Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

FOTO: Preoții îi cheamă pe credincioși la slujba Deniilor. „Teama exagerată de moarte nu este potrivită pentru felul de a gândi al unui creștin‟

Suntem încă sub semnul pandemiei, dar am început să câștigăm câte o „bătălie‟. Dacă anul trecut am fost vitregiți de privilegiul de a participa atât la Deniile din Săptămâna Patimilor, cât și la slujba din Noaptea de Înviere, anul acesta, putem spune că am revenit la normal. Însă nu în totalitate, pentru că obligativitatea purtării măștii de protecție, respectarea distanței fizice și respectarea normelor sanitare impuse de pandemie ne reamintesc că virusul încă nu a fost doborât. Așa cum este precizat și pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, slujba Învierii Domnului din noaptea zilei de duminică, 2 mai 2021, va fi săvârșită în prezența cre­din­cioșilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe și asta pentru că „în toate localitățile se per­mite circulația persoanelor în afara lo­cu­in­ței/gospodăriei, în perioada 1-2 mai 2021, în intervalul orar 20:00-5:00, pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase”, potrivit https://bit.ly/3nop83D.

Deniile au început din seara zilei de duminică

Duminică, credincioșii de pretutindeni au sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim, sau Floriile. Această sărbătoare marchează însă și începutul Săptămânii Patimilor, din acest motiv, Deniile încep încă din seara zilei de duminică. „La poporul evreu, zilele unei săptămâni nu erau numite, ci numărate, prima zi, a doua, a treia zi, și așa mai departe, iar ceea ce numim astăzi duminică, era, de fapt, prima zi a săptămânii. Propriu-zis, Săptămâna Patimilor începe în Duminica Floriilor. Pe de altă parte, Deniile sunt slujbe care țin de ziua liturgică următoare, dar care se oficiază în seara anterioară. Duminică seara le sunt amintite oamenilor evenimentele din ziua imediat următoare. La Denia de duminică seara au fost amintite evenimentele de luni, din Săptămâna Patimilor, așa cum s-au petreut ele la momentul respectiv în viața Mântuitorului. În această seară, Denia amintește evenimentele zilei de marți, și așa mai departe‟, explică pr. Oscar Frunză, protoiereul Protoieriei Focșani II.

Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, îndrumările Sfântului Sinod spun că: „se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială)‟. De asemenea, „ținând cont că circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00-5:00, iar în localitățile cu rată mare de incidență a cazurilor de persoane infectate circulația în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 20:00-5:00 (art. 2, alin. 1, pct. 2-4 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), sfin­tele slujbe săvârșite seara vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare‟, se mai arată în recomandările Sfântului Sinod.

Anul acesta, la Focșani, fiecare parohie și-a stabilit programul ținând cont de faptul că toți oamenii trebuie să ajungă acasă înainte de ora 22:00. La Biserica „Sfântul Dumitru- Uzină‟ din Focșani, a fost afișat atât programul Spovedaniei în zilele de marți (09:00-11:00 și 14:00-17:00), cât și programul Deniilor, astfel: duminică, luni, marți, miercuri – ora 18:00, iar joi și vineri, slujba va începe la ora 17:00.  Atât pr. Aurel Boțan, protoiereul Protoieriei Focșani I, cât și pr. Oscar Frunză, protoiereul Protoieriei Focșani II, au spus că programul Deniilor va fi aproximativ similar cu cel prezentat mai sus, în majoritatea parohiilor din Focșani. Prin urmare, Deniile nu vor începe mai târziu de ora 18:00.

Teama exagerată de moarte nu este potrivită pentru felul de a gândi al unui creștin‟

Dacă anul trecut, în Noaptea de Înviere, preoții au oficiat slujba fără credincioși, iată că anul acesta lucrul acesta nu se va mai repeta. Cu toate acestea, atât clericii, cât și enoriașii trebuie să țină cont de regulile impuse de pandemia de COVID-19. Slujba din noaptea de Înviere va începe cu Ceasurile de la ora 23:00/23:00, urmând ca slujba propriu-zisă să înceapă la ora 00:00, când preotul va ieși să împară Sfânta Lumină. „Potrivit tradiției începute în anul 2009, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai 2021, spre seară, și va fi oferită delegațiilor eparhiilor la Aeroportul Internațional Otopeni. Delegații vor purta mască de protecție și vor respecta distanța fizică prevăzută de lege. Ulterior, Centrele eparhiale, prin proto­po­piate, vor distribui, în timp util, Sfânta Lumină fiecărei parohii‟, se mai arată pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Preotul Oscar Frunză speră ca situația de anul trecut, în care preoților nu a avut cine să le răspundă la salutul creștinesc: „Hristos a Înviat!‟, să nu se mai repete niciodată, și îi îndeamnă pe credincioși să respecte în continuare măsurile de siguranță sanitară, respectând distanța fizică, și purtând masca atât la slujbă, cât și în societate, acolo unde este obligatoriu. „În toată perioada aceasta, de anul trecut și până acum, am văzut, poate mai clar ca niciodată, că între nemurire și Înviere, există o mare distincție, iar Sărbătoarea Paștelui tocmai despre acest lucru vorbește, despre faptul că Învierea presupune trecerea prin moarte.

Toparul, cântarea specifică, spune: «Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând». Teama exagerată de moarte nu este potrivită pentru felul de a gândi al unui creștin. Fiecare clipă de viață o primește ca pe un dar de la Dumnezeu, dar, să te temi de moarte în așa mare măsură, încât această teamă să te țină departe de Hristos, este de neconceput. În sfătuiesc pe credincioși să nu se teamă să vină la biserică, dar să respecte recomandările impuse de autorități‟, a conchis pr. Oscar Frunză.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?