei. Micii producători agricoli spun că solicitările privind delimitarea producătorilor de comercianți vin în sprijinul clienților din municipiu, care vor fi informați mai bine asupra persoanelor care vând produsele la tarabe. Soluția privind sectorizarea este la Administrația Piețelor, cea care poate stabili cum să facă această delimitare a producătorilor de comercianții care închiriază tarabe. Legumicultorii vor un sector dedicat producătorilor în care să știu că își pot vinde produsele. Este beneficiu pentru consumator, pentru toți este bine să știe că pot cumpăra de la un producător autentic sau să cumpere de la un comerciant. Dar să o facă în cunoștință de cauză. Acum nu este un afișaj vizibil, poate doar o mică etichetă. Ar trebui ca afișajul să fie vizibil, cu informații despre producător, astfel încât clientul să aibă siguranța că a cumpărat de la un producător autentic, ne-a spus Marinică Burloiu, de la Sindicatul Legumicultorilor.

Este o organizație care a ajuns acum la circa 140 de membri, legumicultori din comunele limitrofe municipiului. O altă problemă se referă la modul de închiriere a tarabelor. În luna decembrie s-a luat o hotărâre prin care a fost eliminată taxa de rezervare a meselor din Piața Moldovei și a fost introdus un abonament lunar. Această soluție era considerată mai avantajoasă pentru cei care închiriază mesele pe un termen mai mare de timp. Un calcul simplu arăta că, pentru o lună de zile, este mai ieftin să plătești un abonament lunar decât să achiți taxa de rezervare și chiria zilnică. Însă legumicultorii atrag atenția că producătorii nu vin constant în Piața Moldovei deoarece nu au marfă permanent, doar în anumite perioade ale anului.

În aceste condiții, noul sistem de plată nu vine în sprijinul lor, înseamnă doar costuri mai mari pentru a putea să vândă în piață. În acest scop au transmis o adresă Consiliului Local în care solicită reintroducerea taxei de rezervare. Ei spun că această taxă le oferă siguranța că vor avea o tarabă la care să vândă atunci când obțin roșii, castraveți sau alte legume. Solicitarea vine din faptul că nu am fost anunțați că în decembrie s-a luat o hotărâre de consiliu local prin care s-a modificat hotărârea prin care era stabilită taxa de rezervare de 55 lei și apoi taxa zilnică atunci când veneai la masă. Prin acea taxă de rezervare puteam să ne rezervăm o tarabă ca să avem siguranța că atunci când ieșeam cu produsele să avem unde să le vindem. În decembrie a fost introdus abonamentul lunar de 336 lei însă fără să ai posibilitatea de a plăti acest abonament lunar pentru luna mai, de exemplu, în luna ianuarie, doar din lună în lună”, a spus liderul de sindicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here