Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Felicitări realizate de elevii Liceului Tehnologic ,,Eremia Grigorescu‟ Mărășești pentru col (r.) Ion Durnescu, veteran de război

An de an, elevii Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu‟ din Mărășești își rup din timpul lor pentru a-i ura „La mulți ani!‟ col. (r.) Ion Durnescu, veteran de război, luptător în cel de-al Doilea Război Mondial. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, la cei 98 de ani pe care col. (r.) Ion Durnescu i-a împlinit duminică, în ziua de Florii, elevii de clasa a V-a și a VII-a ai liceului din Mărășești nu au mai putut respecta tradiția, motiv pentru care au ales să realizeze câteva felicitări pe care să le trimită veteranului. Reprezentanții Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu‟ din Mărășești au spus că prin astfel de activități „ne dorim să arătăm recunoștința față de toți veteranii patriei, candele vii ce încă mai pâlpâie‟.

Cinste veteranilor de război

În apropierea zilei de naștere a col. (r.) Ion Durnescu, este sărbătorită, la data de 29 aprilie, și Ziua veteranilor de război, ocazie cu care prof. Sanda Burlacu, profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu‟ din Mărășești, a ținut să ureze „La mulți ani!‟ atât col. (r.) Ion Durnescu, cât și tuturor veteranilor de război care s-au jertfit pentru vatra lor: „Cu prilejul aniversării venerabilei vârste de 98 de ani și a Zilei Veteranilor de Război, noi, colectivul de cadre didactice și elevii Liceului Tehnologic «E. Grigorescu» Mărășești, vă transmitem un mănunchi de gânduri bune, de adâncă prețuire și recunoștință pentru exemplul oferit de dumneavoastră prin curajul pe care l-ați manifestat permanent, pentru spiritul de sacrificiu și mai ales pentru dragostea de Țară și de oameni de care ați dat dovadă și care au avut neîndoielnic rădăcini în învățătura credinței creștine stămoșești: «Nu e iubire mai mare decât aceea să-și pună cineva sufletul pentru aproapele său…»( Ioan 15,13)‟.

Profesoara mai spune că „an de an, în miez de primăvară, la 29 aprilie, ne închinăm cu adâncă smerenie și recunoștință în fața tuturor veteranilor de război, care reprezintă o mică parte a tezaurului uman al Oștirii și al Neamului Românesc. Însă acum, la început de secol XXI, veteranii tuturor veteranilor de război din țara noastră, sunt tocmai cei care încă trăiesc printre noi, fiind o imagine vie a participării României la cea de-a doua conflagrație mondială, de la mijlocul secolului trecut. Domniile lor au acum vârste venerabile și își duc cu demnitate povara suferințelor acumulate în cumpliții ani de război, când au parcurs mii de kilometri pe jos, cu ploi, cu geruri, cu caniculă, sau târâș pe coate și genunchi, înfometați și neodihniți‟, mai spune prof. Sanda Burlacu.

Pe lângă încărcătura emoțională, mulți dintre eroii care au luptat pe front, „s-au întors la vetrele lor, au  purtat  și greutatea unor infirmități care le-au marcat parcursul întregii vieți, dar se vede că tăria de caracter i-a făcut să nu se plângă niciodată de acest lucru, ba mai mult, se citește în ochii lor adânca  mulțumire că și-au făcut datoria față de țară, neam și credința strămoșească – o datorie care a dat un sens profund vieții lor. Un astfel de om avem și noi în fața ochilor astăzi.

Este vorba despre domnul colonel (r.) Ion Durnescu, veteran și invalid al celui de-al Doilea Război Mondial, care în urmă cu doar câteva zile a aniversat frumoasa vârstă de 98 de ani. Am avut ocazia să-l cunoaștem abia acum șase ani, când se împlineau șapte decenii de la finalul războiului mondial. De atunci, în fiecare an, am trăit bucuria de a-l avea în mijlocul nostru  ori de câte ori s-au marcat evenimente care au avut drept scop educarea câtorva generații de elevi ai Liceului Tehnologic «E. Grigorescu» Mărășești, în spiritul formării și respectării unor înalte idealuri de viață și al dragostei de țară‟, conchide prof. Sanda Burlacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?