FOTO: Liceul cu Program Sportiv – școală de prestigiu a învățământului vrâncean!

0
1240

* O școală care pregătește sportivi, dar asigură și pregătire școlară de bună calitate!

În învățământul vrîncean – cu precădere în cel vocațional, Liceul cu Program Sportiv Focșani este un loc de referință. Are o tradiție veche și bogată în performanțe – în sport și la învățătură. Semn limpede că profesorii și antrenorii care au lucrat cu elevii ce au venit în mulții ani de la înființare în acest liceu i-au ajutat să învețe carte și să-și cultive aptitudinile pentru sport. Să devină tineri, apoi adulți cu profesii însușite temeinic și aducătoare de siguranță în viață. Siguranța unor slujbe, adică, a unor câștiguri și poziții onorabile în societate.      Despre ei îmi vorbesc profesorii Sergiu Crăciun, directorul și Ionel Agrigoroaiei, directorul adjunct ai Liceului. Îmi spun că absolvenți Liceului cu program Sportiv Focșani au devenit sportivi de renume național și internațional – în rugby, atletism, handbal, judo, volei, baschet, fotbal. Sunt de mare notorietate numele unor handbaliste de valoarea Valentinei Elisei, Simona Gogîrlă, Ada Bahamet, Paula Teodorescu, Janina Luca ori Ada Tuvene – medaliate sau participante la campionate mondiale, europene, Jocuri Olimpice ori cupe europene. Mai recent, alte absolvente ale LPS Focșani au urcat în ierarhia valorilor handbalului – Cristina Enache, Andreea Prescură, Paula Teodorescu, Mirabela Toma, componente ale unor formații din Liga Națională, sau Denisa Pavel, Mioara Ciubotaru, Melisa Morărescu, componente ale loturilor naționale de junioare sau cadete.

Claudia Prisecaru medaliată cu bronz european este un nume important al atletismului românesc, așa cum devine tot mai mult Corina Ilinoiu sau cum au fost sprinterii ori mărșăluitorii deveniți campioni naționali sau medaliați balcanici. Școala de judo de la Liceul cu program Sportiv Focșani a dat campioni de talia lui Laris Borș, Bogdan Drîmbă, Răzvan Burdușel, Gabriel Farcaș și colegi ai lor care s-au ilustrat în serii succesive în competiții naționale sau internaționale. Rugbiul de la LPS a dat rugbiului de mare performanță pentru Naționalele României și echipe din țară și străinătate jucători de valoarea lui Dragoș Dima, Costică Meiroșu, Marius Antonescu, Andrei Gorcioaia, Sergiu Ursache, Alexandru Savin. Am numit câțiva jucători dintr-o strălucită pleiadă care a făcut cunoscut și respectat numele rugbiului focșănean în țară și în Europa. Echipele LPS Focșani au câștigat titluri de campioane ale României sau au fost medaliate la rugby și baschet.

Absolvenții s-au ilustrat nu doar în sport!

Absolvenți ai Liceului cu program Sportiv au devenit studenți, apoi specialiști în domenii care au, dar și în altele care nu au legătură directă cu sportul. Ceea ce spune că la LPS Focșani, se face și carte, la modul temeinic. Mai recent, Beniamin Moisă și Carmen Gurguiatu au absolvit presigioase facultăți de medicină și au devenit specialiști în kinetoterapie. Îi urmează, cu rezultate, de asemenea, strălucite, Vasile Bobu, student al Universității de Medicină și Farmacie București. Mai înainte au fost Alina Turcu, devenită medic psiholog și Andreea Pop, ofițer de poliție. Am numit câteva dintre cele mai relevante exemple – dintr-o serie impresionantă – de destine de elevi care s-au împlinit ori se împlinesc și prin trecerea prin școala numită Liceul cu program Sportiv Focșani. O școală cu profesori și antrenori de foarte bună calitate car își așteaptă viitorii elevi pentru a-i ajuta să se pregătescă pentru viață, să devină sportivi de valoare sau doar absolvenți cu largi deschideri spre cele mai diferite profesii.

Perspective promițătoare!

Pentru următorul an de învățământ, LPS Focșani va avea trei noi clase a 9-a și o clasă a 5-a, cu disciplinele sportive atletism, baschet, judo, handbal – fete și băieți – fotbal, rugby. Cei doi directori ai Liceului mi-au spus că își propun să obțină posibilitatea de a pregăti elevi și pentru disciplinele înot-polo, tenis de masă, tenis de câmp pentru care, îmi spun, există în Focșani și specialiști, sunt și solicitări ca și bază materială. O bază de pregătire care s-ar putea consistent îmbunătăți dacă ar fi reluate prea mult întârziatele lucrări de la sala și terenurile din incinta complexului de școli, investiție care acum stagnează din lipsa finanțării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here